вторник, 12 май 2015, 8:48 ч.

Евростат ни каза

Стряскащо! Над 3,4 млн. българи живеят на ръба на мизерията

BNews.bg

Стряскащо! Над 3,4 млн. българи живеят на ръба на мизерията

Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно

Над 3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност,

сочат данните на Евростат, цитирани от социалното министерство.

Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас, допълва „Сега". Останалите са заплашени от бедност - за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

Според последните налични данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател -

около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета.

За сравнение - следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация. Над половината от децата у нас - 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок - близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.

Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени - не работят, но и не търсят работа,

защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока - около 11%. В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

Наскоро Институтът за пазарна икономика изнесе данни, че всеки десети у нас е живял в дълбока бедност през 2013 г. През периода 2008-2009 г. в тотална нищета са били около 8.5%.

На базата на данните от националната статистика от КНСБ изчисляват, че над половината от домакинствата у нас (53%, или около 3.8 млн. души) преживяват с общ доход на човек до 360 лв., колкото е размерът на минималната заплата. За сравнение - за нормалната издръжка за живот на човек са необходими 563 лв. Между минималната заплата и необходимото за нормална издръжка вземат още около 26% от домакинствата. Това означава, че под издръжката на живот на човек са около 79% от семействата.

Хората у нас, които живеят нормално, тоест вземат над издръжката за живот, са около 20%, или около 1 млн. и 470 хил.

Те са се увеличили с около 50 хил. за една година. От КНСБ посочиха и че се увеличават регионите, които получават по-ниски от средните за страната възнаграждения, което пък задълбочава още повече пропастта между бедните и богатите региони. Например през 2014 г. в осем области средната заплата е била около 75% от средната за страната. През 2008 г. в тази ситуация са били шест области.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • възмутена - 11:20, 13 май

  Поредната журналистическа манипулация! какво значи 360 лева доход на месец? Имат предвид доход от заплата и пенсия ли? че кой нормален човек смята така? Познавам много хора с ниски доходи или изобщо без доходи от заплата или пенсия, но с имоти, които дават под наем и живеят по-добре от много работещи. Не може така опростенчески да се смята линията на бедност в страната и да се манипулира общественото мнение. И за финал няколко въпроса: откъде бедните баби по селата дават по няколко хиляди лева на телефонни измамници? защо в България се карат най-много луксозни коли на глава от населението и последно - как бедни ебългари се изнасят на талази в Гърция и Турция по всички празници? Ей на тези дребни въпроси искам отговор от т.н "журналисти"

 • От Хераково - 10:39, 12 май

  Картофки с кисело мляко да плюскат и ще станат милионери! ;)

 • ИЗРОДА БОЙКО - 09:58, 12 май

  БИЛ ГЛАДУВАЛ.АКО НЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТОЯ ИЗРОД,УМИРАТЕ ВСИЧКИ.РАЗБЕРЕТЕ!

 • 1 - 09:56, 12 май

  бнюз не такива коментари,слънцето от банкя каза ,че сме добре,дал 100милиона за пенсионерите,още ще дам,орешарски бил виновен,той е не винен

 • jery - 09:20, 12 май

  Едва ли, някой е изненадан! Тепърва с увеличаването на пенсионерите, ще става още по зле!

 • Кривосъдие - 09:10, 12 май

  Грешат ! Боко каза ,съдейки по тапите на излизане от София ,че сме най-щастливата нация на света ! А на Боко -лъжеца ,трябва да се вярва !Малко ли асфалт ,бетон и стиропор предлага на народа си !Паметник трябва да му издигнем -от камъни ,като в "Грамада " !Боко мисли денонощно ,как да ни .......окраде !КТБ е върхът на айсберга !Даже "Панагюрското златно съкровище " не е пощадено !Копието е в Лувъра ,ама къде е оригинала !Дали не краси нечия частна колекция ? Ама сефте ,които е начело на държавата -краде !За 25 години няма премиер ,който да не е крал ! И е "цар" ,защото за тях няма правосъдие !

Напиши коментар

Коментари