събота, 11 юли 2015, 13:11 ч.

Режисьорът-директор

Огнян Драганов: Директорът няма място в основата на пирамидата

BNews.bg

Огнян Драганов: Директорът няма място в основата на пирамидата

Възпитаникът на музикалното училище „Христина Морфова“ в Стара Загора Огнян Драганов е новият изпълняващ длъжността директор на затъналата във финансова и творческа криза Старозагорска опера.

От края на април оперният режисьор оглави театъра в родния си град и има амбицията да върне славата и блясъка му от недалечното минало.

Огнян Драганов е със солидна професионална и творческа биография. Завършил е оперна режисура в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров“ в класа на проф. Павел Герджиков.  Специализирал е като асистент на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю в прочутата OPERA DU RHIN в Страсбург. В периода 1998-2002 г. трупа професионален и мениджърски опит и в първата ни оперна трупа -  Софийската опера, където  известно време е и заместник директор. В продължение на 5 сезона е главен режисьор на операта в Сараево. Преди да оглави операта в Стара Загора е главен режисьор на Русенската опера. В творческата му биография има над 30 оперни заглавия, поставени по целия свят – от съседните Румъния  и Сърбия до Италия, Русия и Колумбия.

Специално пред  „Аз Буки“ Огнян Драганов сподели как е започнал нелекия си мандат и кои са стратегическите стъпки на новото ръководство към промяната.

Първата инициатива на Драганов била да се срещне с бизнеса на благотворителен концерт в операта, от който в касата на дружеството влизат над 17 000 лева.

Операта в Стара Загора е с 90 годишна традиция, създадена от еснафите в региона. През 1925  прогресивните люде  тук създават първия извънстоличен оперен театър. Това показва, че този регион иска да формира елит. Така и е до днес, предприемчивите хора, които правят бизнес и създават блага искат да запазят своя театър, който е уникален като техническо съоръжение и е най-добрият в страната. Убеден съм, че много по-лесно бизнесмените могат да заделят средства като си купят билети за спектакли на операта, отколкото ние да чукаме от врата на врата и да молим за пари, казва Драганов.

Следващата му идея е обърната към младите хора в града. През февруари режисьорът поставя в Колумбия „Джани Скики“ и е много впечатлен, че в Меделин - гард с над 5 млн. население, 50 деца посещават уроци по контрабас при водача на контрабасите във филхармонията, който е българин. Това нахъсва режисьора-директор още през септември да създаде Детско-юношеска оперна студия в Стара Загора.

Една такава школа акумулира влияние над децата и родителите им. Операта за тях ще се превърне в място където ще пеят, свирят и танцуват, а не минавайки край сградата да мислят, че това е поредният мол. Така ще се акумулира и бъдещата публика и нови членове на операта, убеден е Огнян Драганов.

Следващата задача, не по-малко важна от останалите е репертоарната политика. Когато Драганов застава начело на операта в афиша за април открива 4 детски утра, 1премиера – „Фантомите на мюзикъла“ и един концерт с музикалното училище.

Как с такъв репертоар ще привлечеш сериозна публика?

В афиша няма оперни заглавия, артистите не пеят, музикантите не свирят. Първата премиера по време на новото ръководство е факт.

„Трубадур“ на Верди събира съзвездие от певци, а на пулта се изправя маестро Мартин Пантелеев. Зажаднялата за опера публика реагира светкавично и изкупува билетите за няколко часа.

Румънският баритон Йонуц Паску /Граф Ди Луна/ в премиерния спектакъл на операта "Трубадур" в Старозагорската опера на 22 май

Предстои в репертоара на операта да бъдат включени постановки на Огнян Драганов, които той подарява на театъра, с което ще спести и без това липсващите средства. След Нова година в афиша ще влезе „Евгени Онегин“ от Чайковски - постановка, която Драганов е поставил в Сараево, „Веселата вдовица“, пак негова постановка на операта в Русе. Предстои премиера на Пучиниевите „Бохеми“ около Коледа. Ще бъде изграден блок от силни класически оперни заглавия, симфоничните концерти също ще влязат в афиша и не на последно място оперета и мюзикъл.

Балетът също ще заеме своето достойно място в репертоарния план. Новият сезон на операта ще се открие на 18 септември с балет. Хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев вече работят с трупата и ще представят един изключителен спектакъл със съвременни техники. За Коледа съвместно с балета на Русенската опера ще се играе „Лешникотрошачката“

Изненадите не свършват дотук. На 11 ноември ще заработи нова авангардна оперна сцена за камерни заглавия на сцената на кукления театър в града. Тук ще се правят постановки за публика, която обича по-модерни и необичайни заглавия, като първо ще се представи „Казанова“ от Георги Костов. Следващите изненади ще са свързани с имената на Паул Хиндемит и Курт Вайл.

Мечтая да станем член от семейството „Опера Европа“.  Само така ще можем да премерим силите си с театрите, които членуват в тази организация. Това ни дава едно изключително предимство, защото много често се правят съвместни продукции, обменят се декори, материална част, което значително облекчава разходите. На фестивала на оперното и балетно изкуство, който се провежда тази година съм поканил мои приятели – директори. Търся контакти с шефовете на балкански театри в Румъния, Сърбия, Босна, Херцеговина, Македония, Гърция, да се срещнем и на наше ниво да изградим една мрежа за сътрудничество. Има хиляди варианти с които да се оцелява. До сега операта е била капсулирана, живяла е в собственото си охолство и за съжаление беше пред затваряне. Амбициран съм да отворя театъра към външния свят. Мечатая да го погледна отгоре! Директорът няма място в ниската част на пирамидата. Моите  предшественици са стояли точно там - на най-голямата дистанция, където дузпата трудно може да се хване, отсича Огнян Драганов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Asen - 22:21, 12 юли

    Успех приятелю!!!

Напиши коментар

Коментари