неделя, 04 октомври 2015, 13:05 ч.

Граматика на пътя

Наш проект с първа награда в Европейската седмица на грамотността

BNews.bg

Наш проект с първа награда в Европейската седмица на грамотността

Столичното 63. ОУ "Христо Ботев” спечели първо място в Европейската седмица на грамотността, организирана от фондация Reading And Writing и ELINET.

„За  събитието научихме от Института по прогресивно образование, с който работим – разказва Лилия Стоилова, автор на проекта и учител на четвъртокласници. – Основната ни идея беше децата, заедно с родителите, да пишат граматични правила като използват формата на пътните знаци. Например ако знакът е забранителен и правилото да забранява нещо.”

В деня на реализиране на проекта децата рисуват около час. После ламинират граматичните знаци и заедно с родителите ги окачват на видни места в съседните на училището улици. След това се връщат  в класните си стаи и се преобличат като  граматични „полицаи”. Излизат навън и почват със стоп палки да спират шофьори и минувачи и да ги питат конкретни неща – примерно как се пише „нощ” като се членува с пълен член. На отговорилите правилно дават картичка с поздравление. Ако отговорите са грешни, хората получават картичка с вярното правило, за да си го припомнят. 

Всичко това продължава докъм 16 часа и всички ученици много се забавляват. Най-важно в случая е успешното ангажиране на родителите, подчертава Лилия Стоева. От цяла Европа общо 141 проекта се състезават за голямото отличие.  До финала стигат проектите на България, Финландия и Испания.

„Проектите се оценяваха по три критерия – иновативност, достъпност и използвани ресурси – казва Лилия Стоева. –  На церемонията беше много вълнуващо, присъстваха много гости, всеки говореше за сериозния проблем с грамотността – 1 от 5 европейци не може да чете и да пише. Показани бяха кратки видеоклипове, които представяха трите проекта, претенденти за голямото отличие. Гостите в залата гласуваха чрез мобилните си телефони в реално време. Много бяхме щастливи, когато

"Граматика на пътя" събра гласовете на публиката.”

Принцеса Лаурентин ван Оранйе лично връчва наградата на Лилия Стоилова. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари