петък, 09 октомври 2015, 20:16 ч.

За престижа на професията

Таня Борисова е номинирана за „Най-добър учител в света“

BNews.bg

Таня Борисова е номинирана за „Най-добър учител в света“

„Не правя нещо извънредно. Мнозина учители и директори у нас работят като мен. Българските учители заслужават да бъдат номинирани за подобна престижна награда.“ Това заяви пред „Аз Буки“ Таня Борисова, директор на 60. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в столичния кв. „Бенковски“, след като бе номинирана в конкурса „Най-добър учител в света“ на фондация „Варки“.

Номинацията й бе обявена на Международния ден на учителя - 5 октомври, а зад нея стои директорът на учебния център „Магистра“ Елена Неделчева.

По думите на Борисова най-важното в участието й е не да вземе наградата с парично изражение от 1 млн. долара, а да се покаже на света, че в малка България има качествени хора. „Да се види и у нас, че в системата на образованието работят много качествени преподаватели. Да се разбере, че в българските училища учителите не стоят само в класната стая, а директорите зад бюрата си. Те всекидневно се сблъскват и справят с много проблеми. И е необходимо да се издигне техният престиж“, добавя Борисова. Тази година международният конкурс е под наслов: „Да върнем уважението и престижа на учителската професия.“

Самата Борисова има зад гърба си опит като учител, директор на различни училища, експерт в регионален инспекторат по образование и познава системата от различни гледни точки. Застава начело на 60. ОУ преди година и оттогава работи за неговата промяна.

Подчертава, че участието в образователни форуми и в различни проекти - национални и международни, е важно както за училището, така и за неговия екип. „Подобни училища привличат и ученици, и млади педагогически кадри. Чрез участие в проекти те получават възможност за професионално развитие и не на последно място – адекнатно финансово измерение на техните усилия “, казва директорът.

„Тази награда не би била за лицето Таня Борисова, а за България“, споделя още Борисова. И добавя, че ако все пак я получи, ще използва средствата за завършване на преобразяването на 60. ОУ и за изграждането в София на модерен дневен център за деца със специални образователни потребности.

 Призът

 Инициативата „Най-добър учител в света“ е създадена през 2014-а от международната образователна фондация „Варки“, чийто почетен председател е американският президент Бил Клинтън. Конкурсът е под патронажа на емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Целта й е да бъде подчертано значението на учителската професия и да бъдат отличени  преподаватели, които вдъхновяват своите ученици. През 2015-а наградата получи американката Нанси Атуел, която бе избрана сред повече от 5000 номинации.

Кандидатури за 2016 г. могат да се подават до 10 октомври 2015 г. Победителят ще бъде избран от Академия, в която влизат главни учители, образователни експерти, журналисти, държавни служители, предприемачи и учени от цял свят. Той ще бъде обявен през март 2016 г. на Световния образователен форум в Дубай.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • окото до тая под мен - 18:44, 10 окт.

    Като си такава ,,голяма" радетелка за българското образование , що не вземеш като на първо време да се научиш да пишеш на кирилица !??!?!?!??!?!

  • Miq - 22:09, 09 окт.

    Zashto nikoi ne komentira tazi hubava novina.Ako beshe neshto za nqkoq folk pevisa ili pleimeitka,shtqha za zarinat saita s mneniq.Pozdravqvam tazi dostoina uchitelka i i jelaq uspeh.

Напиши коментар

Коментари