четвъртък, 15 октомври 2015, 8:11 ч.

Проф. Костадин Костадинов:

За Европа недофинансирането на науката и иновациите е фактор за нестабилност

BNews.bg

За Европа недофинансирането на науката и иновациите е фактор за нестабилност

Проф. Костадин Костадинов иска да се увеличи шоково заплащането на младите учени.

- Проф. Костадинов, на 8 октомври еврокомисарят по наука, изследвания и иновации Карлош Моедаш идва в България, за да връчи доклада на партньорската проверка от Европейската комисия. Какви са плюсовете и недостатъците, отчетени от експертите?

-  Експертите отчетоха като най-голям недостатък недофинансирането на сектора като цяло. Става дума и за наука, и за иновации, на което вече ще се гледа като един сектор. Недостатък е  заплахата от обезлюдяване и застаряване на сектора, т. е. в него няма свежа кръв. Притокът на млади кадри намалява, а това спира възпроизводството на качествен човешки ресурс. Повечето хабилитирани лица са на възраст и след тяхното пенсиониране остават единици, които се броят на пръстите на ръцете.

Третото като съществен недостатък е липсата на връзка между науката и бизнеса. Това са трите най-важни констатации.

- Какви са стъпките за изпълнението на препоръките? Има ли мерки, които вече сте почнали да изпълнявате?

- Една от мерките, които сме изпълнили, е създаване на правилник за оценка на научната дейност. Тя е съобразена с това  дали науката е отговорна за обществото и дали се включва в решаването на конкретни проблеми –  икономически, социални, интеграционни, демографски. Този правилник ще се използва от Министерството на образованието и науката за оценка на ефективността на публичните средства,  отделяни за научни изследвания. Преди да поискаме пари, трябва да знаем доколко ефективно се използват те. До момента не е имало такъв правилник, ние го направихме и на 18 септември беше публикуван в брой 72 на „Държавен вестник“. След извършване на проверка по този правилник министърът на образованието и науката ще изготви доклад до Министерския съвет за състоянието на научната дейност с оглед съставяне на бюджета за следващата година.

Работим с няколко индикатора. Това са статии в реномирани списания от световната база данни, които лесно се проверяват и са видими за цялата научна общност. Вторият индикатор са привлечени средства на конкурсен принцип – от европейски програми и Фонда за научни изследвания. А третият – привлечени средства от частни организации, изпълнени договори с фирми, заявки за патенти и патенти, брой докторанти. Всички тези показатели са европейски, което позволява да сравним нашата работа с европейската практика.

- По тези точни критерии ще може да се направи бърза оценка?

- Да. Тази година ще имаме малко затруднения, тъй като един от основните ни инструменти – научният ни регистър, не е поддържан. Отговорността за попълване на регистъра идва от научните организации и самите учени. Ако учен подаде проект към Фонда, а в регистъра няма негови статии, на тази база може да не бъде допуснат до конкурса за финансиране на проекта му. В годините, когато от Фонда  е имал бюджет около  100 млн. годишно, няма подадена и една заявка за патент. Не казвам, че е нямало резултати.

- Какъв мониторинг ще бъде осъществяван от страна на Комисията за изпълнение на препоръките?

- В рамките на 3-годишен период трябва да предвидим план за действие за отработване на тези препоръки. Мониторингът ще се изпълнява от Европейската комисия.  Ние сме първата страна, която е поискала и получила партньорска проверка по този инструмент на Хоризот 2020. Това струва доста пари, но е много добър показател, че сме я поискали. Някои недостатъци в случая се оказаха предимства – страната ни е на едно от последните места по наука и иновации и е добре да се помогне на по-слабия. Второто – в началото на мандата на правителството сме, а от ЕК настояват пред правителството, което поиска проверката, да има мандат да изпълнява направените препоръки.

- Една от препоръките в доклада е повишаване на инвестициите за наука на минимум 1,5%. Колко са в момента те и реалистична ли е такава цел?

- Този 1,5%  е заложен в програмата на правителството за устойчив растеж. В момента сме на 0,64%, от които 0,22% са публични средства. За първи път миналата година частните инвестиции в областта на науката превишиха публичните. Надявам се, че ако следващата година изпълним планирания бюджет и достигнем 0,36 публични разходи за наука и отчитайки колко са сега частните инвестиции, смятам, че ще достигнем до 0,7-0,8%. Нормално е в този процент от 1,5% една трета да са публичните средства.

- Как се развива идеята за Агенция за научни изследвания?

- В момента науката е парцелирана  в земеделие, екология, транспорт, ИТ сектор. МОН управлява малка част от науката. Няма управленски орган, който с финансовите инструменти, които има, да насърчава една обща координирана политика в областта на науката. Една агенция ще подпомага научните изследвания с оглед те да бъдат доведени до създаване на иновативни продукти. Защото науката не прави иновации, бизнесът ги прави. Той превръща знанието в пари.

- Една от горещите теми, които разгледахте при последната дискусия с експертите начело с ректора на университета в Маастрихт проф. Суте, беше за изтичането на мозъци…

- Искаме да увеличим шоково заплащането на младите учени. Въвеждаме една категория постдокторанти  – т. е. категория доктори, които са защитили през последните 3 години и резултатите от докторантския проект са актуални и се търсят. И вместо да ги изпускаме навън, ще им предлагаме заплащане от 1500 евро. За докторантите, които се обучават в принципите на иновативното докторантско обучение, предвиждаме 500 евро стипендия. Тези принципи са приети в ЕС от 2011 г. от Асоциацията на университетите в Европа.  Трябва шоково да въведем разлика в заплащането на учените в зависимост от резултатите им. Това бе и една от предварителните препоръки на партньорската проверка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Този е - 18:03, 16 дек.

    Маазна муутра

  • Шоков - 21:50, 08 дек.

    Голяма снимка на малък човек.

Напиши коментар

Коментари