четвъртък, 29 октомври 2015, 18:11 ч.

Синдикати и работодатели на нож

НСТС не се разбра за минималната заплата

BNews.bg

НСТС не се разбра за минималната заплата

Предлагат обществен дебат за размера.

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за размера на минималната работа заплата през следващата година.

Министерството на финансите предлага тя да се увеличи до 420 лв. Представителите на работодателските организации смятат, че ще стане прекомерно висока и прави фирмите неконкурентоспособни, а пък от синдикатите заявиха, че минималната заплата остава твърде ниска спрямо съседните държави и особено спрямо страните от ЕС, закъдето и заминават българските специалисти.

Около 11% от заетите в страната получават минимална работна заплата, сочи статистиката.

Вицепремиерът Ивайло Калфин предложи да има широк дебат и определяне на критерии за размера на минималната заплата, така че тя да не се налага по административен път.

НСТС не одобри и проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.

По отношение на искането на работодателите да не плащат първите три дни болнични, Калфин каза, че трябва да се търси решение, но то не е в прехвърлянето им изцяло към НОИ, а в посока да се ограничат злоупотребите.

Вицепремиерът е на мнение, че системата, която в момента съществува за договаряне на минималните осигурителни прагове не е добра и трябва да започнат разговори още тази година за промяната й, като се обсъди кои икономически параметри да влияят върху определянето на праговете, в които няма договореност. Калфин припомни позицията си за необходимост от засилване на двупартитния диалог и предложението синдикати и работодатели да договарят минимални заплати по браншове.

КТ "Подкрепа" се обяви против замразяването на социални плащания в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Президентът на синдиката Димитър Манолов коментира по време на заседанието на тристранния съвет, че не могат да подкрепят бюджет, в който прекалено често се среща "запазва се".

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица отново се запазва в размер на 7,20 лв., припомни заложеното в проектобюджета на ДОО Манолов. По думите му на месечна база това прави около 150 лв. или едва 50 на сто от линията на бедност. КТ "Подкрепа" предлага минималното дневно обезщетение за безработица минимум да се удвои.

Според синдиката е наложителна и актуализация на гарантирания минимален доход , който е базов за определяне на месечни социални помощи е в размер на 65 лв. от 2009. Актуализацията му е наложителна, а твърденията, че е разточително висок, са цинични, каза Манолов

Според КТ "Подкрепа" обезщетението за отглеждане на малко дете (майчинство между 1-ва и 2-ра година) трябва да е не по-малко от минималната работна заплата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари