четвъртък, 05 ноември 2015, 14:07 ч.

Към безкрайността

От Шуменското плато ще наблюдаваме близки и далечни звезди

BNews.bg

От Шуменското плато ще наблюдаваме близки и далечни звезди

От Шуменското плато ще наблюдават близки и далечни звезди

С нова астрономическа обсерватория ще разполагат учените и любителите астрономи от Шумен и региона. Тя ще бъде завършена окончателно през пролетта на 2016 г., когато ще приключи и монтажът на двата телескопа. Обсерваторията е дело на учените от Астрономическия център в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ в партньорство с общината и природен парк „Шуменско плато“. Разполага с два купола, изработени в Полша на стойност 15 хиляди лева. Те ще приютят двата телескопа – професионален 40-сантиметров и по-малък 26-сантиметров, предназначени за научни и образователни цели.

Сградата на обсерваторията на Шуменското плато е изградена по проект на специалисти от природния парк, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“. Стойността му е за над 4 милиона лева и включва и строителството на модерен информационен център.

„Новата астрономическа обсерватория е дългоочаквано събитие за всички любители на звездните пътешествия от цялата страна. А идеята за изграждането на професионална астрономическа база възникна, след като Шуменският университет спечели проект по Фонд „Научни изследвания“, разказва перипетиите на строителството проф. Диана Кюркчиева от Катедрата по теоретична и приложна физика. С парите от проекта Университетът закупува телескопите и прилежащата приемна апаратура – на стойност близо 150 000 лв. „С това си подсигурихме наблюдателното оборудване и това ни мотивира да поискаме построяването на съответната сграда“, разказва проф. Кюркчиева.

Освен за чисто професионални цели – подготовка на бъдещи астрономи,  след като бъде завършена окончателно, обсерваторията ще работи в полза на цялото общество, включително и като център за популяризиране на науката. Първата копка на обекта е направена на 6 април т.г. А астрономите, с подкрепата на колегите от Националния институт по астрономия при БАН и строителите, сами монтират двата купола. Те са уникални съоръжения – единият е 6-метров, а другият – 3-метров. За монтажа, изключително специализирана работа, чуждестранна фирма поискала 60 000 лв. „За нас тази сума е непосилна, затова астрономите запретнахме ръкави и заедно със строителите на обсерваторията монтирахме куполите – пояснява проф. Кюркчиева. – Показахме за пореден път, че българите сме изключителни професионалисти“. Официално обсерваторията ще заработи в деня на пролетното равноденствие – професионалния празник на астрономите.

В Шуменския университет е единствената бакалавърска специалност „Астрономия и метеорология“. В учебното заведение се подготвят магистри и докторанти по астрофизика. Астрономическата обсерватория ще бъде част от учебния процес на студентите и по геодезия, физика, физика и астрономия.

„Обсерваторията ще бъде отворена и за магистри и докторанти от други университети, както и за колеги астрономи, които ще могат да получават съответния астрономически материал и време за наблюдения“, уточнява проф. Кюркчиева. Най-важната задача на новата обсерватория ще бъде да популяризира науката за звездите сред най-малките граждани на областта. Университетът разполага с модерен 20-сантиметров телескоп, който вече се използва за наблюдения на любители. В тях се включват деца и ученици от шуменските училища. На огромен екран в подкуполното пространство на обсерваторията ще се прожектират в реално време наблюденията, които извършват учените.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари