понеделник, 28 декември 2015, 12:02 ч.

Според негов приятел за "24часа"

При нестабилност в България Доган се връща в политиката

BNews.bg

При нестабилност в България Доган се връща в политиката

"Той не иска по никакъв начин българската партия ДПС да има каквато и да е друга зависимост. "

"Политическото му чувство ще го върне, ако заплахи надвиснат над страната."

Последната визия на Ахмед Доган е, че не иска да се връща в политиката, твърди проф. Димитър Тадаръков, който е близък на почетния председател на ДПС в интервю за 24 часа.

- Г-н професор, вие разкрихте, че първите критики на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към вече бившия лидер на партията Лютви Местан са били още на предишното коледно парти през 2014 г. За какво бяха те?

- Не мога да го дискутирам в подробности, защото това са политически неща. Но той ги отправи съвсем приятелски. И всеки ръководител, а както Местан беше и нов председател на партията, би било редно да си вземе бележка по тях. Но знаете, че не съм член на ДПС, аз съм земеделец, 25 г. съм в Земеделския народен съюз и не искам да навлизам в техни партийни теми. Но лека сигнална лампичка имаше още миналото коледно парти.

- Все пак наблюдавате политическия живот - дали г-н Местан се е вслушал в “приятелската критика” на г-н Доган”?

- Не, връщате ме в партийни взаимоотношения, където не съм вещ. Аз съм вещ в чисто човешките взаимоотношения с личността на Ахмед Доган и затова мога да говоря.

- Добре, кажете ни тогава какъв е г-н Доган като човек и приятел?

- Първо, което много пъти съм дискутирал и никога няма да изменя на думите си, е, че той е един изключителен ум. Това го забелязах още когато бях в неговия роден дом преди 20 години. Там в стаята, където е живял, и в момента съществува библиотека, пръсната по земята, под леглото, на самата библиотека, с някъде 12-14 хиляди тома книги, от които 2000 са на руски език. Като започнете от механика, квантова механика, атомна физика до всичко в сферата на философията. И това е при положение че няколко хиляди тома е пренесъл в София! Тогава разбрах, че имам среща с един изключителен ум. И в продължение на 20 г. непрекъснато ме убеждаваше за неговата визия за развитието на България, за визията му за развитието на света, за визията за развитието на техниката и технологиите. Той мисли за всичко в един диапазон от 3 до 5 години напред.

- Обсъдихте ли какви са притесненията му в момента и какви са причините за тази му драматична реч преди Коледа?

- Първо, за него това не е драматична реч. Това е един анализ, който при ежедневните, ежеседмичните контакти, които имаме, се вижда начинът му, по който той разсъждава.

Затова и много ме учуди ситуацията, че някои я сметнаха за историческа политическа реч. Това означава не само, че не го познават, но никога не са имали възможност да обсъждат и дискутират с него в продължение на часове. Това е диспропорцията. Той анализира всичко и това не е само сега. Това той го прави през последните 25 г. Но само хората близко до него са тези, които са попивали и дискутирали всичките тези въпроси.

- Може ли да смятаме, че тази реч е знак за евентуално връщане на г-н Доган в активната политика?

- Не. Ние карахме и сега Коледа заедно в тесен роднински кръг. И последната му визия е, че не иска да се връща в политиката. Но моето чисто вътрешно чувство на приятел, което имам към него, е, че ако наистина в България стане крайно тежко, неудържимо, невъобразимо, ако външният свят се промени изключително тежко и това надвисне над страната, мисля че неговото политическо чувство ще го върне отново на политическия хоризонт, за да помогне на България. От 25 г. казвам, че няма по̀ българин от него. Няма по-голям политик. Когато той говори, говори само това, което е в неговата глава. Когато произнася речи, независимо дали е на партийни събрания, конференции, в Народното събрание, това са речи, които са писани само от него. Той не може да чете и да произнася чужди речи. Думите му, изреченията, интонацията, възприятието, посланията, това се ражда само в неговата глава.

- Като близък приятел на г-н Доган как си обяснявате, че в последните години официални турски представители не се срещат с него? Има ли промяна на отношението на Турция към него и верни ли са намеците за проруска ориентация?

- Не, грешите. Не е, че турски официални лица не се срещат с него, той не иска да се среща. Това, което аз знам, е, че последната му среща е с президента Демирел. Но след това няма политически и партийни лидери, които да не са искали да се срещат с него. А може и да е имало такива срещи, за които аз не съм запознат. Но той сигурно го е правил само по протоколни начала.

- Защо, опасявал се е от намеса ли?

- Не, никога не се е опасявал от намеса. Това, което го чувствам от него, е, че винаги е искал ДПС да се възприема  като българска партия. Може и голяма част от членовете да са хора от мюсюлмански произход, но там има българи, арменци и всякакви националности. Той не иска по никакъв начин българската партия ДПС да има каквато и да е друга зависимост. Еднакво обича целия свят, еднакво обича всички, но най-много обича България.

- Това ли беше основната грешка на Лютви Местан, заемането на директна протурска линия?

- Пак ме вкарвате в чисто вътрешнопартийна визия, в която не съм вещ. Чисто партийни въпроси с него никога не обсъждам. С него обсъждаме общополитически въпроси, отделни процеси на развитието на света и на България. Него например от 8 г. го вълнуват нанотехнологиите, брауновият газ. Има 3 инсталации, където правят експерименти. Интересува го комбинацията за производство на енергия между браунов газ и слънчева енергия. Интересуваха го преди 15 г. почвите на България и се чудеше защо при това богатство то не се използва. Има 27 карти на почвите на България, изучавал ги е в продължение на много години с всички професори от Селскостопанската академия. Интересуват го водите на България, има карта на водите. Упрекваха го, че бил хидроинженер. Той е повече от хидроинженер, защото има такива теоретични решения как да се използват водите на България. Нещо, което до този момент никой не го е работил и дори не се е сещал. Това всичко седи при него.

- Споделя ли тези свои проучвания с някого?

- Да, доколкото, знам по сферата на нанотехнологиите е във връзка с български академици и професори. Те са го канили дори за почетен член на въглеродното дружество. Има връзки и с украински, с руски академици по използване на слънчевата енергия. И също по отношение на новите видове акумулаторни батерии, които счита, че ще бъдат бъдещето на автомобилния транспорт. Само ще дам един малък пример, но мисля, че той е първият, който е внесъл в България преди много години експериментално американската кола “Тесла”, която се движи само с батерии. Това никой не го знае. Но той не я използва, само следи, изследва, мисли и прави проекти за бъдещето.

Всичко използва за научни цели, за България, за българската икономика и наука.
Преди 10-15 г. започна един голям труд за философията, политиката и реалността. Като изследваше този процес още от китайските философи и мислители до наши дни.

- Завършил ли го е вече?

- Не съм го питал. Обикновено, когато се срещаме, неговите разговори са толкова интересни във всички области, че просто всеки интерес, с който започне, има начало, но няма край.
Ето сега на Коледа той говореше за времето. И само около тази дума, като я вкара, и започна да обсъжда политическото време, астрономическото време, историческото време, космическото време, политологията на времето. И така той за около един час говори за времето и всички слушахме как един философ разсъждава само върху една дума.

- И накъде отива времето?

- Той се върна назад във времето, има интересна и странна визия за Христос и неговото възкръсване. И пак го свърза именно с това време, за което хората тогава са имали тази нужда и продължават и сега да я имат. Но всичко е дотук и не казвам повече...

Той е човек с изследователски ум, при него въображението няма начало и край. Заедно с това той е и един бохем - нищо човешко не му е чуждо. Живее, радва се, твори. Той чества всички християнски и мюсюлмански празници. Около него на Коледа бяхме и мюсюлмани, и християни. Затова и ви казвам, че е космополитична личност. Разберете, всички, които говорят за Доган 25 г., нито са разменяли една дума, нито са пили кафе, нито са творили с него.

Един Осман Октай 15 г. тече по телевизиите като чешма, а той от 15 г. не се е виждал с него и е нямал възможност да дискутира и да види развитието на този философ. И говори какво е бил преди. Но един философ като него се развива, твори, чете, какво се случва по света и го трансформира в полза на България.

- А защо самият Доган не е по-публичен?

- Защото е прекалено умен и прекалено честен. Каквото иска, ще излезе и ще го каже, както го е направил на това коледно тържество. И всяко негово изказване не е по 2-3 или 5 минути. Той говори по половин, един час и това обръща всичко. Представете си една такава личност да прави всеки месец изказвания, за каква снежна лавина ще става дума?

- Кога и как започна приятелството ви с Доган?

- Ако не се лъжа, през 1993 г. се видяхме на някакво събиране и както се казва, стана приятелство от пръв поглед. И оттогава не се е променило.

- Колко често се виждате и чувате с г-н Доган?

- Почти всяка седмица се чуваме и почти през седмица се виждаме. И това, което каза един полуизхвърлен политически лидер, че речта на Доган са били пиянски брътвежи, искам отново да ви информирам, че той повече от 6 месеца не пие. А преди това в мое присъствие не е изпивал повече от 50 мл, чисто символично, при някакво събитие.

- С какво се занимавате вие в момента, след като преди 7-8 г. напуснахте фонд “Земеделие”?

- 28-29 г. вече съм преподавател в УНСС. И продължавам да бъда ръководител катедра “Туризъм”. Имам най-младите доценти на по 31-33 г. в научните среди на България. Туризмът в науката се развива добре, но в практиката - много зле. Тази грешка, която я сложиха за министър, колкото по-бързо си отиде, толкова по-добре за туризма

- Защо?

- Тя си представя, че туризмът е нещо, което всеки разбира. Не, туризмът е индустрия, той е наука, а не е експеримент, което тя прави в момента. За да управляваш нещо, трябва много да си го учил, да знаеш, за да можеш да го приложиш на практика.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ХХХ - 13:42, 28 дек.

    Моите уважения към този професор, но може ли той да ми отговори на думите, които Доган изрече,че пътя на България към ЕС минава през Босфора? След като вече сме в ЕС,според Доган накъде и по кой път тръгва в момента България? Защо Доган за пореден път размътва българската политика, особено на най-великите празници за нас Коледа и Нова година?

  • Госпойца Рудолф - 13:37, 28 дек.

    Един мошеник и лъжепрофесор венцехвали Соколоff - явно се точи пак за богата хранилка... ;)

Напиши коментар

Коментари