вторник, 09 февруари 2016, 10:25 ч.

Митко Димитров – директор на радио „София“:

Трябва да пазим корените си, но да сменяме листата

BNews.bg

Трябва да пазим корените си, но да сменяме листата

Митко Димитров е директор на радио „София“ от есента на 2013 г. Преди това е редактор, водещ и продуцент на новините и актуалните предавания в столичната медия на БНР.

Работил е във военния телевизионен канал. През 2009 г. е поканен за медиен съветник на началника на отбраната в Министерството на отбраната. После оглавява и дирекция „Връзки с обществеността“ във Военното министерство. През 2004 получава награда за документалния филм „България в Неапол“ – за международна мисия на български военнослужещи в НАТО.

През 2008 г., като продуцент на новините на радио „София“, е награден от международния медиен фестивал „Медиамикс“. Тази година воденият от него екип е отличен с престижната награда на БНР „Сирак Скитник“.

 

Страстта към журналистиката ли Ви доведе в радиото?

– На 32 години съм, но от дете знаех, че искам да водя новините по националната телевизия и да бъда като Митко Цонев.

Той ли е кумирът?

– Да. Още като малък заставах до телевизора, измислях новини и го имитирах. В VIII клас попаднах в детско предаване на ловешкото радио „Лиани“. Подписах договор с местната радиостанция със съгласието на родителите си, бях непълнолетен. Минал съм по всички стъпала – от носенето на кафе на батковците през репортер и водещ на сутрешен блок. Така се научих на занаят.

Как реагираха Вашите съученици и учители?

– Молеха ме да ги поздравявам с различни песни, учителите пък ме даваха за пример, което понякога дразнеше някои връстници. Имам интересен случай – директорката Стефка Жечева, с която сега сме много добри приятели, ме беше заподозряла, че съм се обадил за бомба в училището. Не знам защо беше решила, че съм способен да го направя. Привикаха ме от органите на реда за сравняване на гласовете. Директорката се убеди, че моят глас не отговаря на този от сигнала за бомба.

А по-късно…

– Завърших паралелно две специалности – „Българска филология“ и „Музикална педагогика“ в Софийския университет. И тъй като от малък съм свирил на акордеон, на пиано, реших да продължа както с медии, така и с музика.

Какво стана с мечтата по телевизията…

– Успях, четири години работих във Военния телевизионен канал. Тук стана и „кръщаването“ ми в друга професия. Една сутрин през 2006 г. ми позвъни ген. Симеон Симеонов – командващ военновъздушните сили на България. Помислих си, че може нещо да не съм отразил както трябва. Вдигнах притеснено телефона и за своя изненада получих покана да поема връзките с обществеността. Приех.

И загърбихте репортерството…

– Прецених, че е дошло време с натрупания опит в медиите да популяризирам дейността на военновъздушните сили. Беше добра професионална школа.

За един журналист практиката е всичко. Но при Вас прави впечатление, че трупате и солидна теоретична база.

– Да, имам магистратури по журналистика и по публичен мениджмънт и политики. Освен практически един професионалист трябва да е подготвен и теоретично. Когато оглавих новосъздаденото радио „София“, защитих докторска дисертация.

На каква тема?

– Темата е „Управление на знанията в БНР като фактор на опазване на националната идентичност“. Фокусът е към менажирането на медията и за това как да се използват нейните ресурси за надграждане и подобряване на качеството на предаванията. В една 81-годишна къща, каквото е БНР, има неща, които трябва да се променят, за да сме в крак с времето. Твърдя – трябва да пазим корените си, но да сменяме листата.

Означава ли, че имате афинитет към академична дейност?

– Да, харесват ми университетските аудитории. Водя лекции по „Арт мениджмънт“ пред студенти на Софийския университет. Контактът с младите доставя удоволствие. Радвам се, че освен теория мога да им разказвам и неща от кухнята на професията.

Защо предложихте именно оркестъра за народна музика на БНР за наградата „Сирак Скитник“?

– Страната ни разполага с истинско богатство – имаме 7 уникални фолклорни области. Трябва да популяризираме нашата идентичност, да имаме памет. В радио „София“ въведохме регламент – на всеки кръгъл и половин час да прозвучава българска песен. БНР е най-големият продуцент на музика.

Кои са „най-страшните“ Ви професионални моменти като журналист, пиар, преподавател?

– Бях медиен съветник, когато в национален всекидневник излезе интервю с началника на отбраната. Заглавието беше такова, че ако не се прочете пълният текст, можеше да ни вкара в голяма интрига. Бях истински шокиран.

Имал съм трудни моменти и в телевизията. Като начинаещ репортер взимах интервю от тогавашния премиер Сакскобургготски. Микрофоните бяха все още с кабели. В края на интервюто така се отместих, че омотах с кабела премиера. Получих мъмрене от началниците. Когато си в началото на кариерата, подобни ситуации оставят следи.

Разпознавали ли са Ви по гласа?

– Да, и като глас, и като визия. Имах случай като студент преподавател да ме познае по време на изпит. Добър шанс. Случвало ми се е да ми кажат: „Имате обигран глас, да не сте от радиото?“. Тези моменти, не крия, ми доставят радост.

Екипът ви получи наградата „Сирак Скитник“ за социални проекти. Явно имате афинитет към благотворителни дейности?

– Може да се каже. Като бях ученик, откраднаха портрета на нашия патрон Панайот Пипков. По моя инициатива класът ни събра пари и местен художник направи нов портрет. Дарихме го на училището и досега е пред учителската стая. С моя екип осъществихме12 проекта през 2015 г. Например кампанията за Дома за възрастни хора в Зона Б-5, тържеството за деца в неравностойно положение, които са с дислексия, и други.

Сега част от парите от наградата ще дарим на самотен баща, вдовец, който гледа сам двамата си синове в Своге. Къщата им изгоря напълно.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари