понеделник, 15 февруари 2016, 15:20 ч.

Реформи

Изцяло български произведения в часовете по литература в 7, 10, 11 и 12 клас

BNews.bg

Изцяло български произведения в часовете по литература в 7, 10, 11 и 12 клас

За първи път в програмата е разписано ясно разпределение между часовете за литература и часовете по български език.

Българска литература ще се изучава повече от четири години - изцяло в VII, X, XI и XII клас, но също и с отделни текстове в останалите класове. Досега такъв акцент върху българската литература не е имало и разпределението ще се фокусира именно върху нея заради външното оценяване.

Това стана ясно на първите обществени обсъждания на новите учебни програми по български език и литература и история и цивилизации за втори, шести и осми клас, съобщава Нова телевизия.

В тях участват директори, учители, родители и експерти от областите Враца, Монтана, Видин, Плевен и София-област. Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов коментира, че сроковете за обсъждане на програмите за „са кратки”.

"За да има добри учебници за учебната 2017/2018 г., когато ще влезе в сила реформата, трябва да намерим съгласие по учебните програми до средата на март”, посочи той.

По думите му до момента към Министерството на образованието и науката не са подадени никакви писмени становища. Стаматов допълни, че законът няма да се отлага и сроковете ще се спазят.

"Този закон буксуваше 15 години - тъкмо тръгне и се връща, не можем да си позволим това повече, законът е факт и сроковете ще бъдат спазени”, заяви зам.-министърът.

"Над 696 000 записани ученици има в края на първия учебен срок в цялата страна, но 5491 са заминалите за чужбина за този срок. Тези деца едва ли ще се върнат, ако всички ние от българската образователна система не я променим, за да предоставя възможности на децата", каза още Стаматов.

За първи път в програмата е разписано ясно разпределение между часовете за литература и часовете по български език. Това ще реши проблемите с грамотността. Обособени са часове и за комуникационни способности по няколко часа седмично, за да може децата да добият умения и за справянето си като граждани в реални ситуации.

В дискусията бяха обсъдени и творбите в шести клас, които породиха обществени спорове. От МОН посочиха, че „История славянобългарска“ ще се учи в първия гимназиален етап (8-10 клас) по литература, както и по история и цивилизация в прогимназиалния и първия гимназиален етап.

"Родната реч" на Иван Вазов ще се преподава в началния етап, а "Хайдути" на Христо Ботев в пети клас. Обсъждания имаше относно сложността на произведението на Елин Пелин "Косачи" за шести клас, като участващите в дискусията се обединиха около разбирането, че разказът трябва да остане в програмата. Много учители посочиха, че в тази възрастова група е важно у децата да се създават и общочовешки ценности.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари