вторник, 16 февруари 2016, 21:43 ч.

Решения на тъмно

Хора с увреждания готвят бунт – недоволни от реформите на Калфин

BNews.bg

Хора с увреждания готвят бунт – недоволни от реформите на Калфин

Поставените срокове са крайно нереалистични и ще доведат до поредното влошаване качеството на живот на хората с увреждания.

Организации на хора с увреждания излизат с протестна декларация срещу част от готвените „Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността".

Те критикуват игнорирането им от целия процес и настояват пред социалния министър да бъде сформирана работна група, в която да бъдат включени техни представители. Основна задача на групата ще бъде да формулира основните принципи на промени в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, съобразено исканията на организациите.

Декларацията бе официално представена пред медии във Варна, предаде репортер на Moreto.net. Авторите й се заканват, че ако няма реакция до средата на март, са готови да излязат на улицата да протестират.

„За пореден път се прави опит да се решават на парче тежките проблеми на тази социална група. Заявяваме, че подобен подход няма да доведе до пълноценната интеграция на хората в неравностойно положение в обществото. Обсъжданите „Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността" са със много тесен хоризонт и неясни цели. Прилагането им в този вид ще предизвика силно социално напрежение. Ние сме убедени, че само комплексния подход и активен диалог с Национално представителните организации на и за хора с увреждания, може да осигури верните решения.", посочват от организациите.

По думите им с предложените "Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността", се прави поредния опит за административно регулиране на броя на хората с увреждания, в зависимост от финансовите възможности на НОИ. В декларацията посочват още, че предложенията са изготвени без техни представители. Смятат, че няма достатъчно яснота, която затруднява ориентирането в бъдещите политики.

„Голямото бързане, буди основателна тревога, че се цели само отнемане на права, а не комплексното решаване на проблема за социалното включване на хората с увреждания. Поставените срокове са крайно нереалистични и ще доведат до поредното влошаване качеството на живот на хората с увреждания. Не е възможно до 30 юни 2016г. да бъде разработена съществената промяна на значим обем нормативни актове и през следващата година да стартира нов тип политика в тази сфера", се казва в декларацията.

От организациите смятат, че насоките за усъвършенстване на експертизата трябва да дадат отговор на много принципни въпроси, които впоследствие да бъдат трансформирани в правни норми.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ - 16:47, 19 март

  Черната дупка на НОИ , ранното пенсиониране на някои служители.

 • ЗАЩО ЗАКРИВАТ ТЕЛК ? - 10:44, 15 март

  60% от парите за пенсии в осигурителния институт идват от данъците от държавния бюджет това се получи , защото всички правителства за 15 години, от 2000 г. до сега намаляваха с общо 14% осигурителните вноски към НОИ с аргумента за създаване на нови работни места от бизнеса (което не се получи), в резултат на което от 2000г. до края на 2015г. драстично се увеличи дефицитът на НОИ ,който е над 43 милиарда лева. Хората с увреждания бяха превърнати в изкупителна жертва на сгрешената държавна политика в осигурителната системата, а за виновни бяха обявени лекарите от ТЕЛК.

 • Бинка Петришка - 08:06, 18 февр.

  Това е обидно, това е унижение! Това не е никаква грижа за хората с увреждания! Само да се лишават от малкото досегашни облекчения!

 • Николай Йорданов - 20:28, 17 февр.

  Правителството пак сложи каруцата пред коня

 • ТЕЛК - 15:58, 17 февр.

  „Левият” „социален министър” Калфин , ни хвърля прах в очите с тези квази реформи в ТЕЛК с акцент за социално и професонално включване на хората с увреждания , уж за наше „добро”. НО. Втората комисия по трудоспособността към НОИ се създава със скритата цел , драстично да се намалят разходите на НОИ за инвалидни пенсии и социалните разходи на държавата за инвалидите. Това е нейната основна дискриминационна задача,да бъдат отнемани права на хората с увреждания. Антисоциалния министър Калфин води ултрадясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните фискални разходи по административен път , за най уязвимите неравностойни социални групи, хората със здравни увреждания. Заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и Председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия Веска Събева Председател на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев Председател на Асоциация на родители на деца с увреден слух Мария Кръстева Председател на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев Председател на Център за психологически изследвания Диана Инджова Председател на Съюза на глухите в България Николай Нинов Председател на Българска асоциация за невромускулни заболявания Виолета Антонова Председател на Асоциация на родители на деца с нарушено зрение Лазар Живанкин Президент на Национална организация ”Малки български хора” Светослав Чернев Председател на Българска асоциация”Диабет” Красимир Кънев Председател на Съюза на военноинвалидите и военно пострадалите Петър Велчев Председател на национално сдружение на работодателите на хора с увреждания Маринела Ангелова Председател на Национална асоциация на сляпо глухите в България Димитър Парапанов Председател на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения Любка Александрова

Напиши коментар

Коментари