събота, 20 февруари 2016, 8:50 ч.

На прага на нов скандал

Москов обяви поръчка за нови ваксини!

BNews.bg

Москов обяви поръчка за нови ваксини!

Заданието обхваща осем вида ваксини в различни обеми. Тези за задължителната имунизация на новородени и деца закономерно са в най-големи обеми.

Министерството на здравеопазването публикува тази седмица новата обществена поръчка за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, необходими до края на тази година. Поръчката е на обща стойност 28.714 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 31 декември 2016 г., пише ФрогНюз.

Заданието обхваща осем вида ваксини в различни обеми. Тези за задължителната имунизация на новородени и деца закономерно са в най-големи обеми.

От петкомпонентната ваксина срешу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б са необходими до 121 хиляди комплекта и според прогнозата ще струват около 4.8 млн. лева.

Шествалентната, която включва и компонент срещу хепатит Б е необходима в обем от 214.5 хил. комплекта и е изчислена като най-голямото перо в поръчката от над 20 милиона лева. Още 145 хил. бройки четирикомпонентна ваксина за задължителния имунизационен календар ще струват прогнозно 2.9 млн. лева.

В поръчката са включени и още няколко вида ваксини и биопродукти за целева имунизация и постекспозиционна профилактика: Те са 15 хиляди ваксини срещу бяс; 1000 срещу коремен тиф; човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска хеморагична треска - до 150 дози; серум противо-антраксен - до 100 дози и серум противо-ботулинов до 100 дози. Общата предвидена сума за тях е близо 295 хил. лева.

Ваксините, с които разполага държавата в момента ще стигнат за задължителната имунизация на децата до края на месец април. Междувременно правителството е подготвено да поиска нови 40 хиляди дози 5-компонетнти ваксини от Турция, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов на запитване на депутати преди месец.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Бай Ганьо в Европа - 15:55, 21 февр.

    Братя българи, не ваксинирайте децата си с тези боклуци, дори да са задължителни. За нищо на света. И спрете да гласувате.

  • каката на баткото - 10:15, 20 февр.

    не знаех ,че турция е единствения и най-добър производител на ваксини!!!!??? абе ефенди Москоффф ,ти глобуса гледал ли си го знаеш ли ,че има и други държави по света!????? абе какво чакате убийте го тоя продажен наркоман!

Напиши коментар

Коментари