сряда, 09 март 2016, 15:27 ч.

На излизане от съдебна зала

Борисов скочи в защита на Станишев: Опитах се да му помогна...

BNews.bg

Борисов скочи в защита на Станишев: Опитах се да му помогна...

Станишев не е бил злонамерен, а по-скоро - небрежен, обясни премиерът

Колкото и да е странно, се опитах да помогна на колегата Станишев. Това заяви на излизане от съдебната зала премиерът Бойко Борисов след като бе разпитан в качеството му на свидетел по делото за изгубения секретен доклад от бившия премиер Сергей Станишев.

„Заради огромния оборот документи, които влизат в Министерски съвет може на всеки да му се случи някъде да пропусне нещо", обясни Борисов и уточни, че не вижда никаква злонамереност в действията на Станишев, а по-скоро – небрежност. „Сега всички гледаме с по „четири очи" това, което влиза и излиза в МС. Понеже знам, че не може да ме заподозрете в приятелство или да му адвокатствам на Станишев, считам, че в едно такова забързано ежедневие, би могло някой да го подведе, особено и ако има хора, които с умисъл да го направят. Не казвам какъв е случая, има съдия, който да отсъди накрая има ли вина или не. Опитах максимално да изясня технологията на това как влизат и излизат секретните документи", заяви Бойко Борисов.

В съдебна зала премиерът е бил попитан за технологията, по която влизат секретните документи, колко време стоят и как излизат. „Опитах се да обясня на уважаемия съдия, че действително обемът на документацията, която влиза е толкова голям, че ако има някой злонамерен, винаги може да злоупотреби. Обясних, че единственият правилен начин на реакция, когато получих документа, беше този, защото донесоха документ, който видимо е на ДАНС. Видимо не се води в документите и ако го задържа при мен ставам съучастник. Затова прецених, че е най-добре да има публичност, да изляза да кажа истината и изпратих документа на прокуратурата", посочи Борисов, подчертавайки, че и сега мисли същото. „Единственото, което казвам, различно от тогава е, че обясних за огромния документооборот, който влиза в кабинета на министър-председателя и че ако има недобросъвестни хора, винаги в това забързано ежедневие могат да злоупотребят. То не променя това, което съм направил или което считам, че тогава като документи не ги е имало", поясни Борисов.

Премиерът категорично заяви, че продължава да подкрепя министъра на здравеопазването Петър Москов и че няма да коментира решенията на Конституционния съд. Той е получил уверенията на Москов, че всичко, което е залегнало в позицията на КС, ще бъде прецезирано и поправено. Борисов обаче остро иронизира Радан Кънев на въпрос за исканата оставка на Москов от страна на опозицията. "Радан иска оставката на Москов?", попита Борисов с недоумение. А когато журналистите казаха, че я искат от БСП и ДПС, заяви: "А-а-а, значи я иска истинската опозиция". И допълни, че "има много да чакат".

Борисов разказа още, че снощи е имал разговори с шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов относно избора на нова КЗК, но не поясни какво са си говорили.

По повод обвиненията на Радан Кънев към него в лъжа отсече, че хората около лидера на ДСБ непрекъснато говорят с едни и същи фрази срещу него, а съмият Кънев е от сутрин до вечер по медиите и се занимава единствено с ГЕРБ.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • tyno - 04:50, 10 март

    MAFIOTI

Напиши коментар

Коментари