четвъртък, 10 март 2016, 9:36 ч.

Нагло

Екологът, нарекъл легендарни спортисти “елитни проститутки”, брои птици с над 4 млн. лева

BNews.bg

Екологът, нарекъл легендарни спортисти “елитни проститутки”, брои птици с над 4 млн. лева

Въпреки сериозното финансиране работата по проектите се изпълнява от доброволци, които не вземат нито лев.

Стефан Аврамов работи във фондация “Биоразнообразие”, част от коалицията “За да остане природа в България”, която взе десетки милиони от обществени поръчки

Въпреки сериозното финансиране работата по проектите се изпълнява от доброволци, които не вземат нито лев.

Екологът Стефан Аврамов, който определи известни български спортисти като елитни проститутки, работи във фондация “Биоразнообразие”, която по проекти за над 4 млн. лева брои птици, диви кози и мечки, пише 24 часа.

На 7 март в профила си във фейсбук Аврамов написа:“...Иначе декларацията на спортистите не ме учудва... Футболисти, манекенки, попфолк звезди и прочее елитни проституки съм ги сложил в една графа... В тази графа слагам и купчините бивши величия, които бързо и в движение се изср.ха на досегашните си биографии...”

Коментарът му е по повод писмо, с което известни български спортисти подкрепят развитието на зимните спортове.

Писмото е подписано от имена в спорта като Стефка Костадинова, Боян Радев, Петър Попангелов, Екатерина Дафовска, Любо Ганев и Димо Тонев, Димитър Бербатов, Илияна Раева, Наско Сираков, Мария Гроздева, Весела Лечева, Александра Жекова, Ина Ананиева, Владо Николов, Алберт Попов, Симеон Щерев, Станка Златева, Йорданка Благоева, Здравка Йорданова, Петър Стойчев, Ваня Гешева.

Екологът Стефан Аврамов е член на изпълнителното бюро на фондация “Биоразнообразие” и е координатор “Защитени територии и видове”. Фондацията е част от коалицията “За да остане природа в България”. От сигнал до ОЛАФ, подаден наскоро от сдружение “За да останат хора в България”, стана ясно, че в последните 5 години за различни проекти еколозите са получили 250 млн. лева.

Близо 50 млн. от тях са концентрирали в структури, които са свързани или са част от “За да остане природа в България”.

Фондация “Биоразнообразие” например има няколко проекта за над 5 млн. лева.

Най-голямата сума е по програма LIFE и е за броене на птици в Атанасовското езеро. Проектът е за малко над 2 млн. евро, 75% от които се осигуряват от Европейския съюз, и се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и “Черноморски солници” АД.

В описанието на проекта е записано, че с тези средства ще бъде изчистен 23-километровият сладководен канал, който обгражда езерото и събира дъждовната вода от населените места и нивите наоколо, ще се ремонтират дигите и валовете, разрушени по време на голямото наводнение през 2010 г., за да се осигурят подходящи места за гнездене на редките видове птици, ще бъдат изградени четири нови острова за гнездене на саблеклюни и рибарки.

Въпреки солидната сума, отпусната за дейностите по проекта, от сайта на фондацията става ясно, че в основната си част той се изпълнява от доброволци, които не получават нито лев. Те са наречени природозащитна бригада “Атанасовско езеро” и се занимават с проследяване на есенна миграция, изграждане на насипен остров и платформа за птици, събиране на миди, почистване на укритието за птици, мониторинг на посетителите на басейните с луга и кал, организиране и участие във Фестивала на солта Фондация “Биоразнообразие” е с финансиране от 578 000 лева за наблюдение на диви кози и мечки. Парите са по програма “Околна среда”. По проекта са включени борба с бракониерството, проучване на миграциите на дивата коза и оценка на влиянието на трофейния лов върху популацията, наемане на ветеринарен експерт, който да разработи литературна справка за наличната информация за болестите по дивата коза по света и да проучи болестите по витошките кози и др.

Предвидени дейности, свързани с мечките, са посветени на намаляване на конфликта човек - мечка.

Включени са проучване на влиянието на отпадъците върху създаването на проблемни мечки и мерки за превенция, предварително определяне на местата с най-висок риск от привикване на мечки към отпадъци в работните райони, събиране на информация за туристически центрове, незаконни сметища, хижи, пилотно поставяне на 20 устойчиви на мечка контейнери за смет в най-рисковите места, предоставяне на 10 двойки овчарски кучета с доказана ефективност при опазване на домашни животни от хищници.

И за изпълнението на този проект се залага на доброволци. От фондацията обясняват, че безплатната работа била  отлична възможност за млади хора, които искат да се развиват в областта на природозащитата и да научат повече за опазването на дивата коза и биоразнообразието като цяло. Фондацията осигурява обучение, когато е необходимо, съответното работно място и възможност за ползване на компютър с интернет, GPS, бинокли, зрителни тръби, определители. Поемат се и разходите за транспорт, нощувка и храна.

С 450 000 лева фондация “Биоразнообразие” брои трипръсти кълвачи, глухари и белогръби кълвачи. Проектът е финансиран по програма “Околна среда”. В сайта на фондацията е записано, че целта е постигане на интегрирано опазване и подобряване на състоянието на популацията на глухаря, трипръстия и белогръбия кълвач и местообитанията им в България.

Включените дейности са събиране и анализиране на наличната информация за трите вида и проучване на тяхното актуално състояние, изработване на три плана за действие, да се привлече широк кръг заинтересовани страни и да се повиши обществената информираност за трите вида.

“Биоразнообразие” има и два по-скромни проекта - всеки от тях е за по 50 000 лева, като са предвидени лятна екологична академия и издаване на екологични книжки.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Дани - 10:53, 10 март

    Този трябва да се линчува публично!

Напиши коментар

Коментари