сряда, 16 март 2016, 19:31 ч.

Остра критика

Проф. Александър Чирков: Министър Москов, напусни!

BNews.bg

Проф. Александър Чирков: Министър Москов, напусни!

"Не, реформа няма! Просто преливаме от пусто в празно."

Проф. Александър Чирков е най-известният наш кардиохирург, направил първата трансплантация на сърце на дете в България. Той е създател на болницата „Св. Екатерина”, известна като „Чирковата болница”, както и на българската школа по кардиохирургия. 
  
  
- Хаосът в здравеопазването е невероятен, проф. Чирков. Медицинската помощ вече не е за всеки джоб, хората са уплашени, че няма да оцелеят? 

- Да, така е. Аз съм описал този голям проблем в статия, която, за съжаление, не успях да публикувам. В здравеопазването се правят излишни неща, те само утежняват съдбата на болните, непрекъснато се искат допълнителни пари и още, и още. Прекалява се с абсолютно ненужни интервенции в болниците. Бих казал направо криминални, защото застрашават здравето и живота на пациента. И този ужас ще продължава, докато не бъде създадена една строга контролна институция, която да следи качеството на обслужване на пациентите и работата на лекарите.

- Честно, г-н професоре, има ли реформа в нашата здравна система или не? 

- Не, реформа няма! Просто преливаме от пусто в празно. В интерес на истината, реформа започна по времето, когато министър на здравеопазването беше д-р Илко Семерджиев. Тогава беше създадена и уж независимата Здравна каса. Само че всичко добро, което щеше да е в полза на хората, беше безжалостно унищожено още в зародиша си.

- Да не кажа отчаяние, но в думите ви сякаш се усеща някакво неприсъщо за вас примирение. Вярно ли е? 

- След като сериозно анализирах ситуацията на здравната система в България в момента, реших, че няма смисъл да се ангажирам повече с идеи и предложения за съдействие, свързани с някакви промени.

- Само преди дни Конституционният съд отмени идеята на министър Москов да раздели медицинските услуги на 2 пакета – основен и допълнителен? 

- Ама какви са тези безумия? Какво значи допълнителен пакет от услуги? Когато един пациент влиза в болница, а никой не го прави от добро, той трябва да бъде излекуван и толкова! Без първи, втори и трети пакет... Особено когато е осигурен, грижа на съответните административни органи е да намерят средства, с които да се покрият разходите по лечението му. Не можахме в България да разберем, че пациентът идва с доверие при нас, докторите, да се лекува. И това е един човек, който спешно се нуждае от нашата професионална помощ, за да се върне здрав вкъщи, при семейството си. Ето това е реформа в болниците. А не беззащитният човек да страда непрекъснато...

- Какво страдание имате предвид? 

- Ами примерно, че още в отделението може да стане най-голямата беля и да загуби живота си. Защото сега над 90% от „реформираните” болници са пълни с бактерии и пациентите умират от инфекции.

- Жестока истина! Лекарският съюз и почти цялата докторска гилдия скочиха срещу яловото обединяване на болниците, данъците върху вредни храни и пръстовите отпечатъци, за да си купите лекарство или постъпите в болница. Е, глупаци ли са тези ваши колеги на фона на умния здравен министър? 

- Разбира се, че не са глупаци! Винаги съм бил на мнение, че ако има нещо добро, то трябва да се вземе. Но лошото – да се изхвърли. Питам: толкова ли е трудно в цивилизования 21. век хората да седнат и да обсъдят проблемите. Да вземем пръстовите отпечатъци – напълно излишно нещо, не го правете! Ние да не сме някаква мафиотска организация.

- Като човек с големи познания по здравен мениджмънт – промени правят ли се със сила и без диалог?

- Сила – в никакъв случай! Всички промени се правят само с диалог, говоря ви честно. Иначе са обречени на неуспех. Много хора у нас не могат да проумеят, че пациентът е важен. Ако го няма него, няма нужда и от лекари.

- Но д-р Москов прилага явен командно-административен стил на управление! Народът е настръхнал срещу него! 

- Никъде по света не е допуснато подобно нещо! Само в България някой смее да прави каквото си иска.

- Само че министърът го прави и оправия няма! 

- Като го прави, обществото да си намери някаква форма на противодействие, да създаде една обществена институция, която да започне да го контролира.

- Според вас след допуснатите куп гафове в здравеопазването през последната година и половина, д-р Москов трябва ли да подаде оставка? 

- Не мога да взема отношение, защото има и други фактори, които влияят при вземането на такова решение. Но трябва да се събере правителството и най-вече Реформаторският блок, който предложи министър Петър Москов. Да го извикат и да му кажат: „Ти не работиш така, както ние си представяме! Вместо да се извършва реформа в здравеопазването, се случват куп негативни явления. Напускаш!”. И толкова.

- А знаете ли, че новият Национален рамков договор със Здравната каса още не е подписан? Лекарите са категорични, че МЗ произвежда само кухи приказки и нищо реално. 

- Това за сетен път показва, че ръководството на тази държавна институция действа само с приказки и лозунги. И чиновниците й нямат никакви практически познания. Те не са в състояние да намерят форма или начин за решаване на най-болните проблеми. А такива у нас - дал Бог.

- Мнозина се питат защо в крайна сметка не се препише някоя успешна здравна реформа на друга държава и се приложи и у нас? 

- Защо на друга държава, аз я написах перфектно! И я предадох на комисаря по здравеопазване на ЕС, който похвали проекта. Това се случи още по времето на цар Симеон. Неведнъж съм го казвал и вече не ми се връща към тази болезнена тема – проектът ми пропадна въпреки обещанията от тогавашното правителството, въпреки че успях да осигуря и европейски пари за реформата чрез комисаря по еврофондовете – цяла делегация бяхме в Брюксел. Никой не знае защо. Жалко.

- Докога животът на българина ще зависи от „проба-грешка” в здравната ни система, проф. Чирков? Само през годините на прехода се смениха 11 здравни министри, но стигнахме до дъното! 

- Българинът абсолютно не заслужава такава злощастна съдба! Ами вижте, когато за първи път заминах за Германия през 1966 г. – не ме подлагаха на проверки и изпити по специалността. Направо зачетоха и уважиха българската диплома за медицинско образование. Сега въобще не приемат българските дипломи. Лошо, много лошо.

- Има ли „бяла” мафия в България? 

- Как да няма! Разбира се, че има, тя сега се създаде. Защото има друга мафия – далеч по-голяма. Когато се създаде тази голяма мафия, дойде редът и на малките мафии – това е истината. Истината и за докторската, нашата гилдия. Тя е дъщерна.

- Знаете ли, че шофьори на линейки на Бърза помощ получават по 50 лв., ако откарат пациента не в държавна, а в определена частна болница? 

- За кой път да го кажа – така ще е, докато не се създаде структурно звено в здравеопазването, което да бъде НЕЗАВИСИМО. Обърнете внимание на последното определение! В него да влизат най-добрите експерти, но без бизнес интереси и приятелски връзки, без квоти от управляващи партии, неправителствени организации и др. И те всекидневно да бъдат готови с доклади пред съответния министър с поканата да вземе решение по най-горещите проблеми. Иначе нещата няма да се оправят. Ако на министъра не му пука и не го направи, този орган да има правото да докладва директно на парламента, че не е взел решение. Въпреки установените опасни грешки. Нещо като съдии. О, не съм прав... И съдиите не са независими в България.

Източник: Ретро

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари