събота, 30 април 2016, 9:47 ч.

Традиция

Правителственият самолет отлетя за Йерусалим: Благодатният огън иде!

BNews.bg

Правителственият самолет отлетя за Йерусалим: Благодатният огън иде!

Малцина знаят, че благодатният огън слиза само при православните християни.

Правителственият "Фалкон" излита за благодатния огън рано сутринта в събота за Йерусалим. За първи път в новата история на православната ни църква няма да го съпровожда митрополит от Светия синод. Църковната делегация сега ще бъде водена от викария на патриарха архимандрит Григорий.Ще го придружават архимандрит Пахомий от Дивотинския манастир и четирима монаси", каза директорът по вероизповеданията към Министерски съвет Емил Велинов, който също ще лети до Йерусалим. Те трябва да кацнат преди 10 часа, тъй като от летището трябва да изминат още 80 км., пише "24 часа". 

Благодатният огън получава само православния патриарх на древната Йерусалимска църква. Огънят пада по традиция малко след 14 часа, след което настава голяма бъркотия и блъсканица, тъй като всеки бърза да го отнесе в родината си. Нашите се очакват с огъня да кацнат в София около 19,45 часа в събота.

Фенер с огъня ще замине за Зографския ни манастир в Света гора, а друг ще бъде занесен в параклиса на Св. синод. Оттам в 23,20 ч с литийно шествие благодатният огън ще бъде занесен в катедралния храм паметник "Св. Ал. Невски", за да бъде предаден лично на българския патриарх Неофит, който ще води Великденското богослужение. Още не е уточнено дали Русенският владика Наум ще проводи хора за огъня или ще го вземе от Букурещ, както обикновено става. Със сигурност Силистренският митрополит Авмвросий ще го вземе пак от Румъния.

"Преди падне огънят в храма са изгасени всякакви светлини, прощракват само светкавиците на фотоапарати. Очите са вперени към купола на църквата, тъй като този отвор е директно свързан с пещерата, където е погребан Иисус. Всички искат да видим самото чудо - как пада огънят. И пада светкавица, палят се свещите и кандилото на гроба Господен. Вълнението е голямо. В това време патриархът на Йерусалим се моли в олтара на самия гроб, в който е положен Христос, и накрая излиза с огъня. 

Най-интересното, което съм видял е, а и един от нашите оператори на телевизията видя, че патриархът излезе и до него имаше отпред руски монаси. Иначе арменци пазят на самия вход на самата пещера. Излизайки със свещите, един от монасите ги взе и ги подложи под брадата си, но тя не се запали. Това го видях с очите си. Но казват, че след 30-а секунда огънят вече добива материален израз. Виждал съм как се палят коси, защото всеки от тези 20 000 хора в църквата иска да се добере до огъня, да запали свещите и да излезе навън, а при 20 000 души, събрани на едно място, се получава голяма блъсканица", разказа Емил Велинов.

Малцина обаче знаят, че благодатният огън слиза само при православните християни. "Имало е опити от страна на католиците, когато кръстоносците са завзели Йерусалим, да не допуснат православните, а те да вземат огъня. Но той не е слизал, докато не са се върнали в храма православните. През 1579 г., когато Йерусалим е под турска власт, арменците подкупват султан Мурад и управата на града в ръцквата да влязат само те и да вземат огъня. Цял ден са се молили, но огънят не е слязъл. 

Православните са били изгонени на двора и в един момент огънят слиза, но не в параклиса при гроба, а излиза през една от колоните на храма, разцепва я и пали свещите отвън на православния патриарх. След това спират опитите да се изгонят православните навън. Тази разцепена колона се вижда и днес", разказва Ловчанският митрополит Гавриил.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • айде, Боко селяндурина - 11:52, 30 апр.

    ще се сдобие с ново медалче от изперкалите страци от Синода, които мислят само за имоти, пари и влияние. Пасмина от натегачи на властта. Църквата отдавна не е това, което трябва да бъде.

Напиши коментар

Коментари