петък, 08 юли 2016, 15:31 ч.

Нарушение на закона

СКАНДАЛНО! ЧЕЗ раздава ЛИЧНИТЕ ни данни, използват ги за...

BNews.bg

СКАНДАЛНО! ЧЕЗ раздава ЛИЧНИТЕ ни данни, използват ги за...

Личните данни на клиентите на ЧЕЗ може да попаднат в застрахователи, банки и други свързани с енергото лица с чисто търговска цел

Личните данни на клиентите на ЧЕЗ може да попаднат в застрахователи, банки и други свързани с енергото лица с чисто търговска цел, съобщават потресени граждани. Целта е данните да бъдат използвани за директен маркетинг, пазарни и рекламни кампании. Това ще се случи автоматично (!) с данните на всеки абонат, на енергото на Западна България, освен ако той изрично не заяви по телефона, в мейл или в център за клиенти несъгласието си.

Дружеството избира метода на изричното несъгласие вместо далеч по-логичния - на изричното съгласие, пише "Телеграф". Така то си осигурява възможност да се разпорежда с данните на около 2 млн. потребители, тъй като огромна част от тях няма да се обадят поради немарливост, изпускане на срока или просто неинформираност.

Практиката е в пълно нарушение на Закона за защита на личните данни, заявяват юристи. Чл.34 от него разпорежда администраторът налични данни да ги предоставя на трети лица само с изричното съгласие на притежателя им. "А ЧЕЗ изисква деклариране на несъгласие, не на съгласие! Това е абсолютно недопустимо и в противоречие на закона", коментира председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите - юристът Димитър Деков. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • персенк - 09:11, 17 юли

    30 дни от получаване на съобщението. това е записано в т.н. уведомление на гадовете

  • ТУТИ - 16:45, 08 юли

    И какъв се срока, до кога трябва да се направи от Кказа?Къде е инфо?

Напиши коментар

Коментари