събота, 23 юли 2016, 9:00 ч.

Ще бъдем много прецизни и много организирани, обеща Цветан Цветанов

ИЗВЪНРЕДНО ПРИЗНАНИЕ! СЛЕД ТЕРОРА В МЮНХЕН: И България в опасност! В следващите няколко...

BNews.bg

ИЗВЪНРЕДНО ПРИЗНАНИЕ! СЛЕД ТЕРОРА В МЮНХЕН: И България в опасност! В следващите няколко...

Това заяви в студиото на "Панорама" по БНТ шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Трябва да бъдем притеснени, но страхът не е решение.

Това заяви в студиото на "Панорама" по БНТ шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Ето и цялото интервю с ексвътрешния министър:

Водещ: Казвам добър вечер на Цветан Цветанов, който е председател на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър. 

Водещ: Сега това война ли е? 

Цветан Цветанов: Да.

Водещ: Кой срещу кого?

Цветан Цветанов: Срещу демокрацията, срещу правовия ред, срещу върховенството на закона, от всичко това, което се случи от 2011 г. към Европа.

Водещ: Ние трябва ли да се страхуваме и от какво?

Цветан Цветанов: Трябва да бъдем притеснени, но страхът не е решение. И точно затова трябва да бъдем много прецизни и много организирани, за да можем да търсим общите политики за противодействие на това, което се случва. Защото от 2011 година Европа е различна. А от 2013-2014-а вече и Близкият Изток е съвсем различен. Също така имаме сериозни потенциални заплахи и за други държави, които са в Близкия Изток и разбира се, в Северна Африка. Знаете, че най-голямото предизвикателство днес е как да се противодейства на "Ислямска държава". "Ислямска държава" завоюва територии в Сирия и Ирак. "Ислямска държава" от обединените усилия на всички тези военни операции, които бяха проведени през последните 12 месеца, направи отстъпление от завоюваните територии и в момента заложиха на силната пропаганда и на възможността да се насочват към държави, които са със слаби институции и които в момента не могат да функционират нормално и да бъдат добри партньори на всички тези здрави сили, които искат да помогнат, за да се реши проблемът.

Водещ: Проблемът е, че всеки супермаркет, всеки търговски център е цел.

Цветан Цветанов: Очевидно.

Водещ: А това не може да бъде спасено.

Цветан Цветанов: Трябва да търсим причините и в лошата интеграция на всички тези първо и второ поколение, които живеят в Западна Европа. Защото, всички ние сме свидетели на всички тези събития, които бяха и във Франция, и в Белгия. Извършителите, и тези, които бяха съпричастни към извършването на тези терористични актове, са хора, които са живеели в съответните държави, дори там са родени, но са се присъединявали като бойци да се бият за "Ислямска държава", а някои от тях се саморадикализират от пропагандата, която получават ежедневно от социалните мрежи.

Водещ: Добре, а каква работа върши тогава новият антитерористичен закон, който приемате?

Цветан Цветанов: Новият антитерористичен закон е една стъпка, която е задължителна. Защото ние видяхме, че в почти всички европейски държави вече има такова законодателство. Дори само преди няколко дни беше прието законодателството в Полша, също така в Израел. И в момента това което искаме да направим в България, е действително да създадем максимално добра координация, да се знаят какви са правилата, когато възникне потенциална заплаха или трябва да има реални действия за последствията от един терористичен акт. Трябва да има ограничаване на определени зони в местата, в които живеем. Дори това, което коментираме днес за Мюнхен, вие виждате, че метростанциите са затворени, знаете, че има ограничение, което е препоръчано на всички жители - да не посещават обществени места, докато компетентните власти не дадат ясен отговор на това, което се случва днес.

Водещ: Тоест, това ни чака според този закон в България, ако, не дай Боже, нещо се случи?

Цветан Цветанов: Не трябва да подхождаме с недоверие към това, което искат да направят политиците, и за да могат да работят по-активно и по-адекватно институциите. Защото в момента всяка държава черпи опита от всяка друга, която има по-добри практики и по-добро законодателство.

Водещ: Вие казахте Израел. Те как преценяват - имаше годишнина от атентата в Сарафово, и тогава вие бяхте министър - те как преценяват това, което се случи тогава?

Цветан Цветанов: Тогава, знаете, че израелските власти реагираха изключително адекватно и те подкрепиха усилията, свързани с разследването, което правиха българските власти. Разследването, което приключи, и активната роля, която имаше България в този процес, разбира се, в партньорство с всички държави - и тук мога да кажа, както европейските, така и САЩ, Австралия, Канада, Израел, и разбира се, всички тези държави, които можеха да допринесат за установяване, както на цялото движение на тези лица, които бяха заподозрени и вече е доказано, че са съпричастни към терористичния акт, и всичко това става само с партньорство, с доверие и споделяне на информация.

Водещ: И с много тежки мерки, защото ако си представим, че живеем в израелски условия, това означава...

Цветан Цветанов: Мога да кажа, че преди, когато се коментираха мерките в Израел, всички казаха, че те са прекалено сериозни и надали си заслужава да бъдат прилагани в други точки по света. Днес обаче можем да ползваме опита на Израел, защото случаят, който беше само преди седмица също в Бавария, с афганистанеца с ножа, това общо взето са единични случаи, които много често стават в Израел, но там има много бърза реакция и веднага действие, което разбира се, може да противодейства реално и да даде съответната сигурност и спокойствие. Само да дам един факт. От това, което се случи в Израел и информацията, която имахме възможност да споделим тези дни, когато бях на тази конференция, която изцяло беше с насоченост борбата срещу тероризма, законодателството, финансирането на тероризма, трябва да ви кажа, че има много сериозни притеснения от всичко това, което предстои да се случи в предстоящите от 2 до 10 години. Защото това, което ще се случи по всяка вероятност, но се правят съответните действия да се противодейства, това е в Либия. Също така трябва да знаем, че Саудитска Арабия, Йемен, трябва да знаем за Египет, а Египет е с 90-милионно население. Представете си един процес на бежански поток, който тръгва към Европа. И точно затова трябва да бъдем прекалено премерени. Политиците не трябва да говорят със 100 различни езика, когато изразяват мнението си, а трябва действително да бъдем максимално мобилизирани, максимално обрани, за да не провокираме определени процеси, които са нежелани за страната ни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Джаро - 16:01, 24 юли

  Цветанов, зарежете задокеанските брътвежи за борба с Русия и се съсредоточете върху истинската заплаха от терора, който ни очаква!

 • Да бе.., - 11:58, 23 юли

  Кривоглавият и банкялията непрекъснато хвърлят прах в очите на балъците.Лафове,лафове....и нищо...Дано Бог ни пази,но докога????

 • Uuuuuuuuuu - 11:46, 23 юли

  Idiot necadaren..akal Ot bavnorazvivasht...gnusen BOKLUK.

 • Тоя некадърник - 10:02, 23 юли

  ли ще се бори с атентаторите. Нищо не направи в Сарафово само блякаше по телевизиите. Тоя кръгъл идиот мафиот и престъпник! Ай сиктир няма ли кой да го гръмне него в кривоглавата тиква!!!

 • Тоя некадърник - 10:02, 23 юли

  ли ще се бори с атентаторите. Нищо не направи в Сарафово само блякаше по телевизиите. Тоя кръгъл идиот мафиот и престъпник! Ай сиктир няма ли кой да го гръмне него в кривоглавата тиква!!!

 • Тоя некадърник - 10:01, 23 юли

  ли ще се бори с атентаторите. Нищо не направи в Сарафово само блякаше по телевизиите. Тоя кръгъл идиот мафиот и престъпник! Ай сиктир няма ли кой да го гръмне него в кривоглавата тиква!!!

 • Тоя некадърник - 10:01, 23 юли

  ли ще се бори с атентаторите. Нищо не направи в Сарафово само блякаше по телевизиите. Тоя кръгъл идиот мафиот и престъпник! Ай сиктир няма ли кой да го гръмне него в кривоглавата тиква!!!

 • Тоя некадърник - 09:59, 23 юли

  ли ще се бори с атентаторите. Нищо не направи в Сарафов смотани блякаше по телевизиите. Тоя кръгъл идиот мафиот и престъпник! Ай сиктир няма ли кой да го гръмне него в кривоглавата тиква!!!

Напиши коментар

Коментари