петък, 26 август 2016, 11:35 ч.

Интервю

ПСЕВДОРЕФОРМИ ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

BNews.bg

ПСЕВДОРЕФОРМИ ВЪВ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

Не казвам, че нещата досега са били идеални. Със сигурност може да бъдат подобрявани.

Правителството прие новите правила за работа на Център „Фонд за лечение на деца”. Припомняме, че общественият интерес към тях се засили от пролетта на тази година. Тогава бе арестуван бившия директор - Павел Александров, при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Акцията бе съпроводена с обиски и повдигнати обвинения. Свързана е и с продължаващо разследване. Новият директор - проф. Владимир Пилософ, още при встъпването си в длъжност, обеща да промени правилника, по който работи Фондът.

От вчера новите правила са факт. Какво точно се реформира и дали ще се подобри ситуацията, в която са поставени болните деца и техните родители? За „Студия Трансмедия” проблемът коментира  Красимира Величкова, член на Обществения съвет към Фонда и директор на Български дарителски Форум.

- Госпожо Величкова, какво променя новият правилник на Фонда?

- Съкращаването на сроковете за придвижване на преписките Министерство на здравеопазването приема като важна реформа. Но това се е случвало и преди. От 45 дни сроковете са намалени на 30. Става дума за максималния краен срок от 45 дни, а не за времето, което винаги е трябвало да се спазва. И до този момент, в случаите на адекватно подготвено досие на болно дете, не се стигаше до чакане в продължение на месец и половина.

Новост, която трябваше да се въведе и досега беше пропуск, е регламентът за пътуване на българските лекари като придружители. Но и преди медици можеха да се командироват, което не беше нарушение.

Основните проблеми обаче не са премахнати. Например,  най-много деца кандидатстват за лечение в България, с цел покриване цената на медицинските изделия. Нашето предложение беше тези изделия да се прехвърлят към Здравната каса и да не се налага на всяко дете, което има нужда от подобен тип терапия, да се обръща към Фонда. Това не се случи. Не отидоха към Здравната каса и лекарствата за онкоболни деца. За даден тип диагнози въпросните медикаменти се заплащат от касата, но за друг тип заболявания (например, левкемии) не се заплащат. И вместо държавата да покрие разходите за онкомедикаментите, с променените правила се увеличават плащанията на Фонда. Той се натоварва с допълнителни плащания, чиито размери на всичко отгоре не са пресметнати.

- Как е решен проблемът с формуляр С-2 - за планирано лечение в клиники на Европейския съюз?

- Реално новият правилник регламентира работата на Фонда до взимане на решение. Но част от досиетата на болните деца, като се разгледат от Обществения съвет, се препращат към Здравната каса. Това е много йезуитско, защото решението на Обществения съвет не означава ликвидиране на проблема, когато става дума за формуляр С-2. Здравната каса си има собствени процедури. Няма как новият правилник да регламентира сроковете, в които тя ще излезе със свое решение и ще се осъществи разплащане с друга здравна каса, в рамките на Европейския съюз.

- Обаче трансграничното лечение съществуваше и преди въпросните правила…

- Да, разбира се. Но преди решенията се подписваха от директора на Фонда, а сега ще се издават от Здравната каса. На практика това означава, че един разход се изважда от Министерство на здравеопазването и се  дава на Здравната каса.

- Как ще коментирате  сегашното изискване за становище на лекарски комисии, което е свързано с нов тип протоколи?

- Обичайната практика беше да се кандидатства със заявление, епикриза и изследвания. Сега ще се прилагат допълнителни документи. Например, ако е нужно медицинско изделие, болницата трябва да издаде специален протокол. С него лечебното заведение ще удостовери, че Здравната каса не е покрила нужното медицинско изделие. Придвижването на документите за такъв тип междуинституционални отношения се прехвърля на и без това притеснените родители и максимално ги натоварва. В сайта на Фонда е публикувана информация, в която се казва, че ако родителите не могат да осигурят новия тип документи, Фондът ще ги изисква от болниците, но колко от родителите ще прочетат правилника? Повечето ще се втурнат да осигуряват документите и ще търсят начини за бързото им подписване.

- Не отваря ли това врата за корупция?

- Ами, то вратата за корупция я отварят и комисиите, защото до сега имаше независими експерти, които даваха становище за казуса на едно или друго дете. В някои направления се отчиташе и евентуалния сблъсък между представителите на различни медицински школи. А в комисията обикновено присъстват специалисти от една школа, които са единодушни. Всеки може да прецени кое е по-обективно - да има три мнения на независими експерти или да се съберат единомишленици, които да вземат решение. Рискът от нередности нараства, когато се знае коя е комисията и родителите имат пряк досег с нея.

Не казвам, че нещата досега са били идеални. Със сигурност може да бъдат подобрявани. Но от гледна точка на Български дарителски форум с новите правила не се поставя акцент на съществените проблеми.   Така че Фондът няма да  заработи нито по-бързо, нито по-резултатно, а новите правила ще осигуряват административни извинения пред обществото винаги, когато това се налага.

Източник: Трансмедия

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари