петък, 07 октомври 2016, 11:05 ч.

Според проучване на БТПП

Корупцията в България достигна връхна точка! 80% от фирмите признаха, че са били подкупвани!

BNews.bg

Корупцията в България достигна връхна точка! 80% от фирмите признаха, че са били подкупвани!

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

Половината български компании са получавали покана да дадат подкуп, твърди БТПП 

Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от чиновници, разкрива проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.

Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. 

Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да" или „не" без ясни правила има база за корупция", коментира Симеонов. 

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

Според БТПП, решението е въвеждане на електронно управление, което ще ограничи преките контакти и искането на рушвети. 

„Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. 
 

По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят". 

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните. 

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Първолак - 16:54, 07 окт.

    Не са били подкупвани, а са им искали подкуп, глупендери! Подкупва се чиновник или държавен служител...

Напиши коментар

Коментари