понеделник, 10 октомври 2016, 17:30 ч.

Правилото на трите дни

Какво да направим, ако ни пипне грипът?

BNews.bg

Какво да направим, ако ни пипне грипът?

"Лягай си вкъщи, започвай да пиеш липов чай, направи си топла баня, разтрий се, пий много течности, спри да ядеш. Ако е пациент с по-разклатено здраве, му препоръчвам противогрипен препарат, но пак по показания, винаги след консултация с лекар".

Ако заболеете от грип, следвайте правилото на трите дни - останете вкъщи и наблягайте на течностите, съветвапедиатърът и личен лекар д-р Венцислав Везенков.

През седмицата националният консултът по епидемиология д-р Мира Кожухарова обяви, че грипът идва в края на октомври.

"Грип означава сграбчване - внезапно започнало нещо. Човек може да каже в толкова часа изведнъж ми стана нещо - заболяха ме краката, ръцете, главата, после ми потече носът. Този признак е достатъчен критерий, че това е грип, а не проста настинка. При настинка общото състояние на човека е добро. Лошото общо състояние, дори и да нямаш хрема, дори и да не кихаш - в този сезон е почти сигурно, че става въпрос за грип", уточни лекарят, цитиран от "Дарик".

В този случай д-р Везенков винаги препоръчва на своите пациенти правилото за трите дни: "Лягай си вкъщи, започвай да пиеш липов чай, направи си топла баня, разтрий се, пий много течности, спри да ядеш. Ако е пациент с по-разклатено здраве, му препоръчвам противогрипен препарат, но пак по показания, винаги след консултация с лекар".

По думите на личния лекар вече е късно за противогрипна ваксина. "Трябва да има един месец, през което време да дадем възможност на организма да изработи антитела, стимулирани от този дразнител - макар че в някои случаи те са твърде малко щамове от реално циркулиращите щамове грипни вируси. Сега сме октомври. Ако някой е искал и е вярвал на този метод, е трябвало през септември да си постави ваксина", обясни -р Венцислав Везенков.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари