понеделник, 10 октомври 2016, 11:30 ч.

В България липсват реформи и интеграция в ЕС

Бареков: Европа минава на 3 скорости, Борисов е слаб лидер

BNews.bg

Бареков: Европа минава на 3 скорости, Борисов е слаб лидер

България да се подготви като една буферна зона за отливане на имигранти от Турция към България и от Германия към България, категоричен е евродепутатът

България да се подготви като една буферна зона за отливане на имигранти от Турция към България и от Германия към България. Парите, които ни бяха дадени, до голяма степен са, за да си затегнем лагерите, не толкова границата. Границата е национален проблем. А и доколкото знам, вече пратиха войски на границата. На Европа, за да се подсигури, ѝ трябва един по-удобен, по-послушен лидер. В случая Борисов става все повече такъв - заради вътрешните си проблеми и външния натиск.

Това заявява в интервю пред "24 часа" евродепутатът и член на ръководството на Европейски консерватори и реформисти Николай Бареков. Ето и целия разговор:

- Върнахте се от Колумбия в дните, когато страната празнува Нобеловата награда за мир на президента Сантос. По какъв повод бяхте там, г-н Бареков?

- Европарламентът (ЕП) излъчи делегация за подписването на мирното споразумение между президента Сантос и групировката ФАРК. Бяхме наблюдатели на демократичния процес, който узакони референдума от миналата неделя. В делегацията бяхме 10-ина евродепутати, предимно колеги от ЕНП и социалисти. Имахме среща с правителството на г-н Сантос и с бившия президент Урибе, който пък бе водач на кампанията против споразумението, защото смяташе, както впрочем и повечето от участниците в референдума, че този мирен договор е прекалено милостив към тази най-голяма наркотерористична организация в света, както те си я определят. Въпреки всичко Колумбия е държава, която ни впечатли със своята демокрация и със своите традиции. А и може би ще ви учудя с факта, че ЕС е един от най-големите нетни донори на Колумбия. Ние даваме по-малко за държави около нас като Турция и африканските исме инвестирали повече пари в демокрациятаи мира в Колумбия. Най-вероятно го правим заради голямата испанска група в Европа. Латинска Америка може би е най-европейското място след Европа в света.

- Това споразумение действа до края на месеца, а после какво?

- Според мен те ще направят всичко възможно да спасят мира. Със или без споразумение, страните са готови за мир. Реално това, което отличава Колумбия от други държави със сериозни военни конфликти, е, че там традицията на демокрацията е по-силна. Може би ще се стигне само до трансформация на споразумението - да е по-малко милостиво към бившите терористи.

- А доколко изобщо трябва да се намесва ЕС в зоните с конфликт? Премиерът Борисов отчете “Ние сме виновни, защото уж изнасяме демокрация, а всъщност съсипваме държавите, на които помагаме”.

- Това е един от най-фундаменталните въпроси. Защото Колумбия и въобще Латинска Америка е най-отдалеченото може би кътче от Европа. В същото време това е много интересно място, което съхранява европейската култура, и Европа е длъжна там, където е установила своите традиции, да пази мира. Може би такава е била логиката, когато американо-английско-българските войски навлязоха в Ирак преди повече от 10 г. По този начин разтуриха световния ред. После това се случи в Либия и на други места. Разрухата, която пося светът в търсене на демокрация, ще я плащат с десетилетия следващите поколения. Не само в Африка и в Азия, но и в Европа. Най-малкото с тази имигрантска вълна, която се очаква. Дори може да се стигне до прекрояване на картата на Европа.

- Чак пък толкова...

- Кризата в Азия и Африка може да доведе първо до разпадането на ЕС като такъв. Надали той ще съществува в този си вид след 10 г. Още в следващия Европарламент ние ще бъдем свидетели на друг тип ЕС. Някои европейски държави могат да си отидат, защото в Европа имаме доста изкуствено създадени - така, както бяха създадени и в Африка.

- Кои имате предвид?

- Имаме държави с три официални религии, с три официални езика, с три правителства, с изключителна криза на идентичността - Белгия, Испания. Дори голяма част от испанците вече почти са отписали Каталуня, а и самите каталунци са отписали Испания. Така че това, което направихме в Африка и Азия, ще се върне първо в Европа. Но лошото е, че този, който е първи буфер на целия проблем, е България - първата граница между мюсюлманския и християнския свят. И вторият голям буфер - вече в световен мащаб, е Европа. Катаклизмите в Африка и Азия ще се отразят най-вече в Европа. Няма да се разпадне Америка, а Европа в този си вид.

- Изборът на новия генерален секретар на ООН как ще промени съотношението на силите в Европарламента? Социалистите вероятно ще са във възход?

- Основната грешка, която допуснаха нашите правителства, които правиха номинациите, е, че разсъждаваха тяснопартийно. Г-н Орешарски - как да помогне на социалистите с г-жа Бокова, а г-н Борисов, без да искам да обиждам никого, стана като момче за поръчки на ЕНП, вдигайки г-жа Георгиева. Ако нашите премиери бяха разсъждавали извън тесните партийни рамки, нямаше да стигнем до гафа с двете номинации и позорната загуба на г-жа Георгиева. Никой не е избрал Гутериш като представител на социалистите. Вие бяхте на срещата с Джефри ван Орден, интервюирахте го. Аз също разговарях с него. Той имаше разговор и с г-н Борисов, по време на който стана ясно, че британците биха застанали зад Кристалина Георгиева, но без да се откажат от г-н Гутериш, когото подкрепяха от самото начало. Ето, те са консерватори, т.е. много по-крайнодесни, а подкрепят един ляв кандидат. Впрочем е интересен въпросът г-н Орешарски коя партия представлява сега и преди.

- Бивш зам.-председател на СДС е.

- Наистина той мина през всички възможни политически спектри. Но ако ние разсъждавахме по-глобално, мисля, че ходът с Кристалина Георгиева нямаше да се случи и сега щяхме да сме на страната на печелившите. Никой не казва, че непременно трябваше да спечелим, но шансът, който изпусна на финала г-н Борисов, ще го вкара с негативно в историята. Както преди близо 100 г. сами българите попречиха на Пенчо Славейков да вземе единствената Нобелова награда, която щяхме да носим, и както помним Баташкото клане, по същия начин ще помним и тази случка с Кристалина Георгиева. Това са фундаментални, разломни моменти в една нация. Когато имаш огромен шанс да постигнеш нещо, ако си единен, ако си окей със себе си, със своята идентичност, и пропускаш този шанс. Някои отбелязаха, че това е шанс един път на 500 г. Ами и на 100 г. да е, защо го изпуснахме?

- Трябва ли някой да носи отговорност?

- Разбира се. Този, който е направил номинациите. Понеже г-н Орешарски вече беше изгонен от хората с камъни, сега тя е изцяло на г-н Борисов. Той не може да се крие зад външния министър, защото това правителство е функция на самия г-н Борисов. Но как да я носи? Аз съм последният, който сега ще злорадства и ще вика “Оставка!”. Първо има избори - да видим какво ще стане на тях. Иначе имам своите очаквания. Според мен хората ще гласуват срещу статуквото. Но нека да минат изборите, да се видят резултатите и тогава да се изработи някаква стратегия, за да се излезе от кризата. Защото ние в момента сме в криза. Много тежка.

- Заради ООН ли?

- Заради ООН във външнополитически план. Премиерът изгуби харизмата си на лидера, приеман наравно от световните лидери. България сега не разполага с такъв политик, който да играе голямата дипломатическа игра на една маса с Меркел и с Обама.От друга страна, държавата е в много лошо състояние, защото липсва стратегия за развитие. След 2 г. еврофондовете приключват. Ние не сме усвоили тези, а след 2 г. влизаме в период, в който вместо европейски фондове ще се дават най-вероятно само заеми - някой трябва да стои отсреща и да гарантира за тези заеми. А и България няма визия каква Европа иска. Ето ние в ЕП сме разделени на три: едните като Фарадж искат да няма Европа, другите като мен - умерените десни, искат да има реформирана Европа. А социалистите и ЕНП искат повече Европа. Каква е позицията на България?

- Ние сме с Меркел.

- Да де, но Станишев е с Гутериш. Не, ние трябва да изработим обща национална стратегия каква Европа искаме. Защото, ако нямаме такава, това, което има да се случва, ще се случи без нас. Ще имаме Европа на различни скорости. Една десетка - старият Римски клуб, плюс още една-две по-богати държави, втора десетка, в която ще са Унгария, Полша и Чехия - с втори Европарламент, да кажем в Будапеща. Ама ще има и трета, в която ще сме ние. Дано не съм прав, но има риск след 3 г. България да се озове в една група с Турция, Македония, Албания и Сърбия и дори Румъния да я няма в тази група. Най-притеснителното е, че г-н Борисов беше постепенно укротен и вкаран в капана. България да се подготви като една буферна зона за отливане на имигранти от Турция към България и от Германия към България. Парите, които ни бяха дадени, до голяма степен са, за да си затегнем лагерите, не толкова границата. Границата е национален проблем. А и доколкото знам, вече пратиха войски на границата. На Европа, за да се подсигури, ѝ трябва един по-удобен, по-послушен лидер. В случая Борисов става все повече такъв - заради вътрешните си проблеми и външния натиск. Ако той е бил непослушен и неудобен лидер преди 3 г., вече до голяма степен не е такъв - след гафовете с Георгиева, с начина, по който България беше неглижирана, със спрените реформи.Това, че в България няма реформи, в Европа се знае и по-скоро мога да кажа, че те са ни отписали заради това. Няма съдебна реформа, няма...

- Нали депутатите отваряха конституцията...

- Това, което ние си говорим в България, няма нищо общо с това, което се говори в Европа.

- Те и сега я реформират съдебната система.

- Това е като една стара бричка. Ако имаш москвич на 30 г., всеки ден го човъркаш, ама той все не върви, както трябва. В момента Европа има нужда от слаба България, от скандализирана България, от раздирана България, от псевдостабилна България.

- Това само ваше мнение ли е, или и на групата, част от която сте вие - на Европейските консерватори и реформисти?

- Това е мнение в разговори, които съм провел с всички европейски депутати - и консерватори, и десни, и леви. За тях България е един особен, специален случай в ЕС - на държава, която не е успяла да се интегрира към европейските ценности. И колкото е по-слабо правителството, толкова тя е по-зависима от решенията на г-жа Меркел.

- Клатите кабинета...

- Въобще тук изходът не е оставка на Борисов и айде сега БСП да идва да управлява. Напротив - след президентските избори трябва да се направи много сериозен анализ как да се продължи. Не изключвам, че дори ще трябва да се мине през едни предсрочни избори, след което да има стабилно управление, на принципна основа. Всички десни и леви да се обединим поне около 3 опорни точки. Приемаме ли, че България е член на ЕС? Приемаме. Обаче какъв ЕС искаме? Искаме ли България да бъде член на НАТО? Чудесно. Но ако е така, какво правим с г-н Путин в един отбор? Ние сме в един клуб с Америка.

Интервю: "24 часа"

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Фишърмен - 22:28, 14 окт.

  Човече-барече, ти какво си, бе ? Ти си нещо, дето не само мяза на "онуй" нещо, ами си направо сплескан капуть !

 • . - 10:21, 11 окт.

  Тук не се говори за истината кой, как и защо е създал партия със "силен лидер"който е "лидер" само на себе си!!!!

 • 3 - 09:00, 11 окт.

  Тук се говори истината , за разлика от другаде... където продажните дръжки на микрофони пълнят студията и страниците с хвалби към вожда.

 • 2 - 04:21, 11 окт.

  Тук който не хвали бареков е враг.

 • radi - 00:11, 11 окт.

  Девизът на ГЕРБ "Моето си е мое, чуждото пак мое". А колкото до това, че най много се краде когато в правителството има няколко партии, личи меракът на борисов, ГЕРБ да е монополист в апашлъка. А още по-доволен ще бъде, ако ГЕРБ е единствената партия, каквато беше беше БКП.

 • наблюдател - 00:09, 11 окт.

  Тъпоумният интригант Боко, за когото обаче не е сигурно дали е сървайвър, насъсква хората едни срещу други. В същото време клетата мама Цецка се кълне, че няма разделителни линии и ще бъде такава една сговорчива и блага… Докато началникът й обрисува противниците си като някакви огнедишащи зверове – явно пак силно се е възпалил от симитлийски мераци, ех.

 • Боко Куельо - 00:06, 11 окт.

  След като Цветанов с особената форма на главата покани Бойко Борисов на трибуната по този изумен начин: „Заповядвайте, г-н Лидер!„, лицето премиер Бойко Методиев Борисов наплямпа един куп тинтири – минтири, сред които: „Сега ме е яд, че бях толкова толерантен към политическите ни опоненти. Писна ми…Случи ли се трети път управление на другарите, оправяне няма да има. Много им се иска да паднем, защото има много за крадене, а на тях им се краде много…Най-добре се краде, когато са няколко партии в правителството и има разсипан парламент…“ НАГЪЛ. „ТЪПОУМЕН ИНТРИГАНТ – СЪРВАЙВЪР“, по „Форбс“. Най-добре се крадяло, когато били няколко партии в правителството… Боко, в твоето правителството колко партии са? Очевадно Борисов демонстрира какъв е спец по краденето – ясно му до подробности колко има за крадене и как най-добре се краде. А ти и твоята Групировка колко откраднахте, бре, „тъпоумен интригант – сървайвър“?! Добре, че Цацаров клечи /засега!/ под шлифера ти и служби, и МВР ти бършат …, че иначе нямаше да излезете от затвора!

 • Гопчо - 00:02, 11 окт.

  Горане, прочети повечко в Биволь например за Мутрата , пък тогава давай акъл! Ха ха Мутрата е бит гъз, ако и да се мисли за всезнайко. Каза му го ФОРБС - тъпоумен, жалък интригант. Да фаща букета и към гробищата..

 • Горан - 20:34, 10 окт.

  Горчо заблуден глупако,прочети нещичко за тоя дето е написал статията в Форбс и после защитавай Капута.Един път фана букета Капута.!!!Пак ще го Фане....Само да се върне в БГ.

 • ЧЛЕН 1 НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РБ - 19:12, 10 окт.

  ЧЛЕН 1, 2, 3 И 4 НА КОНСТИТУЦИЯТА НА Р БЪЛГАРИЯ ГЛАСЯТ: Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания. (2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена МАКАР ДА СЕ ПРАВИ НА ДЕМОКРАТ И ПАТРИОТ, МУТРАТА ОТ БАНКЯ ОТКРИТО НАРУШАВА ОСНОВОПОЛАГАЩИЯТ ДОКУМЕНТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, А ИМЕННО КОНСТИТУЦИЯТА. СИКАДЖИЙСКАТА МУТРА КАНИ И ПРИЕМА ОТКРИТО МИГРАНТИ, КОИТО ВСЪЩНОСТ НЕ СА БЕЖАНЦИ, А ИКОНОМИЧЕСКИ ИМИГРАНТИ!КАНИ ГИ И ГИ ПРИЕМА ВЪПРЕКИ НЕДОВОЛСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! СКЛЮЧВА ТАЙНИ СЪГЛАШЕНИЯ/СПОРАЗУМЕНИЯ ЗАДКУЛИСНО И ЗАД ГЪРБА НА НАРОДА.ПРИЕМА ДИРЕКТИВИ ЗА РАЗСЕЛВАНЕТО НА ВЪПРОСНИТЕ „БЕЖАНЦИ“ БЕЗ ДА СЕ Е ДОПИТАЛ ЗА МНЕНИЕТО И НАСТРОЕНИЯТА НА СУВЕРЕНА НА БЪЛГАРИЯ,Т.Е. БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ЗА СПРАВКА-ТАЙНО ПРИЕТАТА НАРЕДБА НОМЕР 208 ОТ 12.08.2016Г. ДОТУК МУТРАТА ОТ БАНКЯ НАРУШАВА ПОНЕ 3-4 ЧЛЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, КОЕТО САМО ПО СЕБЕ СИ Е КРЕЩЯЩО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.СЛЕДОВАТЕЛНО МУТРАТА Е ПРЕСТЪПНИК И НАРОДА Е В ПЪЛНОТО СИ ПРАВО ДА ГО СВАЛИ ОТ ВЛАСТ И ДА ГО СЪДИ НАРОДЕН СЪД!ДОРИ АКО ТРЯБВА И С РЕВОЛЮЦИЯ… ЗА СПРАВКА-СЪГЛАСНО НПК(НАКАЗАТЕЛНО-ПРОЦЕСУАЛНИЯТ КОДЕКС) ДО 1989Г. НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕТСТВО И ДЪРЖАВНАТА ИЗМЯНА СА СЕ НАКАЗВАЛИ СЪС СМЪРТ ЧРЕЗ РАЗСТРЕЛ! ПП.НЕКА ВСЕКИ ПРОЧЕЛ ТОВА ДА ГО РАЗПРОСТРАНИ!

Напиши коментар

Коментари