четвъртък, 08 декември 2016, 12:13 ч.

Скандал след скандал около бившия депутат на Борисов

Покровителстваният от ГЕРБ ген.Стоян Тонев нанесъл щети за 16 млн.лв. на ВМА

BNews.bg

Покровителстваният от ГЕРБ ген.Стоян Тонев нанесъл щети за 16 млн.лв. на ВМА

Воено-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев за сключване на неизгодни сделки.

Воено-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев за сключване на неизгодни сделки. От тях е настъпила вреда за ВМА в размер на 16 330 495 лв. Освен за сделките, обвинението е и за допустителство - негов подчинен е ползвал болнична апаратура за частната си медицинска практика.

Обвинен е и доцент от ВМА, подчинен на Тонев, за престъпление по служба, от което е настъпила вреда за ВМА в размер на 16 647 173 лева, съобщиха от столичната Воено-окръжна прокуратура.

На 06 декември 2016 г., ВОП - София е привлякла като обвиняем генерал-майор от резерва Стоян Тонев за това, че в периода 21 януари 2003 г. до 03 декември 2013 г. при условията на продължавано престъпление като началник на ВМА, съзнателно сключил неизгодни сделки със СМДЛОД "Астра" АД.
От тези сделки е произлязла значителна вреда за ВМА, в общ размер на 16 330 495 лева, като случаят е особено тежък и вредата е в особено големи размери - престъпление по чл. 220, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26 НК.

В този период от време Стоян Тонев е сключил 5 договора със Самостоятелна медико - диагностична лаборатория (СМДЛОД) "Астра" АД, по силата на които на търговското дружество се предоставя да извършва високоспециализирани медико-диагностични изследвания с медицинска апаратура, собственост на ВМА.

В договора е определен наем, включваща възнаграждение за ползване и консумативни разноски. В два от договорите наемната цена е определена като процент от приходите на дружеството, вместо наемът да е определен по пазарни цени. По тези договори е бил определен наем в размер на 37,55 % от приходите, а по идентичен договор за наем на медицинска апаратура, наемът е бил в размер на 60 % от приходите. В три от сключените договори е определена наемна цена е по-ниска от пазарната наемна цена.

По силата на тези договори разходите за сервизно обслужване на апаратурата, разходите за консумативи за ползваните медицински апарати и доставката на резервни части били за сметка на ВМА.

От Воено-окръжната прокуратура в София е обвинен и А. Иванов от ВМА - София, за престъпление по служба. В периода 10 февруари 2005 г. - 03 декември 2013 г. като началник Катедра "Образна диагностика" и началник на Клиника "Компютърна и магнитно-резонансна томография" към МБАЛ - София към ВМА, А. Иванов е превишил правата си. Той е извършил служебни действия, надхвърлящи рамките на предоставените му служебни правомощия.

Деянието А. Иванов е извършил с цел да набави за себе си и за СМДЛОД "Астра" АД, в което е мажоритарен акционер /притежавал 377 от 500 акции/, имотна облага. Той предоставил на СМДЛОД "Астра" АД, за безвъзмездно ползване - свободно и неограничено извън определеното с договорите време, медицински апарати, собственост на ВМА и зачислени на поверената му клиника.

Иванов не контролирал в утвърждаваните от него отчетни документи да бъде вписано обстоятелството, при кои ползватели - Клиника "Компютърна и магнитно-резонансна томография" - ВМА или СМДЛОД "Астра" АД е възникнала повредата, с оглед възстановяване на щетите на апаратурата при ползването й от СМДЛОД "Астра" АД.

Сам извършвал и възлагал на служители на Клиника "Компютърна и магнитно-резонансна томография" към МБАЛ-София към ВМА в работното им време, едновременно с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение с ВМА, да извършват процедури на пациенти на СМДЛОД "Астра" АД. От това за ВМА са настъпили значителни неимуществени вредни последици.

СМДЛОД "Астра" АД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиника "Компютърна и магнитно-резонансна томография" към МБАЛ-София към ВМА, като е ползвало материални и кадрови ресурси на Военномедицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството и по този начин е увредено правилното функциониране на ВМА.

Щетите за ВМА се изчисляват на 16 647 173лв., формирани от разликата между общата пазарна наемна цена за периода от 10 февруари 2005 г. до 03 декември 2013 г. за ползваната апаратура. В тях са включени и разходите за абонаментното сервизно обслужване, разходите за текущи основни и аварийни ремонти, и разходите за използвани консумативи.

За това, че Стоян Тонев съзнателно е допуснал негов подчинен - А. Иванов да извърши престъплението по служба описано по-горе, Стоян Тонев е привлечен като обвиняем и за допустителство - престъпление по чл. 285 от НК.

На Стоян Тонев и А. Иванов е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на по 10 000 лева.

Ген.Стоян Тонев е един от кадрите на ГЕРБ. Тй беше избран за депутат от 13 МИР – Пазарджик именно с листата на ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание, но впоследствие беше принуден да напусне парламента. В рамките на времето си на народен представител беше председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Името на Тонев бе намесено в скандал за източване на 10 млн. лв. от ВМА през договор с частна клиника. В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, тогава Тонев написа:

"Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата).

Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 г.

Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми“

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Jordan - 08:25, 09 дек.

    Дааа, в България има страхотни специалисти, но почти всички от тях нямат и капка морал.

  • Демон - 14:52, 08 дек.

    Почитаемият съд не е правил нищо и няма да направи. Държавата е осеяна с подобни схеми и решение може да има само революционно!!! Нали имахме един с 16 млн. данъчни задължения и какво - направи си парламентарна група от 10 блюдолизци, данъците не са платени, бизнеса му крета криво-ляво, работниците недоволни и т.н. и т.н.

  • питащ - 13:18, 08 дек.

    и какво прави почитаемият съд през всичките тези години, в които са ясни далаверите на този мошеник.

Напиши коментар

Коментари