четвъртък, 08 декември 2016, 14:06 ч.

За оперативните програми

Безсрамие: Правителството в оставка с нов заем от 200 млн. евро, много бил изгоден

BNews.bg

Безсрамие: Правителството в оставка с нов заем от 200 млн. евро, много бил изгоден

Заемът се предоставя при много благоприятни финансови условия, съобщават от правителствената пресслужба.

Българското правителството в оставка одобри споразумение за нов заем в размер на 200 милиона евро между България и Банката за развитие на Съвета на Европа, предава RNS.

Със средствата ще се съфинансират проекти по оперативните програми «Региони в растеж», «Развитие на човешките ресурси» и «Наука и образование за интелигентен растеж».

Заемът се предоставя при много благоприятни финансови условия, съобщават от правителствената пресслужба. Банката не начислява допълнителни такси и комисионни, а средствата ще се дават на траншове и по години до края на настоящия програмен период.

Както BNews вече писа след управлението на Тодор Живков България е с неизплатим държавен дълг и това е една от причините неговото управление да се сочи като разсипническо. Нивата се качват прогресивно до 2001 г, когато управлението поема Симеон Саксгобурготски и падат прогресивно до 2009, когато на власт идва Борисов. През 2015 г. държавният дълг се връща до стойността от 1989 г., а през 2016 г, към 30 октомври, вече имаме най-високия държавен дълг в новата българска история. Благодарение на правителството, което вече е в оставка и не се очертава да осъзнае и понесе отговорността си!

Ето и точните цифри:

1989 г. 10,5 млрд. долара
1990 г. 11,2 млрд. долара
1993 г. 12,47 млрд. долара
1994 г. 10,36 млрд. долара
2001 г. 10,61 млрд. евро
2003 г. 8,44 млрд. евро
2009 г. 4,82 млрд. евро
2015 г. 10,5 млрд. евро
2016 г. 13,3 млрд евро

На фона на това разсипническо отношение, правителството продължава да прикрива и другите си финансови далавери чрез популистки врътки. Дефицитът в бюджета се прикрива чрез прехвърляне на суми по различни пера. Сумата от 1 млрд за саниране, например, е разход на бюджета. Вместо обаче да залегне като разходена, тя е оформена като заем към държавната Банка за възстановяване и развитие. Банката е държавна, затова лихвите, които се начисляват по този заем, също излизат от джоба на данъкоплатеца. Така ГЕРБ прикриват наличието на сериозен бюджетен дефицит и се хвалят със свършена работа за сметка на гражданите.

Популисткото говорене не би било толкова опасно, ако не въвличаше България в спиралата на нарастващ дълг и дефицит. Цифрите говорят, че управлението на двата кабинета Борисов" е най-пагубно за държавата в последните 25 години.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Moeto ime - 20:39, 08 дек.

  Patriote, nie ne sme trevopasni !! Po-gore ti e napisano yasno, che se vzemet zaemi, za da se prikriva upravlenska nekadarnost !! Cheti vnimatelno i sled tova pishi.

 • Патриот - 16:12, 08 дек.

  До кога ще манипулирате общественото мнение?!? Да, теглят се заеми, но основна част от тях отиват за рефинансиране на вече изтеглени с по-неизгодни условия. Всеки що годе грамотен човек може да направи справка от сайта на БНБ. Явно хибридната война върви съвсем открито и в този сайт!

 • ДО МУТРАТА - 15:37, 08 дек.

  Б БОРОВ,АКО ТИ ОБИЧАШ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ВРЪЩАЙ В ПОЛИТИКАТА.ТАКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОТТЪРВЕ ОТ НАЙ-ГОЛЯМИЯТ СИ ЕНИЧАР ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА.ЗАМИНАВАЙ МУТРО ДОЛНА.

 • коментатор - 15:29, 08 дек.

  ЕТО ЗАЩО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ ТРЯБВА ДА СПИ,А ДА СТАНЕ КАТО ЕДИН ,И ДА СМАЖЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ОТ ГЕРБ.НЕ ПИТАЙТЕ КАК ДА СТАНЕ ТОВА ,АМИ СЕ СЪЕДИНЕТЕ ЕДИНСТВЕННО И САМО С ПАТРИОТИЧНАТА КОАЛИЦИЯ.САМО ТЯ МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СПИТЕ И ЧАКАТЕ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЗАЕМИТЕ И БОРЧОВЕТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ И ЩЕ СТАНАТ НЕИСПЛАТИМИ........СМЪРТ ЗА Б БОРИСОВ И ГЕРБ.

 • 1 - 15:25, 08 дек.

  А Орешарски искаше заем ,само 1милиард,но премиера в оставка впрегна в раздрънканата си каруца тогава,ентелегентните и красиви протестори,за да свалят от власт Орешарски,а народ тъп,още вярва в банкянския сатрап.

Напиши коментар

Коментари