четвъртък, 15 декември 2016, 18:00 ч.

След обсъждане на бюджета

Заплатата на българина е с 35% по- ниска от тази на сърбина!

BNews.bg

Заплатата на българина е с 35% по- ниска от тази на сърбина!

Според данни на синдиката обаче нивата на заплатите в България като цял са по-ниски от тези в другите балкански държави.

Заплатите в България са с 22% по-ниски от тези в Румъния и цели 35 на сто по-ниски от тези в съседна Сърбия, съобщиха от КНСБ. Президентът на синдиката Пламен Димитров се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да обсъдят бюджета на столицата за следващата година.

Самата Фандъкова пък заяви, че нивата на заплащане в София вече се изравняват с тези в почти всички големи градове на Балканите.

 

Според нея столицата вече не е в положение да привлича инвеститори само с това, че работниците в нея предлагат труда си евтино, а напротив - заплатите се изравняват с тези в съседните държави.

 

Според данни на синдиката обаче нивата на заплатите в България като цял са по-ниски от тези в другите балкански държави.

Според Димитров е крайно време темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 г. заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави.

 

Това трябва да се направи, "за да се измъкне страната от демографската криза и да спре изтичането на хиляди българи от страната". Увеличението на доходите трябва да се превърне в обща кауза на всички политически сили през следващите години, каза Димитров.

 

Той посочи и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът "Училищно и детско здравеопазване" и науката - в лицето на БАН и Селскостопанска академия.

 

Според шефа на синдиката, ако разходите не бъдат преструктурирани, в тези сфери ще възникне напрежение и дори протести.

 

По време на срещата стана ясно, че проектът за бюджет на София за догодина е в размер на 1,2 млрд. лв.

 

Основния му приоритет е да се развива столицата като "зелен" град и място за иновации.

През 2017 г. се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване и поддържане на междублокови пространства и ще бъде увеличен графикът за миене на улици.

 

Въпреки тази програма, местните налози няма да бъдат увеличавани, заяви Йорданка Фандъкова

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Интересно - 17:58, 16 дек.

    А колко произвежда сърбинът, за да получи тази заплата?

Напиши коментар

Коментари