петък, 30 декември 2016, 14:15 ч.

Много аптеки, малко лекарства

Аптеки ни дерат с все по-скъпи лекарства, твърди антимонополната комисия

BNews.bg

Аптеки ни дерат с все по-скъпи лекарства, твърди антимонополната комисия

С всяка изминала година отделяме все повече пари за лекарства.

Над 170 лв. средно на човек сме дали за лекарства през 2014 година, което е увеличение от 145-150 лева годишно, регистрирани през 2010 г., показва публикувана днес статистика от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Рискуваме да останем без множество лекарства, твърдят още от антимонополния регулатор, след като са прегледали пазара на илачи у нас. Това се отнася най-вече за продукти, в т.ч. животоспасяващи, които изцяло или частично се поемат от здравната каса.

Причината е в липсата на подходяща регулация на паралелния износ на лекарствени средства, което води до значителното му увеличаване за страните от ЕС.

Моделът на референтно ценообразуване води до постоянно намаляване на цените на лекарствата от позитивния списък, но за сметка на това принуждава редица производители да изтеглят продуктите си от пазара в България, а търговците на едро нямат стимул за предоставяне на достатъчни количества медикаменти за българския пазар, за сметка на стремежа им да ги реекспортират, е заключението на регулатора, цитирано в материал на „Дневник“.

Разчитането единствено на референтното ценообразуване обаче може и да не осигурява оптимално съотношение качество-цена. Референтните цени са "официални" цени и те може и да не отразяват поверителни отстъпки и договорени рабати, както и може да не отразяват (а и може да не са били оценявани за) съотношението качество-цена в референтните държави-членки на ЕС. Също така, референтните цени се вземат от държави-членки на ЕС, които без изключение имат значително по-висок БВП на глава от населението в сравнение с България, следователно дори цената на дадено лекарство да отразява разумно съотношение качество-цена в съответната страна, не може да се приеме, че това ще е вярно и за България, е заключението на КЗК.

Надценките на дребно са пропорционални на цените на лекарството, което стимулира фармацевтите да се запасяват и да отпускат по-скъпи продукти. Освен това събирането на пълната ставка на ДДС от 20% увеличава натоварването на стойността и за НЗОК, и за пациентите. Необходимо е да се преструктурират надценките на едро и на дребно, за да не са обвързани с цените на лекарствата, препоръчва антимонополната комисия.

Като друг проблем тя изтъква неравномерното снабдяване с лекарствени продукти в населените места на територията на страната, въпреки че по брой аптеки България е сред европейските лидери.

България е една от държавите в Европа с най-голяма наситеност с аптеки на глава от населението – 51,12 аптеки на всеки 100 хил. души. По този показател страната отстъпва единствено на Гърция (84,06) и Кипър (55,59). на дъното на класацията по този показател са Дания и Холандия със съответно 6 и 11 аптеки на 100 хил. жители.

Едновременно с това по брой на фармацевтите в една аптека сред изследваните 23 европейски държави България заема седмо място със средно 1,53 фармацевта работещи в една аптека. За сравнение - лидерът Австрия осигурява по повече от четирима фармацевти в една аптека.

Следва да се предвидят необходимите механизми във връзка с осигуряване на равномерно снабдяване с лекарствени продукти във всички населени места, съобразно нуждите на населението, вкл. с цел недопускане недостиг лекарствени продукти, включени в позитивната листа, препоръчва регулаторът.

Комисията стига до извода, че нормативното изискване един търговец (юридическо или физическо лице) да може да открива не повече от 4 аптеки, няма практически регулаторен ефект върху търговията на дребно с лекарствени продукти и нейното окрупняване в икономически групи, тъй като в закона няма забрана за свързаност на носителите на разрешенията за търговия на дребно, както и за осъществяването на други дейности - производство, търговия на едро и др. Така едно лице може да създаде група от самостоятелни юридически лица, всяко от които притежава по четири аптеки. В този смисъл следва да се преразгледат текстовете на закона с цел да се елиминира възможността за заобикаляне на законовите изисквания и да се създаде нов модел за ефективен контрол, препоръчва КЗК.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Потърпевш - 23:18, 24 ян.

  Не се абете,гражданье! За кво му е на това племе да се лекува? Ми че,то и без това е пътник.....Ще остане само територията на бивша бананова република...

 • Мони - 21:31, 06 ян.

  Да всичко е вярно! Преди два дни си купих антибиотик - българско производство който струваше 10 лева,купувах същия произведен в Чехия за 8 лева! Аптекарката ми обясни че Чехския вече го няма! И това ако не е рекет,здраве му кажи! И останалите лекарства се увеличават непрекъснато всеки месец! ЗАЩО?

 • ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА - 19:44, 30 дек.

  ВЯРНО Е ЧЕ НИ ДЕРАТ КОЖИТЕ . ЕДНИ И СЪЩИ ВИТАМИНИ БЯХА ПРЕДИ 2 г. 6.00 лв. ПОСЛЕ 8.00 лв. ПО - КЪСНО - 10 .00 лв. ПРЕДИ МЕСЕЦ ГИ КУПИХМЕ ЗА 13. 00 лв. А ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ . НО ЛЕКАРСТВЕНИЯ ОЛИГАРХ ОГНЯН ДОНЕВ ПАК НЕ ИСКА ДА СИ ПЛАТИ 62 000 000 лв. ДАНЪЦИ . НАПРОТИВ , КРАТУНАТА БОРИСОВ ГО ОБЯВИ ЗА МЪЖ НА ГОДИНАТА И ГО НАГРАДИ . ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КАТО ТОЗИ ОЛИГАРХ И КАТО ХРИСТО БИСЕРОВ СА НА ПОЧИТ В ДЪРЖАВАТА НИ И В СЪДА . ТЕ ВИНАГИ СА НЕВИННИ . ПЪЛНА БЪЛГАРСКА ПОРНОГРАФИЯ - ПОГУБВАЩА БЕДНИЯ НИ НАРОД . А НА БАЙ ГЕОРГИ СА ГОТОВИ ДА ВЗЕМАТ ГАРСОНИЕРКАТА МУ ЗА 100 лв НЕ ПЛАТЕНО ПАРНО .....

 • сдф - 15:31, 30 дек.

  Защо не се намали ДДС за лекарствата,както е по целия свят?Или тук мафиотите нямат полза от това.

Напиши коментар

Коментари