петък, 30 декември 2016, 16:20 ч.

Болен здрав носи

Лекарският съюз: Платете на болниците за декември или съд!

BNews.bg

Лекарският съюз: Платете на болниците за декември или съд!

Държавата се намесва тотално в работата на здравната каса, твърдят лекари.

Държавата се намесва тотално в работата на здравната каса и затова болниците няма да получат парите, изработени от тях за м. декември, оплакаха се от Българския лекарски съюз (БЛС).

БЛС болниците да получат парите, изработени през декември. На лечебните заведения не е било предварително съобщено, че ще работят с намалени бюджети, твърди д-р Стоян Борисов, секретар на съюза.

В края на месеца лечебните заведения разбраха, че НЗОК намалява бюджета им и извършената дейност няма да бъде заплатена, посочва доктор Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. Според него, болниците са поставени в много трудно положение, защото тези средства могат да бъдат спестени, единствено от заплатите на персонала.

„Това ни се струва даже цинично при условие, че в държавната администрация и чиновниците взимат по 13 заплата“, категоричен бе Болтаджиев пред БНР.

Въпросът не е бил предварително обсъждан с Лекарския съюз, посочва доктор Стоян Борисов. „Важният въпрос е, че имаме тотална намеса на държавата в здравната каса и лекарският съюз ще предприеме съдебни искове в това отношение“, заяви той.

От НЗОК обясняват, че бюджетите се изплащат с парите от следващата година. Надзорният съвет е определил, че бюджетът ще се планира от средните разходи на болниците за септември, октомври и ноември. Определените за декември месечни стойности са с 2,5 процента по малко спрямо утвърдените за ноември, което според касата, опровергава твърденията, че намаленията на бюджетите на болниците е с 15 процента.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари