петък, 30 декември 2016, 17:17 ч.

Господа управници, вие хора ли сте!?

Ужасяващо! БАБХ безмилостно умъртви 4 здрави кончета - били без документи!?

BNews.bg

Ужасяващо! БАБХ безмилостно умъртви 4 здрави кончета - били без документи!?

Животните са конфискувани след проверка на пътя, разказва репортаж на bTV.

Четири коня от защитена порода и две кучета бяха умъртвени от Българската агенция за безопасност на храните заради липса на документи без знанието на собственика им. Животните са конфискувани след проверка на пътя, разказва репортаж на bTV. 

Боян Минков е човекът, който през 2010 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на която садист отряза и четирите крака. Във видинското село Стакевци той отглежда 13 коня, а наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон". Той се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според разказа на Боян те са закарани в квартал „Обеля”, някъде на Околовръстното шосе, където явно е практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните какво се случва с конете. От там ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

„Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха”, споделя Боян с недоумение.

Отговорът на БАБХ е категоричен:

"Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт."

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • КОЧО - 21:18, 22 март

    Това не са хора,а съдисти.Няма ли организации за защита на природата и животните или се научаваме за тях когато стане дума за аванти. Ако това се беше случило в Европа,органите за хуманно отношение към животните щяха да подлудят и държавни лапачи и великите пазители на реда.Защо не се самосезират компетентните органи?

  • WC - 09:33, 31 дек.

    БАХ МАМА МУ НА БАБХ,ДА ПУКНАТ ДАНО,ИЗРОДИ!

  • ВСИМКИ ОТ БАБХ -ДА ИЗМРАТ ДАНО! - 19:14, 30 дек.

    ВЕДНАГА ДА БЪДАТ УВОЛНЕНИ ИЗРОДИТЕОТ БАБХ!!!!!МАМА ВИ МРЪСНА ДЕБА И ОЛИГОФРЕНИТЕ!!! ЦИГАНОРСКИТЕ ЖАЛКО ИЗТОРМОЦЕНИ КОНЧЕТА, КОИТО СА И БЕЗ ДОКУМЕНТИ, СЕ МОТАТ ПО СОФИЯ, ПОШОСЕТАТА И ПОУЛИЦИТЕ НА ГРАДОВЕТЕ, НО НИКОЙ НЕ ГИ КОНФИСКУВА ИНИКОЙ НЕГИ ПРОВЕРЯВА!!!! 4 ЗАЩИТЕНИ КОНЧЕТА ЛИ ВИ ВЛЯЗОКА В ОЧИТЕ, МАМА ВИ МРЪСНА, ДА ИЗМЕРЕТЕ ДО ИДЕН ОТ БАБХ, СВИНИ ДОЛНИ!

Напиши коментар

Коментари