вторник, 10 януари 2017, 14:45 ч.

Колкото толкова

Борисов взима най-малката заплата като премиер в Евросъюза

BNews.bg

Борисов взима най-малката заплата като премиер в Евросъюза

С най-голям годишен брутен доход в ЕС е приятелката на Борисов Ангела Меркел.

Бойко Борисов получава най-ниската заплата сред колегите си в ЕС, а за най-много пари се разписва неговата колежка и приятелка – канцлерката на Германия Ангела Меркел. Това става ясно от публикация в ирландският thejournal.ie за доходите на народни представители и ръководители на правителства на страните от ЕС, направен след запитване от страна на читатели.

Заплатата на Борисов оказва се е напълно заслужена в този си нисък размер, предвид ниския стандарт на живот в нашата страна. Българският министър-председател в оставка получава годишно 28 386 евро, но е на осмо място по съотношение между БВП на глава от население и брутни доходи - 4,21.

Само 20 от 28-те страни членки са предоставили данни за заплатите на премиерите си. С най-голям годишен брутен доход в ЕС е Ангела Меркел. Тя съвместява постовете на депутат и канцлер срещу 325 955 евро, или 8 пъти средния БВП на глава от населението в Германия (41 444 евро).

След Меркел по заплата се нареждат ръководителите на правителствата в Швеция, Дания и Люксембург. Но са далеч зад нея по доход. Шведският премиер получава 200 000 евро.

Най-добре платени в Европа са италианските политици и депутати, а българските народни представители взимат повече пари от румънските си колеги.

Три страни преминават прага от 100 000 евро годишна брутна депутатска заплата. Италия плаща 125 220 евро годишно на членовете на Камарата на депутатите. Следва Австрия със 121 608 брутен годишен доход на парламентарист и Германия - със 108 984 евро.

На дъното на тази класация със значително по-ниски доходи са депутатите в България и Румъния. Родните политици вземат по 18 314 евро на година, в Румъния - 14 345 евро.

По съотношение между брутен годишен доход на депутат и БВП на глава от населението обаче положението на българските парламентаристи не изглежда толкова окаяно - България е на пето място (след Италия, Гърция, Хърватия и Австрия). Местните депутати вземат 2,71 повече от средния БВП - 6748 евро на глава от населението, най-ниският в ЕС. За румънските депутати това съотношение е 1,67 при БВП от 8570 евро БВП на глава от населението.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • селски - 17:25, 10 ян.

    Ха-ха-ха.В замяна на това пък българите вземат най-високите заплати.

Напиши коментар

Коментари