вторник, 10 януари 2017, 16:21 ч.

Грантаджии и "агнешки" предприемачи

Вайръл политика за наивници

BNews.bg

Вайръл политика за наивници

Дори да не сте в крак с последните тенденции в информационните технологии, със сигурност сте срещали поредната чуждица, навлязла в българския език – „вайръл“. Употребата й е така широка, защото в превод всъщност представлява разпространяването на съдържание вирус сред потребителите на социалните мрежи. И понеже „вирус“ не буди приятни асоциации, в езика ни агресивно се наложи думата „вайръл“. 

Мнозина вярват, че именно вирусният маркетинг направи Барак Обама президент на САЩ през 2008 година. Пред фейсбук Обама обяви, че е успял да събере и множество малки дарения. Все легенди за наивници. Очевидно по неговите стъпки от месец се опитва да тръгне и новият партиец – провалилият се бивш правосъден министър Христо Иванов. С тази разлика, че вайръл стратегията в политиката вече е демоде, а чрез нея могат да бъдат спечелени малцината останали наивници. 

Тагването – задължително! 

По стъпките на чичко Обама като по учебник,от средата на декември активистите на „новата“ партия заливат фейсбук потребителите с възхвални слова и критично-приятелски коментари по адрес на новия партиен вожд Христо и поредното гражданско движение, което също като всички стари ще бори на първо място тази пуста корупция. 

В опит да спечели повече наивници кукловодите на Иванов го бяха инструктирали да употреби няколко българи от чужбина, като проведе нарочна среща с тях, докато са у нас за празниците. Битката за гласовете на около два милиона наши сънародници, които живеят, учат и работят зад граница, е отколешна цел на олигархичните кръгове у нас. И точно когато част от сънародниците са се върнали, за да изкарат най-семейния празник – Рождество Христово, самозваните активирани активисти на „ДА(Й), България“ пробваха да ги зарибят с клишетата си. И този път не успяха. Както не успяха и през 2013 г., когато същите кукловоди, които днес инженерстват „ДА(Й), България“, тестваха влизането в политиката на друго свое протеже – Саша Безуханова, чрез набързо спихналото движение „Муув БГ“. 

Партийната върхушка – грантаджии и „агнешки“ предприемачи 

За да имаш партия, най-важното, което трябва да имаш, са съмишлениците. Е, Христо Иванов, Антоанета Цонева, Николай Стайков, цялата тумба от „Протестна мрежа“, „Правосъдие за всеки“ и прочие „професионални“ протестъри, определено са съмишленици, но не просто по идеи, а най-вече по грантово съществувание. Всичките те и досега са се занимавали с политика, но не пряко, а чрез обслужване интересите на олигархичните кръгове „Капитал“ и „Агнешки главички“, както и на „Демократи за силна България“ – първо в Синята коалиция, а след това и в Реформаторския блок. 

Новото е, че тези „свободни“ граждани, така упорито лансирани от медиите бухалки на олигархията и „ангажираните“ посредством финансови облаги и лични отношения неколцина телевизионни и радиоводещи от Нова, Би Ти Ви, БНТ, „Дарик“ и БНР, най-накрая вече ще трябва да бъдат представяни на обществото като жадни за власт политкомисари, а не прикривани като „експерти“, „анализатори“ и „граждански“ активисти. 

Освен за професионалните протестъри в партийната върхушка има запазена територия и за близки до „агнешкия“ олигарх Иво Прокопиев предприемачи. Повечето от тях финансирани чрез сложни финансови схеми. Пример за това е лансирането на икономиста Кирил Петков, когото тарторът от „Капитал“ очевидно вижда като един бъдещ Симеон Дянков или Трайчо Трайков, които успя да набута в първия кабинет на ГЕРБ през 2009 г. 

В последните дни Кирил Петков се изявява като експерт по антикорупция в качеството си на учредител на „ДА(Й), България“, гордо представящ се с харвардското си образование и нещатното си лекторство в СУ „Св. Кл. Охридски“. Не беше далеч времето, в което същото лице е било лансирано, също от изданията бухалки на Прокопиев, и като „сериен предприемач“ – от производител на безглутенови вафли през администратор на бизнес център, та чак до изобретател на мрежи, които пречат на птиците да влизат в самолетните двигатели. По това време (2014-2015 г.) Петков е прононсиран и като ментор от (няма да се изненадате) „Муув БГ“ на Безуханова. Между неуспешния опит да влезе в политиката чрез мъртвородения проект на Прокопиев и Безуханова и настоящата вирусна партия Кирил Петков е успял да се изяви в бухалката „Капитал“ и като природозащитник. Как да не повярва човек в успеха на този „сериен предприемач“, който днес е готов да зареже толкова много успешни бизнеси, за да се отдаде на политиката, а на всичкото отгоре и да си плаща за това. При това в България. 

Идеологията – във властта на всяка цена 

Но освен жадна за властови постове номенклатура партията трябва да има и най-вече идеология. Тук изобщо не става въпрос за няколко формални и изисквани по закон документи като учредителна декларация, програма в три, пет, седем или 666 точки, а в това, което със сигурност ще накара обикновения българин да се чувства политически представен, ако прояви наивност и се върже на сектантските брътвежи на Таков, Иванов и разградските кукловоди Никола Николов и Иво Прокопиев. Голямата тайна на „ДА(Й), България“ e, че идеология всъщност няма. 

Като партия – плод на хибридно и задкулисно инженерство, не й е нужна, защото за привличането на наивници ще се разчита на сектантска риторика, корпоративен вот и вирусна реклама в социалните мрежи наред с подсигуреното обслужване от медиите бухалки на олигархията и от групата на „зависимите“ тв и радиолица – водещи от трите национални телевизии и двете национални радиа. И точно заради това на обществото беше пусната въдицата „няма ляво, няма дясно“, за да се избягва от отговора на въпроса къде се позиционира формацията. В крайна сметка единствено възможната идеология, която в „ДА(Й), България“очевидно ще преследват, е: „Във властта на всяка цена“. 

Но едва ли единствено предстоящите предсрочни парламентарни избори са причина за прибързаното пръкване на поредния инженерингов проект. Има поне още две – едната е в очакваната промяна на политиката на американската администрация след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп, когото учредителите на „ДА(Й), България“ не крият, че ненавиждат. 

Другата е необходимостта от нов политически мегафон на олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев и компания, посредством който те да пробват да си осигурят парламентарно представителство след изборите, а оттам и пореден коридор към изпълнителната власт, а най-вече и достатъчно силно лоби в съдебната власт с оглед предстоящия избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. 

Наред с всичко чрез мегафона на партията подсъдимият олигарх Донев и недосегаемият Прокопиев ще могат да имат допълнителен инструмент за натиск срещу прокуратурата и така да пречат на държавата да защити интереса си, ако е ощетена от техните схеми и обикновени далавери. 

Освен жаждата за власт има и нещо друго, което сплотява „новите“ партийци. Това е недоволството им, че не са се родили в страната на Шекспир, а в бедна България. 
Вероятно и заради това изпитват чувството на ненавист към всичко традиционно българско и се чувстват комфортно, ако с действията си срещу собствената си държава успяват да унижат българщината, като често осмиват нейните пазители. Заради това изобщо не е случайно, че в „ДА(Й), България“ са се събрали почти всички, които направиха възможен най-големия позор на страната ни на международната сцена – смяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Нещо, което вече доведе и до друга негативна последица за страната. 
България като държава член на Европейския съюз безпрецедентно от началото на 2017 г. няма собствен представител в Колежа на комисарите в Брюксел след позорното отлъчване на Кристалина Георгиева и бягството й в подсигуреното от ментора й Джордж Сорос – като компенсация за отстраняването на Ирина Бокова – постче в Световната банка. 

Извън борда 

Егоцентричността на „новите“ муцуни, които утре ще поискат да станат депутати, ги прави особено чувствителни към чуждото мнение, най-вече към онова, което не споделя мантрите на партията секта. Вероятно заради това съвсем скоро ще дойде моментът, в който, макар и прикрити, търканията между Радан Кънев и Христо Иванов ще излязат на показ. Защото дори лидерът на ДСБ прозря, със сигурност не без помощта на своя ментор Иван Костов, че „ДА(Й), България“ е кух, хибриден проект за защита на интересите на няколко олигарси – един подсъдим, един кандидат за подсъдим и т.н. А с хибридна идеология, както показа политическата 2016 г., не се печели гласът на народа – нито на американския, нито на британския, още по-малко на българския. 

Тъкмо в обратното вече месец се опитват да ни убедят вечните „анализатори“ на прехода Иван Кръстев, Огнян Минчев, Евгений Дайнов, както и по-новите – Смилов, Бедров и сие. Добре е, че помним как същото, което сега бръщолевят шаманите на политическата мисъл по адрес на „ДА(Й), България“, го говореха последователно за Синята коалиция, после за ДСБ, а само преди три години – и за Реформаторския блок. 

И опитите за инженеринг не спряха само до проваления проект с Безуханова. То не бяха „Зелените“, то не беше ДЕОС, които в следващата серия от сериала на „агнешките продуценти“ ще влязат в коалиция с вирусната партия. Огнян, Даниел, Евгений имат темплейтите, просто ще заменят имената на субектите и ще ъпгрейднат анализите си за нуждата на вирусния политически проект – коалиция на кукловодите, които, както преди, така и сега са единствената константна величина. 

Накрая и ефектът от цялата гюрултия ще е този, че заедно или поотделно партиите на олигархията може и този път да останат извън борда, т.е. да не влязат в следващото Народно събрание.

 

в. Труд

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Ква агнешка главичка, бе! - 17:25, 10 ян.

    Тоя некадърник Христо Иванов си е жив тaлибан!

  • Ала_Бала - 17:16, 10 ян.

    Това го знае всеки, който следи политически живот в България. Това е точно проект, измъчен, изсмукан от извратените мозъци на алчни и хора, които презират народа си. Ако разчитат на демократични избори няма да получат почти нищо. Ще им останат хонорарите от американските фондации, които скоро вече няма да са толкова щедри.

Напиши коментар

Коментари