вторник, 10 януари 2017, 16:59 ч.

Пълно безумие

Студенти искат премахването на Платон и Кант от програмата, защото са... бели

BNews.bg

Студенти искат премахването на Платон и Кант от програмата, защото са... бели

Студенти в престижен лондонски университет настояват философи като Платон, Декарт и Имануел Кант да отпаднат от учебния план, защото са бели.

Съюз на студентите в Училището по ориенталски и африкански изследвания (СОАС) настоява, че при изучаването на философия "по-голямата част от философите, които се изучават в курсовете" трябва да е от Африка и Азия.

Синдикатът обяви, че това е част от по-широка кампания за "деколонизация" на университета, като той се стреми да "обърне внимание на структурното и епистемологическо наследството на колониализма".

Сър Роджър Страктън, философ, определи исканията като "невежество". 

"Ако те мислят, че има колониален контекст в "Критика на чистия разум" на Кант, бих искал да го чуя.", заяви той.

Сър Антъни Селдън, заместник-ректор на Бъкингамския университет, добави: "Има реална опасност политическата коректност да излезе от контрол. Ние трябва да разбираме света такъв, какъвто е бил, а не да пренаписваме историята така, както би се харесала на някои. "

Съюзът на студентите в СОАС, водещ център за изучаване на Азия, Африка и Близкия изток, заяви, че "деколонизацията" на университета и "противопоставянето на бялата институция" е един от нейните приоритети за учебната година.

Според него "белите философи" трябва да бъдат изследвани само "ако е необходимо", добавяйки, че тяхната работа трябва да се преподава единствено от "критична гледна точка". "Например, да се признае колониалният контекст, в който пишат така наречените философи на Просвещението", добави той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Iwan - 13:04, 11 ян.

    Че то има ли негри философи. По онова време , черните са били роби .

  • Простотията на маймуните - 09:14, 11 ян.

    Тия "студенти" явно все още не са слезли от дърветата.

  • Петър Илиев - 17:55, 10 ян.

    И африканчетата ли, наред с арабчетата, съвсем се побъркаха?

Напиши коментар

Коментари