сряда, 11 януари 2017, 15:07 ч.

Липси

Бъчварова не може да събере повече от 20% от глобите за каране без винетка

BNews.bg

Бъчварова не може да събере повече от 20% от глобите за каране без винетка

Готвят по-строги санкции срещу нередовните шофьори.

Събираемостта на глобите за каране без винетка е малко над 20%, показва справка, изготвена от министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС. През миналата година служителите на "Пътна полиция" са санкционирали 8124 водачи за шофиране по републиканските пътища без съответния стикер на предното стъкло.

От тях е трябвало да бъдат събрани 3,1 млн. лв., но до 3 януари са платили само 1791 от провинилите се. Според Закона за движение по пътищата глобата за шофиране без винетка започва от 300 лева за водачите на леки коли и стига до 3000 лева за тези на тежкотоварните автомобили с обща маса над 12 тона.

В началото на ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова съобщи, че са пуснати за обществено обсъждане проекти на промени в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси, след което ще бъдат предложени законови промени, за да се налагат по-строги санкции срещу нередовните превозвачи.

Сред тях са спиране на превозното средство от движение, както и плащането на момента на наложените глоби. Предвидено е и завишаване на санкциите, за да може да гарантира, че ще "минимизират в максимална степен" опитите за злоупотреба и шофиране без винетки.

В началото на миналата година цената на годишната винетка на колите се увеличи на 97 лв., месечната стана 30 лв., а седмичната е с цена 15 лв. Същите цени останаха и за 2017 г. Средногодишно се продават около 5 млн. бр. винетни стикера, като повечето са с валидност за година.

Валидността на годишните стикери за 2016 изтича в края на януари. Винетки от всички видове се продават в над 2500 разпространителски пункта. От тях 372 са с денонощен режим на работа.

В края на януари с гласуване на първо четене на промени в Закона за движение по пътищата депутатите въведоха тримесечна и дневна винетки за всички превозни средства. Въвеждането им обаче едва ли ще стане факт.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари