сряда, 11 януари 2017, 18:53 ч.

От "Фейсбук"

Николай Слатински: Днес държавата е пробита отвсякъде с корупция и безпомощност

BNews.bg

Николай Слатински: Днес държавата е пробита отвсякъде с корупция и безпомощност

Премиерът е пратил не личния си хеликоптер като преуспяващ бизнесмен, не личните си лекари като много богат човек - пратил е държавен хеликоптер с държавни лекари. И го е направил, защото е началник на пилотите и на лекарите, най-висшият началник.

Днес научих, че едно детенце от Бургас е трябвало много спешно да бъде лекувано в София, това е съобщено на премиера и той веднага се разпоредил правителственият хеликоптер да отлети и да вземе детето.
За разпореждането - хвала, стискам палци на детето!

Оттук нататък ще кажа защо на душата ми е неспокойно.
1. Всеки нормален човек на висок пост и разполагащ с властта на премиера да вдигне телефона и да разпореди излитането на правителствения хеликоптер би направил същото. Да превъзнасяме нормалният човешки жест? Тогава значи да признаем, че сме станали вълче общество веднъж и завинаги...
2. Премиерът е пратил не личния си хеликоптер като преуспяващ бизнесмен, не личните си лекари като много богат човек - пратил е държавен хеликоптер с държавни лекари. И го е направил, защото е началник на пилотите и на лекарите, най-висшият началник.
3. И в този случай, и като гледам сега ажиотажа около мерките на властта в снегопада, започвам все повече да се удивявам - има хора, на които е връчена висша власт с огромни правомощия, с възможности за слава и забогатяване, каквито никоя друга сфера не може да им донесе с толкова малко лични и имуществени рискове. И ние ги възхваляваме за какво? Затова, че са си свършили работата! Не, че са надскочили ръста си, не за нещо голямо, почти невъзможно, а затова, че са направили това, за което обществото ги е наело и им е гласувало доверие.
4. А какво би станало, ако бе не едно дете, а няколко плюс родилки, плюс хора за спешна операция - всички ли щяха да уповават на височайшето обаждане и правителствения хеликоптер?

И тук стигаме до моето лирично отклонение: 
Някога (1990-1994) като народен представител, хвърлях огромни, просто нечовешки усилия да помагам на безкрайно нуждаещи се болни. 
Спасиха и с моя помощ два живота, като трансплантираха бъбреци на един лекар и на едно момиче.
Събирахме пари (които не минаваха през мен, за да няма съмнения) за десетина други хора с неотложни операции, за животоспасяващи се лекарства на 5-6 човека. 
Тогава един мой приятел ми каза: Твоята задача не е да си Майка Тереза. На колко хора можеш да помогнеш лично? 
Животът на хората в България не трябва да зависи от това - дали са случили на милозлив народен представител или на сърцераздирателен министър. Вие сте там трябва да промените държавата - да стане така, че всеки човек без бъбрек, всеки човек, нуждаещ се от неотложна операция, всеки болен, който може да оцелее, ако има безценно лекарство, да могат да бъдат спасени.

И така - днес държавата е разкапана, не на последно място и заради управлението, а вече 6-7 години ни управлява именно този премиер. 
Днес държавата е пробита отвсякъде с корупция и безпомощност, в които управлението е затънало, а вече, както казах, 6-7 години ни управлява именно този премиер. 
Днес държавата е без ефективна система за гражданска сигурност, съсипани са мрежите от първи реагиращи, 7-8 институции от тези мрежи нямат хеликоптери (но властта има), Гражданска защита през последното десетилетие бе смачкана и натикана в пожарната. А 6-7 години от това десетилетие ни управлява, изтъкнахме го вече, този премиер.
Няма одит, няма ясна отчетност, няма приоритети, няма системност във финансирането на всички дейности, които обслужват и обгрижват индивидуалната сигурност, сигурността на индивида в България - сигурността му в широкия смисъл. И това е вече 15 години поред - все надолу и надолу, изсипват се огромни средства, а продукт "Сигурност" не се произвежда нито в необходимото количество, нито в достатъчното качество. А от тези 15 години, да не се повтарям повече, начело на държавата е все този премиер.
И сега - дайте да му пеем осанна, че с питата на държавата, която еднолично управлява - много често с телефонни позвънявания на "точния" човек, е направил помен?
Бих разбрал нещата така - цялата държава е изградена, устроена, финансирана, укрепена кадрово и материално, напънала се е и не може да се справи, тогава идва на бял кон премиерът и с мъдри и верни управленски решения намира изход от ситуацията.
Но не е така - българите сме се превърнали в нестинарки, които подскачаме в транс по жаравата на извънредните ситуации - лични и обществени, превърнати сме в сирачета на вселената, оставени сме на произвола на случайността и изведнъж - о, чудо! Намираме свой добър човек, който има свой добър човек в обкръжението на премиера, съобщаваме проблема си лично Нему и той го разрешава! 
Има точно този премиер - няма проблем, няма точно този премиер - има проблем...
Аз не смятам, че това е държава. Това повече ми прилича на племе. На племе, хвърлящо ези-тура със здравето си, с оцеляването си, с надеждите си, със сигурността си. Ако се падне ези - премиерът ще реши проблема. Но все по-често, с пъти по-често се пада тура. Ала тогава се оправяме сами и се спасяваме кой както може.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • каката на баткото - 12:20, 12 ян.

    а какво ще каже слатински за прекрасната идея да бъда набити на кол всички управляващи ,депутати и партийни плазмодиилвключваме и него защото и той е участвал вх геноцида срещу българите!

  • Тренев - 06:10, 12 ян.

    Да това отдавна не е държава.Липса на контрол и пилеене безконтролно милиони,а после обикновените хора да пускат есемеси за спасяване на болни и да дават подаяния на многобройните просяци и инвалиди по подлезите.

Напиши коментар

Коментари