сряда, 11 януари 2017, 20:27 ч.

Еволюирал независимо повече от 30 пъти

Ето каква е функцията на апендикса

BNews.bg

Ето каква е функцията на апендикса

Той се води закърнял и ненужен, като мъдреците и опашката.

Американски учени, изследвали еволюцията на апендикса у хората, твърдят, че той не е закърнял орган, а има важна биологична функция - да съхранява "добрите" бактерии, съобщи Прес асосиейшън, пише "Вести".

Апендиксът е еволюирал, така че да има повече лимфоидна тъкан, която е идеална за съхраняване на добри бактерии. Той е придатък на сляпото черво, а то е свързано с тънките черва и дебелото черво.

Затова според учените апендиксът може да има важна роля в имунната система като вторичен предпазен орган и "склад" за полезни бактерии.

Учените от университета Мидуестърн са анализирали гастроинтестиналните черти на 533 вида бозайници.

Резултатите им показват, че апендиксът е еволюирал независимо повече от 30 пъти в отделни видове и веднъж появил се, "почти никога" не изчезва.

Апендиксът е един от най-често премахваните човешки органи, защото се възпалява (апендицит).

Той се води закърнял и ненужен, като мъдреците и опашката.

Усложнения при отстраняването му почти няма. Дали друг орган компенсира дейността му, не е известно.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари