петък, 17 февруари 2017, 9:20 ч.

Празник

Църквата почита светец-воин, вижте кой празнува

BNews.bg

Църквата почита светец-воин, вижте кой празнува

Днес православната църква почита свети Теодор Тирон. Теодор Тирон е християнски светец-воин, почитан като великомъченик заради мъченическата му смърт на кладата, пред лицето на която той остава верен на християнската си вяра.
Житие:

На 17 февруари 306 година мъченическа смърт приема Свети Теодор Тирон. Свети Теодор Тирон бил войник в римската армия. По заповед на императора войниците трябвало да открият всички християни и да ги накарат да извършат езически жертвоприношения, което автоматично означава, че са заставени да се отказват от своята вяра.

Свети Теодор Тирон не можел да застави своите братя християни да вършат подобни грехове. Затова заявил, че е християнин. Неговите колеги започнали да увещават Свети Теодор Тирон да принесе жертви и да се спаси от наказание. Той категорично отказал и затова бил подложен на изтезания.

Присъдата била изгаряне на клада. Смелият воин Свети Теодор Тирон сам се качил на клада и пеейки химни, достойно приел мъченическа смърт.

Теодор Тирон се почита и от католическата църква – на 9 ноември. 

Днес имен ден празнуват всички носещи имента Теодор, Теодора, Дора, Тео, Тотка, Тотко, Тотьо.

17 февруари е и „Ден на доброто”. Официално се отбелязва като ден на спонтанните актове на доброта – нова инициативи на благотворителните организации.

Празникът има глобално значение и се чества независимо от националност, етническа принадлежност, религиозни убеждения.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари