петък, 17 февруари 2017, 9:39 ч.

Проверка

Герджиков разкри в кои министерства има злоупотреби, най-много са в...

BNews.bg

Герджиков разкри в кои министерства има злоупотреби, най-много са в...

Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, бих искал да подчертая, че освобождаването е осъществено изцяло в рамките на закона с решения на министерския съвет. От страна на правителството не са изпращани каквито и да било писма, адресирана до конкретни личности. Решенията по тези въпроси са публични. Това заяви на проф. Огнян Герджиков на пресконференция относно ревизиите по министерства на новото служебно правителство.
"Политическата коректност изискваше областните управители да бъдат така добри да подадат оставки, тъй като те са част от предишното управление, а Министерски съвет можеше да реши кои от тях да останат. Имаше един случай, в който областен управител от Перник искаше отпуска по време на предизборния период, при положение, че областните управители имат сериозни задачи за осигуряване на изборния процес".

Междувременно, още в началото, се сдърпа вербално с Сашо Диков. "Знам, че сте радетел и борец за правда и истина, ще си говорим за всичко, каквото искате, но не и днес. Днес ще е само по това, което е планирано. Господин Диков, моля ви.. Успокоихте ли се вече, ще ви обърна внимание по-късно", заяви служебният премиер.

"Проверката на Министерствата я разпоредих на 30 януари. Докладът обобщава състоянието на ведомствата с акцент на обществените поръчки. Проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи. Има единични случаи на административни и технически пропуски, които не се отразяват на законността на обществените поръчки: неспазване на срокове за сключване да договор например. Това за министерство на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на образованието, на туризма, на здравеопазването", каза Герджиков. 

"Различно е положението в други министерства. В МО са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. Прекратени са 31. В резултат са подписани 120 договори. Установени са нарушения по 45 от 82 - повече от половината, на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. 9 са с наличие за измама и са предадени на военната прокуратура, останалите са изпратени на агенцията по финансова инспекция", каза още Герджиков.

Той посочи, че в обществената поръчка на АПИ за поддръжка на АП Хемус и тунелите по аутобана е проведена е през 2015. Докладвани са нарушения, каза още Герджиков.

„Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.  - обществена поръчка на граждани. Има процедура проведена при липса на конкуренция. За извършеното нарушение са сезирани агенцията за държавен финансов контрол и сметната палата”, заяви той..
 
„Забавяне в стартирането на процедури за обществени поръчки. Това се вижда при Министерството на земеделието и граните. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск и спиране на програмата за развитието на селските райони”, каза Герджиков.
 
„Зачестили са случаите по които има данни за картелни споразумения. Има практика от страна на търговци в определен сектор, които уреждат реалната икономика. Трудно се доказва такова нещо, поради което не е налице подобен сигнал”, добави служебният премиер.
 
„За 14 дни не може да се направи по-пространен и дълбочинен анализ. Министерствата ще продължават да правят анализ на случващото се. Това все пак няма да е акцент на правителството. Неговият акцент е да подготви едни       честни и справедливи избори”, натърти Герджиков
 
„Към министрите съм отправил настояване – всички обществени поръчки, които са неотложни да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите. Подробности от доклада могат да бъдат потърсени от министерствата и агенциите”завърши премиерът.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Gmork - 19:43, 17 февр.

    Защо все още не са сменени ВСИЧКИ областни управители? Та те са основните трансмисии на корупция.

  • Минаващ - 12:10, 17 февр.

    Цялото управление на Борисов е злоупотреба със властта за собствена консумация и благоденствие. Борисов в затвора!

  • знаещ - 10:39, 17 февр.

    а в мррб всичко е наред.защото ако се посочат някои схеми после строителя попниколов, няма да вземе никакъв обект.

Напиши коментар

Коментари