петък, 17 февруари 2017, 15:00 ч.

Доклад

Световната банка: Токът в България трябва да поскъпне

BNews.bg

Световната банка: Токът в България трябва да поскъпне

За да продължи финансовото възстановяване на електроенергийния пазар в България са необходими две допълнителни мерки. От една страна това е държавна подкрепа за намаляване на разходите за погасяване на натрупаните задължения, а от друга - увеличаване на такса „Задължение към обществото“ за всички потребители с приблизително пет процента на година до 2019 г. Това е записано в резюмето на доклада на Световната банка за електроенергийния пазар у нас, публикувано на интернет страницата на Министерството на енергетиката. 

Според анализаторите на институцията за регулираните потребители, увеличението от тази мярка в крайната цена за електроенергия се очаква да бъде 2% годишно след корекция за инфлация.

Според Световната банка досегашният модел на функциониране на регулирания сектор с единствен доставчик в лицето на НЕК вече е неприложим, тъй като се налага въвеждането на нов подход за прехода към конкурентен енергиен пазар, съвместим с вътрешния електроенергиен пазар на Европейския Съюз (ЕС).

"Реализирането на организиран пазар „Ден напред“ (ПДН) от страна на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е значителен напредък за прехода към конкурентен енергиен пазар. Следващата стъпка е да се увеличи ликвидността на пазара, за да може ПДН да осигури надеждна референтна цена, чрез (а) въвеждане на механизъм за търговия на технологичните загуби на пазарен принцип и (б) интегриране на производителите с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и производителите, възползващи се от преференциални цени на пазара на едро. Второто може да бъде постигнато чрез въвеждане на Договори за разлика.

Трябва да се върви в посока разработване на организирани пазар за двустранна търговия (ДТ) и пазар „в рамките на деня“ (ПРД), които да допълнят ПДН. С цел подобряване на прозрачността и ефикасността при двустранните сделки е препоръчително, държавните предприятия – производители на електрическа енергия да прехвърлят своята търговия на платформата за двустранни договори", пише в доклада.

Според Световната банка процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи. Препоръчва се поетапен подход чрез постепенно преминаване от регулирани към пазарно-ориентирани цени за битовите потребители. Това щяло да позволи на домакинствата да се адаптират плавно към пазарните цени на електроенергията преди пълното премахване на регулираните тарифи.

Посочва се, че в това отношение е важно да се предприемат мерки за защитата на бедните потребители чрез подобрения както в програмите за социално подпомагане, в краткосрочен план, така и за допълнителни мерки за енергийна ефективност, в средносрочен план.

Предложената понастоящем от правителството социална тарифа би спомогнала за смекчаване на обедняването от промяна в цените и от премахването на регулираните цени, ако бъде избран такъв вариант. За да се гарантира, че допустимите физически лица и домакинства ще се възползват от програмата, се препоръчва максимално ефективното използване на наличните административни ресурси с цел автоматично включване в програмата. Правителството трябва също да разгледа варианти за разширяване на критериите за допустимост за големите домакинства с ниски доходи и потребление над 150 KWh на месец, тъй като тези домакинства са идентифицирани от Световната банка като „енергийно уязвими“, посочват от банката.

В доклада е отбелязано, че вследствие на предприетите държавни политики в миналото, натрупаният финансов дефицит в регулирания сектор, който обхваща потребителите с право на избор на регулирани цени, е оценен на 1.9 млрд. лв. към края на 2015 г. (2 на сто от БВП).

"Реализираните законодателни и регулаторни мерки през 2015 г. спомогнаха за значителното намаляване на ценовия дефицит до 71 млн. лв. през 2015 г., в сравнение с 435 млн. лв. през 2014 г.", посочват от Световната банка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Бай гуй - 10:22, 18 февр.

  Ще стигнат заплатите на учителите и на другите. Но и тока ще вдигнат десетократно и така си остава едно и също.

 • Ние народ ли сме или роби - 16:12, 17 февр.

  Подадена е командата, очакваме да видим реакцията на продажните местни мекерета и продажници на собствения си народ. Време е национално отговорните партии да заявят ясно в защитата на хората в България. Само тогава могат да искат доверие и да управляват.

 • Иванов - 15:49, 17 февр.

  За заплатите нещо казаха ли?

 • Атанасов - 15:22, 17 февр.

  Преди 5 години бойко вдигна тока (по тяхно желание) с 15%. Последва зимата на недоволството и изхвърлянето му от властта. След това започна сваляне на цените на тока. Днес очевидно ни е подготвен същия сценарий. Но този път през зимата май гласят бойко да се върне на бял кон.

Напиши коментар

Коментари