петък, 17 февруари 2017, 14:19 ч.

ВАП констатира

Дискриминация в наредбите за прием в детски градини

BNews.bg

Дискриминация в наредбите за прием в детски градини

Върховната административна прокуратура (ВАП) констатира нарушения в 112 общински наредби относно начина на записване в детски градини.

Едното нарушение е изискването родителят да прилага декларация, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище.

Освен това родителите трябва да представят служебна бележка за липса на задължения към съответната община.

В посочените от прокуратурата учебни заведения имат предимство деца, чиите родители упражняват определена професия или заемат конкретна длъжност.

От прокуратурата отбелязват: „Недопустимо е с наредба на Общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават, като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците”.

Законът предвижда всяка община да приема наредба, която да определя условията за записване, отписване и преместване в общинските детски градини. В редица общини обаче такава наредба въобще не е приета.

Проверката продължава.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Aтанасов - 15:25, 17 февр.

    В условия на капитализъм живота на човека не струва пукната пара!!!!

Напиши коментар

Коментари