неделя, 19 март 2017, 13:20 ч.

От времето на Пилософ

Откриха големи нарушения във Фонда за лечение на деца

BNews.bg

Откриха големи нарушения във Фонда за лечение на деца

Фрапантни нарушения във Фонда за лечение на деца показа проверка на специална комисия на Министерството на здравеопазването. 

Проверката е за периода септември 2015 г. - октомври 2016 г., като голяма част от нарушенията са от времето, в което директор беше проф. Владимир Пилософ, съобщи БНТ. 

Проверката е направена след сигнал на петима членове на Обществения съвет на Фонда от октомври миналата година. Тогава членове на Съвета сигнализираха за подменени решения във Фонда, а няколко от тях напуснаха в знак на несъгласие с начина, по който Пилософ управлява институцията. 

Докладът от проверката във Фонда за лечение на деца е от 127 страници, като в 24 от тях информацията е скрита, защото е предоставена на прокуратурата.

Проверката показва редица фрапантни нарушения - заявления за помощ, които въобще не са придвижвани и разглеждани; документи, бавени с месеци, решенията им също, неизискани или забавени становища на външните експерти, решения за лечение без мнението на независими специалисти.

Открити са и случаи, в които решенията за финансиране са взети само на базата на становище на комисии от заинтересовани болници. Проверяващите са открили и заповеди на директора за лечение, бавени с месеци, както и върнати заявления от Обществения съвет заради непълна документация. Има и случаи, в които е търсено мнението на един и същ експерт, който дава непълни становища. Липсват и декларации от болниците за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от Фонда.

Проверката показва, че има непълни протоколи от заседанията на Обществения съвет, които не са подписани в разрез с организацията за дейността на Фонда, открити са и подменени решения. 

Докладът разглежда и нашумелите случаи за откази на лечение на деца в Сърбия. Според проверяващите не е безспорно установено, че лечението е експериментално и незаконно, така че родителите на болни деца са имали основание да протестират.

Проверяващите посочват липса на регистри и правила за работа и правят обобщението, че има предпоставки за злоупотреба с власт без гаранция за безпристрастност. Като директор на фонда, проф. Пилософ не е декларирал 2 свои длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Външни експерти също са спестили подобна информация в декларациите си.

От 8 щатни служители на администрацията 7 са назначени в нарушение, а длъжностните им характеристики имат сериозни пропуски.

Директорът не е осигурил и работеща система за финансово управление на милионите харчени от Фонда за лечение на деца, като има основание да се смята, че той не е управлявал законосъобразно и ефективно публичните средства.

Комисията установява също, че болниците в нарушение на правилника, са фактурирали медицински изделия на цени, определени след пряко договаряне, което провокира съмнения дали са защитавани финансовите интереси на Фонда.

Докладът е предоставен на здравното министерство на 2 декември 2016 година. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари