четвъртък, 20 април 2017, 10:51 ч.

В интервю

Филчев разкри какво се крие зад атаката на Сашо Дончев срещу Борисов, Цацаров и прокуратурата!

BNews.bg

Филчев разкри какво се крие зад атаката на Сашо Дончев срещу Борисов, Цацаров и прокуратурата!

Босът на "Овъргаз" Сашо Дончев обяви вчера от "високата" трибуна на Дамския клуб, че е бил притискан от главния прокурор Цацаров и обвини един от предшествениците му Никола Филчев, че му е пратил барети.

Босът на "Овъргаз" Сашо Дончев обяви вчера от "високата" трибуна на Дамския клуб, че е бил притискан от главния прокурор Цацаров и обвини един от предшествениците му Никола Филчев, че му е пратил барети. БЛИЦ потърси мнението на проф. Филчев, за да чуе истината от първо лице. Ето как Никола Филчев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов:

- Проф. Филчев, бизнесменът Сашо Дончев е заявил пред Дамския клуб, че главният прокурор Цацаров го заплашвал и че същото сте направил и Вие навремето, когато като главен прокурор сте му пратили барети, ама нищо не станало. По този повод катастрофиралият бивш министър на правосъдието Христо Иванов свиква днес пресконференция, на която пак ще сваля главния прокурор.  Как ще коментирате?

- Въпросите са два и ще Ви кажа направо – не се нуждаят от коментар. Всичко е ясно. Няма обществена нужда, нито пък изпитвам потребност да коментирам подобни теми.  

- Все пак изяснете за какви барети става дума, защо сте ги хвърлили срещу Сашо Дончев?

- Много неща от преди 13 години съм забравил. А и каквото си спомням може да прозвучи предубедено. Затова нека да дадем думата на „същия този господин Дончев”, който разказва за случая в своя вестник „Сега” от 1 май 2014 г.          „Сашо Дончев: Не се съмнявам в правомерността на действията на прокуратурата, която изпълнява своите ангажименти за правна помощ в рамките на междуправителствена спогодба между България и Украйна, но със сигурност това можеше да стане по-малко шумно. Така изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев коментира във Велико Търново посещението на прокурори и следователи в офиса на дружеството в София. Той се яви на разпит в националното следствие вчера. Магистратите са се интересували от два договора на "Овергаз" с "Нефтегаз УкраинЫ". Украинската прокуратура разследва старото ръководство на държавната фирма и затова е потърсила съдействие и в България. Дончев не потвърди информацията на главния секретар на МВР Бойко Борисов, че става дума за измама при трансфер на газ на украинска територия в размер на 30 млн. долара. "Ген. Борисов не е вникнал в нещата", коментира той. Запитан дали след случилото се издаваният от него вестник "Сега" ще продължи да отразява обективно работата на прокуратурата, Дончев отговори положително.”  

- Но днес вече Дончев не смята, че тогава прокуратурата е действала правомерно. Напротив той е недоволен от Вас. Защо си промени мнението?

- Такива като него са много. Докато бях главен прокурор, бяха доволни. Сега не са.           Нямам честта да познавам лично „този господин Дончев”.  Но от публичните му изяви и по телевизията става ясно, че той претендира да е нещо повече от обикновен бизнесмен. Той се представя като философ, морален наставник на хората, активен участник в обществения прогрес – член на различни неправителствени организации, съавтор на проект за нова Конституция и т.н. Поради всичко това не съм очаквал от него да слезе толкова ниско и да разказва публично, и то точно пред високата публика на Дамския клуб, съдържанието на личните си разговори с други хора.

  - Кажете все пак за конкретния случай.

- Тогава изпълнихме следствена поръчка на Украинската генерална прокуратура за изземване на определени писмени доказателства  от офиса на С. Дончев. Това стана в рамките на международното сътрудничество по наказателни дела.          Това е първата част на случая. Но г-н Дончев  деликатно пропуска да разкаже на чувствителния Дамски клуб, че има и втора част.

– Получихме искане от прокуратурата на друга държава за задържането му и предаване с цел наказателно преследване. Искането не беше изготвено по установения ред и форма. Освен това нашето законодателство към онзи момент съдържаше редица неясноти, което наложи то да бъде обновено изцяло. В крайна сметка не дадохме ход на полученото искане, а след време възложих на заместник-главен прокурор да  съобщи това на С. Дончев. Което и беше направено.  

- Излиза че Дончев трябва да Ви благодари?

- Няма за какво. Аз спазих закона. И днес бих постъпил по същия начин.        Поначало да служиш на държавата и да служиш на личното си забогатяване са различни неща. И г-н Дончев сигурно добре знае разликата.

– Той е служил и на държавния интерес и на личния си просперитет.  

- Вероятно г-н Дончев е толкова куражлия, защото г-жа Маргарита Попова работи при него? А тя е бивш прокурор, бивш министър на правосъдието, бивш вицепрезидент?  

- Всеки си избира сам, къде да работи.   

- Какво ще стане на широко рекламираната пресконференция на Христо Иванов от партия „Да България” ? Той се е приготвил пак да сваля главния прокурор.

- Моля Ви не занимавайте обществото, нито пък мене, с това недоразумение. Попитайте хората, които се трудят от сутрин до вечер за хляба си,  дали някой се интересува от Христо Иванов и партийните му съратници – безработни, но жадни за власт и пари подозрителни елементи. Самият Иванов какво работи, с какво се прехранва ? Получава помощи от някакви международни организации, за да злослови за този и онзи. Медиите казват че толкова е изгладнял, че за пари е готов да оклевети и себе си дори.    

- Но пък Христо Иванов говори много високо, чува се.

- Той си говори сам, а чува много гласове…Опасно е, но трябва да бъдем добри и да се отнасяме с разбиране към заболяванията на хората.

- Е какво да прави при това положение г-н Христо Иванов?

- Аз му препоръчах преди време да стане младши съдия и да работи за върховенството на закона като издава справедливи решения. Но той не може да спечели конкурса и  още повече не може да работи като съдия. Няма сили и нужната компетентност. И затова си е избрал да се прави на политик. Ще вика, ще кряска, ще сваля тоя, ще вдига оня. Ще се бори за народа, за демокрацията и евроатлантическите ценности. И всичко туй за пари.         Господинът има и лична проблеми. Нали преди време го хванаха маскиран на летището да заминава за чужбина да ражда. Не знам дали роди. Да не навлизаме толкова дълбоко в личното му пространство. Нека си вика. На никого не пречи.   

- Но той се закани люто да свали главния прокурор Цацаров с всички позволени и не дотам средства?

- Той се закани и да напише цял роман за прокуратурата, като напусне министерството. Ето мина доста време, сега е по-свободен. Но не съм чул да е написал нещо. Изобщо може ли да пише ? За четене – знам, но за писане …          Що се отнася до главния прокурор,  ясно стана на всички, че той ще си завърши определения от Конституцията мандат, въпреки крясъците на Ивановци, Радановци, Таковчета  и други костовачета. А  работата на г-н Цацаров получи неведнъж висока оценка от редица български и европейски институции.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ         

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Коста Димитров - 01:06, 14 юни

    "А работата на г-н Цацаров получи неведнъж висока оценка от редица български и европейски институции." ============================== НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН САМО С ГОРНОТО!!! Има зависимост между цацаратурата, тиквата и шиши и е на командно управление със СМСи...

Напиши коментар

Коментари