четвъртък, 20 април 2017, 21:00 ч.

Във Франция

Хиляди бебета с малформации заради лекарство

BNews.bg

Хиляди бебета с малформации заради лекарство

Между 2150 и 4100 бебета във Франция са родени с малформации през последните 50 години, след като майките им са приемали популярно лекарство срещу епилепсия и биполярно разстройство.

Между 2150 и 4100 бебета във Франция са родени с малформации през последните 50 години, след като майките им са приемали популярно лекарство срещу епилепсия и биполярно разстройство, обяви френският регулатор за лекарствата, цитиран от Reuters. 

Лекарството е с активно вещество натриев валпроат. То се произвежда във Франция от "Санофи" и се разпространява под марката "Depakine". Медикаментът е достъпен и в България като "Депакин хроно". 

Активното вещество, за което е установено, че е вредно за плода, се съдържа и в продуктите за манийни разстройства "Depakote" и "Depamide", уточни регулаторът. 

"Depakine" е пуснат за употреба през 1967 година. Това е един от най-разпространените лекарства против епилипсия в световен мащаб. Рискът за развитието на плода е установен още в началото на 80-те години, но се предписва на бременни до днес. 

Анализ на френската лекарствена служба, който ще бъде публикуван в следващите месеци, показва връзка на използването на медикамента със забавяне на развитието на нервната система при бебетата. 

За момента производителят на лекарството отказва коментар по въпроса. 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари