петък, 21 април 2017, 11:40 ч.

Изследване при 15 годишните

Учениците - страх от оценки

BNews.bg

Учениците - страх от оценки

По какъв начин децата могат да преодолеят стреса от оценяването?

61% от 15-годишните ученици у нас се страхуват от ниски оценки

61% от учениците у нас се страхуват от ниски оценки в училище. Това сочи изследване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), проведено сред 15-годишните тийнейджъри в България. Момичетата са с по-високо ниво на тревожност от момчетата.

Според проучването, 9,1% от българските ученици твърдят, че са ставали жертва на физически тормоз в училище, сравнено с 4,3% в световен мащаб. 

"Ние трябва да получаваме обективна оценка за знанията си", коментира кризисният психолог Младен Владимиров за "Здравей, България".

Трябва ли да отпаднат оценките и по какъв начин децата могат да преодолеят стреса от оценяването? 

ВИДЕО ТУК

Нова Тв

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Aтанасов - 13:16, 21 апр.

    На 15 години и вече се "тревожат". Това е много голям проблем. Защо? Защото родителите искат много от тях. Говорят им че трябва да учат за да успеят в живота, защото те лично всеки ден се "тревожат" и искат тази "тревога" да не я предават на децата си. Но от друга страна децата не им се учи, но иначе се "тревожат". Защо? Ами защото искат без четене да изкарат високи оценки. Както виждате това е пълен абсурд. Едно време четенето и ученето бе поставено над всичко. Някой тук ще ми кажат за клишето от последните години на социализма, когато капитализма чукаше на вратата ни "Учи баби за да не работиш", но в по ранните години на социализма ние уважавахме работата и не сме се срамували да работим и да възпитаваме в работа децата си. А неразривна част от работата е и образованието и ученето. Затова за да излезем от този проблем можем само като възпитаваме ученето с работа. А не с далавери и лесно изкарване на пари.

Напиши коментар

Коментари