неделя, 23 април 2017, 19:55 ч.

Топ климатолог прогнозира

Вижте какво време ни очаква по майските празници

BNews.bg

Вижте какво време ни очаква по майските празници

"На Гергьовден сме свикнали обикновено да има валежи, а и хората искат това."

Доц. д-р Георги Рачев е най-опитният български специалист по климата и факторите, които влияят върху него. Ученият е дългогодишен преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в СУ „Св. Климент Охридски”. Неговите дългосрочни синоптични прогнози се сбъдват почти 100%. 

- Завърна ли се зимата, доц. Рачев, от Великден настана истински студ, а във вторник в Смолянска област валя и сняг?

- Няма такова нещо. Свидетели сме на типично пролетно време. Много често ми задават въпроса къде са преходните сезони, какво става с пролетта, с есента. А ето, имаме си ги и климатът на България си остава с 4 годишни времена. Сега е малко по-топъл от климата такъв, какъвто го познаваме през 70-те години на миналия век.

Зимата не се завръща, просто това е така нареченият ретро модел на връщане на студ в България и това е типично за втората половина на април. Няма нищо уникално. Мога да кажа, че през 2014 г., само преди 3 години, отново имахме такъв студ. А на 8 април 2003 г. цяла България беше затрупана в сняг и беше много студено. Такива вълни на по-хладно време в средата на пролетта са нещо напълно нормално. Някои явления се случват на 3-5 години, други - на 10 години, но не е нещо фантастично и невиждано. Просто ние станахме по-чувствителни към всякакви изменения и „капризи” на времето. Свидетели сме на типично нахлуване на студен въздух във втората половина на април. В понеделник и вторник сутринта беше доста хладно, днес времето ще бъде отново хладно, особено ниски температури ще бъдат наблюдавани и в петък сутринта. Напълно възможно е в събота температурите, макар и за кратко, да паднат до нула градуса, а във високите котловинни полета на Югозападна България - и до минус 1-2 градуса. Това не се случва за пръв път, само преди две години дори в началото на май имаше много тежка поледица, тежки слани, които оставиха редица плодни дървета без каквато и да е реколта.

- Кой е най-фрапантният пример за снеговалеж през пролетта у нас?

- На 25 май 1991 г., когато в София валя сняг. И то в ниската част, не в Бояна, не в Драгалевци и Симеоново, а в централната част на града. Не се образува снежна покривка и след 2 часа снегът се разтопи. Така че и май месец е имало тежки ситуации с нахлуване на студен въздух.

- Сега възможно ли е да се случи това?

- Възможно е да има пак снеговалеж, най-вече през тези дни. В планините, над 1000 метра, през тези дни ще си бъде една късна зима, вече има нова снежна покривка от 20-ина метра и през тази седмица и тя ще се увеличава. Чака ни дълга, влажна и студена седмица.

- Значи скиорите ще могат да се възползват?

- Аз бях обещал, че до Великден скиорите ще карат ски, това се осъществи. Към края на месеца обаче ските вече ще бъдат почти невъзможни, защото веднага след събота ни очаквадоста топло време. И дори средносрочните прогнози показват, че на 1 и 2 май температурите в цялата страна ще бъдат над 20 градуса, а на някои места - над 25 градуса.

- Какво време да очакваме по Гергьовден, 6 май, когато пак се задават няколко почивни дни?

- На Гергьовден сме свикнали обикновено да има валежи, а и хората искат това. След топлия период, който ще започне от неделя и ще продължи до 2-3 май, очакваме едно лабилизиране на атмосферата. Около Гергьовден времето ще бъде такова, каквото по принцип го знаем – до обед слънчево и топло, в следобедните часове – краткотрайни превалявания, освежаващ дъжд. Всички стопани казват: „Всяка капка дъжд по Гергьовден означава жълтица”. А има нужда от превалявания, защото април месец засега се явява относително сух. Така че ни чака типично пролетно майско време за празника. Това мога да кажа в този момент. Има голяма вероятност в по-високите части на Предбалкана и в котловинните полета на Югозападна България да видим някоя и друга снежинка, но трайна снежна покривка не очаквам да се образува. Това означава, че няма да има сериозни щети по плодните дървета.

- Да очакваме ли пак аномалии до края на май?

- Засега не се очертават никакви аномалии. Дългосрочните прогнози показват, че последният месец от пролетта ще бъде с нормална температура - такава, каквато я познаваме през последните години и с валежи малко повече от нормалните. Това обаче не означава, че през целия май времето ще бъде опънато по конец. Ще има моменти и на прохладно, и на по-топло време. Май и юни за по-голямата част от България са месеците с най-обилни валежи и градушки. Ще има и порои. Но кога точно ще се случи това, може да се каже от днес за утре или няколко часа по-рано. Няма човек на земята – нито американец, нито руснак, нито европеец, който може да отговори на този въпрос сега. Интересното е, че за трите летни месеца дългосрочните прогнози са същите. Юни, юли и август ще са нормални по отношение на температурите. Топло лято с малко повече валежи от нормалното.

- Каква е вашата прогноза - до колко градуса ще скочи живакът това лято?

- Абсолютните максимални температури през лятото ще достигнат до около 40 градуса. Така се случва всяка година, защото това са естествени температури за климата на България. Дали ще бъдат 38, 39 градуса в Горнотракийската низина, в района на Чирпан, в района на Пловдив, на Садово, в Плевен, Велико Търново, където обикновено се достигат тези температури, дали ще стигнат 40 градуса, не е чак толкова съществено. Обикновено това са крайните, екстремни, най-високи стойности, които се наблюдават през сезона. Но това лято се очертава да не бъде така продължително горещо, както бяха последните няколко лета – с много високи температури в много последователни дни. 

Източник: ПИК

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари