понеделник, 19 юни 2017, 15:20 ч.

Внимание!

Нов вид наркотици заливат пазара в България

BNews.bg

Нов вид наркотици заливат пазара в България

В метадоновите програми у нас се лекуват около 4500 души годишно.

Най-често синтетичната дрога у нас идва от азиатските държави. Синтетичните канабиноиди са най-новите наркотици, които се разпространяват в България.

Те са и един от сериозните проблеми в страната, обясни д-р Александър Панайотов, старши експерт в Националния фокусен център за наркотици и наркомания, цитиран от „Фокус”.

Той уточни, че страната ни се нарежда около средното ниво в Европа по употреба на наркотици. „Новите наркотици в България най-често са синтетични канабоиди.

Почти 90% от новите наркотични вещества на пазара са такива. В Европа са фентанилите, които са близки до морфина, но те още не се срещат на българския пазар. Най-често синтетичната дрога у нас идва от азиатските държави”, коментира още д-р Панайотов.

Той отбеляза, че в метадоновите програми у нас се лекуват около 4500 души годишно. По думите му местата, които се откриват, намаляват, но се отбелязва повишение на заетостта в тях, т.е. около 80% от местата в програмите са заети.

Увеличават се и злоупотребите с метадон, който трябва да се използва с медицинска цел.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари