неделя, 02 юли 2017, 17:30 ч.

Промяна

Знаете ли защо Статуята на свободата в Ню Йорк е зелена?

BNews.bg

Знаете ли защо Статуята на свободата в Ню Йорк е зелена?

Статуята на свободата не би изглеждала по същия начин на друго място по света.

Символът на Ню Йорк - Статуята на свободата, не винаги е била зелена. Когато е била подарена на САЩ от Франция през 1885 г., тя е била с цвят на мед.

Видео, публикувано от Американското дружество на химиците, разкрива какви промени е претърпяла заради окислителните реакции между медта и въздуха, съобщава БТА, цитирайки публикация на "Дейли мейл". 

През първите няколко десетилетия в Ню Йорк, Статуята на свободата бавно покафеняла. След това започнала да позеленява, за да достигне днешното синьозелено. 

При първата химическа реакция електрони от медта се свързали с кислорода от въздуха. Така се образувал минералът куприт, който е розовочервен. Процесът продължил - още повече електрони се свързали с кислорода и се образувал чернеещият минерал тенорит. Заради него статуята ставала все по-тъмна и се оформил плътният кафяв цвят.

След това сярата от атмосферата започнала да реагира с водата и се образувала сярна киселина. Сярата във въздуха идва от естествени процеси като вулканични изригвания или от замърсяване от корабите, автомобилите, самолетите и фабриките. Сярната киселина образува зелени минерали с медните окиси. Така статуята с времето позеленяла. Заради хлора в пръските от океана около о-в Елис тя станала още по-зелена. С този цвят тя е вече повече от 100 години, защото медта вече е окислена и стабилна.

Статуята на свободата не би изглеждала по същия начин на друго място по света.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • жителка на софийски квартал - 14:03, 08 авг.

    Имамццяла стена коато е позеленяла и върху нея в по светло стенописи.някой вероятно е изрисувал стените и по-късно е пръскано с боя.имаше и тапети но те не бяха с човешки и животински фигури.

  • Живо-зеленко - 08:01, 28 юли

    Зеленясала е... ;)

  • ,` - 23:45, 04 юли

    Ne znam. A vie znaete li za6to nadpisut na MO4A e 4erven?

Напиши коментар

Коментари