събота, 08 юли 2017, 11:49 ч.

С елементарна юридическа кантора

Плевнелиев към Искров: Ако бях Цветан Василев ще осъдя БНБ и държавата за милиарди!

BNews.bg

Плевнелиев към Искров: Ако бях Цветан Василев ще осъдя БНБ и държавата за милиарди!

Гневът на Плевнелиев е заради актуалния към момента доклада на БНБ за състоянието на банките в България.

Президентът Росен Плевнелиев е реагирал изключително остро към гуверньора на БНБ Иван Искров заради пропуските в надзорната дейност на централната банка спрямо КТБ, разкрива разсекретената днес стенограма от срещата в президентството на 14 юли 2014 г.

"Ако аз съм собственик на банката, г-н Искров, ако аз съм г-н Василев, ще осъдя българската държава и БНБ за милиарди и ще ги взема утре с най-елементарната международна юридическа кантора. Та Вие дори и пред нас не ни казвате със сигурност каква част от документите липсват. В несъстоятелност ли е или има съмнение, добра или лоша е отчетността? Ако БНБ не може това да оцени, какво очаквате от нас?", избухва държавният глава по време на срещата след като изслушва отчета на главния прокурор за източването на КТБ.

Гневът на Плевнелиев е заради актуалния към момента доклада на БНБ за състоянието на банките в България, според който у нас няма проблемни финансови институции.

"Този доклад показва КТБ като най-перфектната банка на планетата. Тя има 2% лоши кредити, тя има 14% капиталова адекватност и 21% ликвидност. Тя е 5 пъти по-добра от много други банки, 3 пъти по-добра от средноевропейското. Два дни по-късно се случи случката. Кой носи отговорността? Носят ли отговорност одиторите, които година по година са си слагали подписа и са заверявали отчетите на тази банка, какво са проверявали, каква е отговорността на надзорниците в БНБ, кой точно там, има ли отговорност и на първите квестори - за 2 дни и защо за 2 дни? Влезли са там, не са променили по никакъв начин достъпа на системите, не са сменили охранителната компания, нищо не са пипнали и сега ние констатираме, че 48 часа по-късно липсват не знам колко си документа. А нима тези документи не би следвало да бъдат в БНБ, която заверява всяка година отчетите, която изисква, която слага подписа? И можем ли на базата на просто едно толкова лековерно за мен изявление, че БНБ си е свършила работата, сега политиците са на ход?", обръща се Плевнелиев към управителя на централната банка, пише ОфНюз.

Той го пита и какво се е случило всъщност през годините, кой носи отговорността за това и "защо докладът на БНБ от края на март е перфектен, феноменален?"

А Искров отговаря, че законът е категоричен, че отговорността е вменена на подуправителя, ръководещ "Банков надзор" и на съответните служители, които извършват тези проверки.

"Така че, ако някоя банка, в случая КТБ, е проявила такъв подход и е докладвала лъжливи и нагласени данни, това няма как да се види от "Банков надзор" на 3-месечна база. Това най-вероятно се вижда, когато те влязат, когато направят своите проверки и съответно извършат съответните препоръки и наказания, ако се налага, и т.н. Това сме го виждали много пъти.  Има разлика между министър и зам.-министър и управител и подуправител. Разликата е огромна, от тук до небето", казва управителят на БНБ.

Плевнелиев го пита кой носи отговорността за това, че е източена една банка, а Искров отговаря, че отговорността е на този, който я е източил, и ако някой е пропуснал да го проконтролира, визирайки вече обвиненият подуправител на БНБ Цветан Гунев.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • шефа - 07:17, 20 юли

  Плюнка,умри бе помияр.

 • Иван - 19:23, 10 юли

  А ако имаше държава, сега Цветан Василев щеше да е осъден и в затвора. Но явно за това на никого не му пука и той си прави каквото си поиска.

 • Дани - 19:15, 10 юли

  Ще осъди ама другия път. Жал ми е като гледам как един престъпник и мошеник като Цветан Василев днес не е в затвора, а се излежава на свобода в Сърбия и се заканва на България, защото институциите са си свършили работата и са му разтурили крадливата пирамида. Това е свръх нечовешка наглост вече.

 • отвратен - 10:29, 10 юли

  докога ще ни показвате този палячо!!!!

 • Stavrev - 10:49, 09 юли

  Mnogo ste prav, g-n Plevneliev, no zashto dopusnahte Boko da kandidatira mijiturkata Radev za prezident vmesto vas- naj-silniq prezident na Bulgariq za poslednite desetiletiq? Zad vas stoeshe cqloto OBEDINENO DQSNO!!!

 • gigi - 17:41, 08 юли

  Е да, ама НЕ СИ! А си една лизгава пОтка, от която се срамува цяла България! Нещастен, продажен червей.

 • Къде е прокурора - 15:13, 08 юли

  Никой не потърси отговорност от безхаберника Искров.Сега си харчи паричките на воля.Това ако е демокрация.Хората плащат некадърноста на управниците.

 • За пръв път тоя да е прав - 13:20, 08 юли

  Тъкмо Искров поднесе на тепсия ктб на Борисов и Пеефски. И някой да го осъди, че си е затварял очите? Държавата обеднява с 3,5 милиарда. Боко и Пеефски забогатяха с толкова.

Напиши коментар

Коментари