понеделник, 17 юли 2017, 11:06 ч.

НАЗДРАВЕ за пиячката!

БЕЗ ПИЯНДЕТА УИКЕНДИТЕ: Спират продажбата на алкохол в почивните дни! В магазините ще...

BNews.bg

БЕЗ ПИЯНДЕТА УИКЕНДИТЕ: Спират продажбата на алкохол в почивните дни! В магазините ще...

В някои области на Русия местните власти са забранили продажбата на алкохол през почивните дни.

В руското здравно министерство се обсъжда идеята за забрана на продажбата на алкохол в почивните дни, пише в. „Известия”. Изданието се позовава на източници от Държавния научно изследователски център по профилактична медицина (ГНИЦПМ).

В проекта на документа, разработван от центъра се отбелязва недостатъчният брой мерки за намаляване на злоупотребата с алкохол и ниското ниво на профилактиката на алкохолизма сред населението. В частност се подчертава липсата на обща за страната забрана за продажба на алкохол в почивните дни, която експертите от ГНИЦПМ смятат за ефективна.

При евентуалното приемане на мярката здравното министерство ще трябва да разработи механизъм за прилагането и с останалите ведомства в страната.

Преди време в Русия бе забранена продажбата на алкохол в магазините през нощта. Всеки район на страната обаче решава за времето на действие на мярката, като според закона тя не се отнася до питейните заведения. В Москва пиячка от супера не може да се купи между 23:00 и 08:00 часа, Московска област от 21:00 до 11:00 часа. В Санкт Петербург - забраната е в сила в интервала 22:00 до 11:00. По-строги са ограниченията в Якутия, където в магазините не се продава алкохол между 20:00 и 14:00 часа. Подобно е положението и в Тулска област, където водка може да се купи само между 14:00 и 22:00. Най-строго се прилага мярката в Чечения. Там алкохол се продава по магазините само по 2 часа на ден - от 08:00 до 10:00.

В някои области на Русия местните власти са забранили продажбата на алкохол през почивните дни. Това се прави вече в Уляновска и Кировска област.

На други места е спряна търговията с алкохол в дните на абитуриентския балове, а също и на 25 май (края на учебната година), 1 юни (Ден не детето), 27 юни (Ден на младежта), 1 септември (началото на учебната година), 11 септември (Ден на трезвеността). Властите на всяка област в Русия имат пълномощия да разширяват действието на забраната и в други дни през годината.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари