понеделник, 17 юли 2017, 13:30 ч.

АФЕРАТА "БУЛСАТКОМ"

ЕТО КАКВА Е ИСТИНАТА! Какво се случва "първия български сателит в Космоса"

BNews.bg

ЕТО КАКВА Е ИСТИНАТА! Какво се случва "първия български сателит в Космоса"

Единствено Българската банка за развитие, държавна банка за финансиране на малкия и средния бизнес, е изразила готовност да кредитира компанията. Как това е възможно никой не знае.

Преди седмици българското общество бе ощастливено с новината, че се изстрелва “първият български телекомуникационен сателит”.

Че не е първият - не е. Че не е български - не е, и то по две причини - първо като технология е изцяло американски, и второ, поради тази причина е кредитиран със 185 милиона долара от американска банка, която е и собственик до пълното му изплащане. Че не е телекомуникационен също не е, защото предназначението му е да ретранслира телевизионен сигнал. Всъщност единственото българско в този проект е рискът, който носи Булсатком и свързаната фирма България Сат, да не платят и американците да си приберат сателита. 

Преди няколко дни на свой ред гръцкото общество бе ощастливено с новината, че се изстрелва Хелас Сат 3, по-голям и мощен сателит от “българския”. На никой в Гърция обаче не му хрумна да празнува “възхода на гръцката космическа наука”, тъй като сателитът е изцяло с френска технология, а Хелас Сат е кипърска фирма.

По българската логика би следвало англичаните да празнуват, защото Булсатком е по същество английска фирма със седалище в Лондон, и цялата фирма (имущество, акции, сметки и т.н.) е заложена в банките в Лондон, на които Булсатком дължи около 80 милиона евро и просрочва плащанията.

Въпреки горните факти някой сигурно ще си каже, какво пък, браво на момчетата, организирали са се, взели са кредит и са платили изстрелване на сателит, задминали са гиганти като Водафон, Дойче Телеком и Ориндж, които нямат сателит. Оставили са в прахта Теленор, Мтел и Виваком, които също нямат сателит. И всичко това щеше да е вярно, ако не са няколко неприятни факта.

Всеки български предприемач знае, че друго може да не плаща, но ДДС и социално осигуряване следва да се плаща незабавно. Колкото и да е странно, НАП търпи положение в което Булсатком натрупва задължения към НАП от около 10 милиона лева. Разбира се Агенцията налага запор на сметките на Булсатком, но търпи ситуацията в която паричния поток се отклонява през странични фирми. Така например фирмата има 100% дъщерно дружество “Продажби” ЕООД, което има за цел да събира парите от абонатите. Дружеството странно е оставено да функционира без запорирани сметки, въпреки че очевидно то функционира за да заобиколи запорите на НАП. Така парите на българските данъкоплатци отиват за заплащане на авантюрите на Булсатком.

За заплащане на тези авантюри отиват и парите на редица фирми в България, на които Булсатком дължи около 30 милиона евро, просрочени над 90 дни. С месеци, ако не и с години са просрочени плащанията към телевизиите като Нова ТВ, БТВ, Фокс и т.н., които надхвърлят 10 милиона евро. Налице са и съдебни искове срещу компанията. С месеци се бавят и плащанията към служителите на Булсатком, но Агенцията по Заетостта странно не реагира. 

Правният анализ на компанията повдига въпроса и за това, че с тази задлъжнялост фирмата не е “функциониращо предприятие” и е вероятно управителите на компанията да бъдат подведени под съдебна отговорност ако не обявят несъстоятелност, за което са длъжни по закон. 

Всичко това кара собствениците трескаво да търсят пари за спасяване на положението. За съжаление засега опитите да продадат България Сат1, сателита изстрелян с толкова фанфари, е малко вероятно, въпреки опитите и молбите към норвежки и израелски фирми. Причината е че сателитът е твърде близко до съседен норвежки сателит и според експерти до 40% от капацитета на българския сателит е неизползваем поради интерференция(наслагване на двата сигнала)  с норвежците.

В допълнение компанията, която Булсатком ползва сега за разпространението на ТВ сигнала - Хелас Сат - изстреля нов и по-мощен от българския - сателит на същата позиция над България и ще изстреля още един през 2018, с което максимално ще затрудни продажбите на Булсатком в региона, както и продажбата на самия сателит.

Така също опитите на фирмата да получи кредит от частни банки са срещнали насмешка от банкерите когато са получили възможност да видят финансовите резултати на фирмата.

Единствено Българската банка за развитие, държавна банка за финансиране на малкия и средния бизнес, е изразила готовност да кредитира компанията. Как това е възможно никой не знае. 

Как, ако вие, читателю, сте с блокирани сметки от НАП и дължите около четвърт милиард евро на различни банки, при това с просрочия, и още около 30 милиона евро на фирми и служители, ще получи 20 милиона нов кредит от банка, никой не знае.

При това е ясно че с тези нови пари ще се плащат стари вземания към чужди банки - тоест българските данъкоплатци ще спасяват “бедни” банки като Дойче Банк и Сити. Плащането към стари кредитори с парите от нови кредитори е един от основните индикатори за финансова пирамида...

Тук идва и въпросът на Негово Величество Зрителя: Защо сигналът на Булсатком се губи при един облак и две капки дъжд?

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари