понеделник, 17 юли 2017, 18:20 ч.

Увеличава се търсенето на заеми от алтернативни финансиращи дружества като „Агрион Финанс“

Агробизнесът търси кредити срещу капризите на времето

BNews.bg

Агробизнесът търси кредити срещу капризите на времето

Падналите през изминалите седмици валежи, ударилата в някои райони градушка, изправи земеделския бранш пред предизвикателства. Причината – голяма част от продукцията не е застрахована или се налагат допълнителни технически мероприятия за спасяването на реколтата. Това е повишило запитвания за неотложни земеделски кредити. Във водещото дружество за кредити и лизинг за земеделци „Агрион Финанс“ броят на исканията за последния месец са скочили двойно.

Земеделците се оглеждат все по-често към алтернативи на традиционното финансиране през голяма банка тъй като голяма част от средните и по-дребни стопани нямат  достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Земеделието е вече бизнес, който все повече се нуждае от навременни решения, спестяване на времеви ресурс и пари. Фермерите подхождат доста разумно при планирането и взимането на финансови решения, отчитат още от „Агрион Финанс“.

 Основните финансови продукти на компанията са за оборотни средства, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Всички са срещу обезпечение земеделска земя и се отпускат по бърза процедура срещу много по-малко документи. Така земеделските производители пестят време и разходи по кредита; имат по-малко документални ангажименти; заплащат по-малко такси. Също така не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки. Най-активната група клиенти според експертите на „Агрион Финанс“ са именно малките и средни земеделски производители, а средната сума, от която имат нужда е около 600 000 лв. Кредитите на „Агрион Финанс“ започват от 10 000 лв. Максималният срок за погасяване на земеделските кредити е 10 години като погасяването на задълженията е съобразено със сезонността и очакваните приходи от дейността. Откакто е на пазара на земеделски кредити – март 2016г. дружеството вече има клиенти от всички земеделски общини в страната.

Извън форсмажорните обстоятелства свързани с капризите на времето, фермерите търсят финансиране с цел  модернизация и разширяване на стопанствата им, за реализиране на проекти по програми, както и за покриване на текущи разходи. „Агрион Финанс“ обаче са единствените на пазара, които предлагат покупка на земеделска земя на лизинг при 100 % финансиране на сделката – т.е. ако продажната цена на земята съвпадне с оценката на фирмата, клиентът не дължи първоначална вноска, а директно започва да си погасява лизинговите вноски. Финансирането при останалите им кредити достига до 80% от оценката за заложения актив.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари