четвъртък, 20 юли 2017, 16:40 ч.

Скандално

"Афера": Върху руините на СКАТ вдигат масивна бизнес сграда. Валери Симеонов задължава още неизгонените служители да подписват скандални декларации!

BNews.bg

"Афера": Върху руините на СКАТ вдигат масивна бизнес сграда. Валери Симеонов задължава още неизгонените служители да подписват скандални декларации!

Валери Симеонов изхвърли на улицата всички служители на телевизията си в Бургас. Последната му акция бе преди три седмици, когато Симеонов задължи останалите все още неизгонени служители в морския град да попишат декларация за вярност. Те разказаха пред „Барикада“, че в нея имало стряскащи изисквания.

Само два месеца, откакто вицепремиерът Валери Симеонов е в правителството, едно от първите неща, които съдружниците му задвижиха, е строеж на масивна бизнес сграда върху останките на телевизия СКАТ в Бургас. Строежът се намира в комплекс „Зорница“, откъдето някога медията излъчваше за цялата страна. Там в момента тече усилен труд. Официален възложител е фирма „Източноевропейски строителен холдинг“ и физическите лица Петьо Георгиев и Данчо Хаджиев. И двамата са съдружници със Симеонов в СКАТ, а Хаджиев дълги години бе шеф на столичния офис на телевизията.

Самият Симеонов не фигурира сред възложителите, но с действията си досега даде мощно рамо на градежа. Пак по същия сценарий, но преди 9 години, само броени месеци, след като бе избран за председател на Общинския съвет в Бургас (тогава като представител на партия „Атака“), едно от първите неща, които Валери Симеонов входира за разглеждане бе сделка за този имот. Официално искането беше отправено от името на телевизия СКАТ. Като собственик на 320 квадрата от терена под сградата си, телевизията настояваше общината да ѝ продаде останалите 555 кв. м. Мотивът, описан от самия Валери Симеонов бе, че за нуждите на електронната медия ще трябва модерна постройка с нови студиа и удобни репортерски зали. Дори обясни, че планира там да има и фитнес зала, в която тв работниците му да спортуват.

Въпреки, че срещу сделката имаше много противници, които още тогава заподозряха, че в крайна сметкацелта няма да е нова телевизия, а бизнес имот с апартаменти за продажба, тя мина с гласовете на съветниците от „Атака“ и ГЕРБ. Така 555-те квадратни метра общински терен бяха продадени на СКАТ за 850 815 лв. Настояванията на опозицията в местния парламент, че това са твърде малко пари не бяха взети под внимание.

Малко по-късно Симеонов изнесе телевизията от сградата, за да я подготви за събаряне и ново строителство. СКАТ и всичките ѝ служители се настаниха под наем в тясно помещение в партера на близък жилищен блок. Работещи в медията разказаха тогава, че Симеонов им обяснил, че това е временно – докато бъде вдигната новата постройка.

Цели девет години обаче така и не започна никакъв строеж. Началото му удивително съвпадна с влизането на Симеонов в структурите на властта.

Първоначално Валери Симеонов, като провинциален политик в Бургас, оформяше и програмната стратегия на СКАТ по същия начин. Тя бе телевизия със засилена провинциална насоченост, обхващаща основно Бургас, Кърджали и Варна, като 90% от материалите се правеха и излъчваха от Бургас. През 2014 г. обаче Симеонов реши да става национален политик и от този момент постепенно започна да издърпва и телевизията със себе си към София. На няколко транша и под различни мотиви тойизхвърли на улицата всичките си служители в Бургас.

Последната му акция бе преди три седмици, когато Симеонов задължи останалите все още неизгонени служители в морския град да попишат декларация за вярност.

Те разказаха пред „Барикада“, че в нея имало стряскащи изисквания: а) доброволно се задължават, след като напуснат някога телевизията, или бъдат уволнени от нея, в рамките на 5 години да не работят в никакви други медии – нито печатни, нито електронни; б) съгласяват се, че ако нарушат горната клауза, дължат на собственика обезщетение в размер на пропуснатите от него ползи от реклами и друга дейност. Сума не била посочена, което значи, че собственикът може да им предяви иск и за 300 000 лева – такава сума бе заложена в прословутите записи на заповеди, които преди години депутатите от „Атака“ бяха подписвали като залог за вярност. Скандалът с тях се разигра обаче чак след като Валери Симеонов вече се беше скарал с лидера на партията Волен Сидеров, та неговите обяснения, че именно Симеонов е бил инициаторът за тези заповеди, останаха почти нечути.

Бургаските служители на СКАТ разказаха пред „Барикада“, чекатегорично отказали да подпишат подобни заробващи декларации  и на секундата вицепремиерът ги уволнил до един. Сред тях има и хора с малки деца, които остават без препитание, което е точно в рамките на отговорностите на Симеонов като вицепремиер по демографската политика.

По подобен сценарий преди време Симеонов се саморазправи и с първия главен редактор на вестника си „Десант“ – Катя Касабова. Тя е съпруга на един от най-верните му служители и в телевизията, и сега в партията НФСБ Валентин Касабов. След като създаде от нищото вестника и успя да го направи тиражен национален седмичник, Симеонов я изгони с обяснението, че през главата му публикувала там спомени на баща му, които имали твърде комунистическо звучене. Касабова реши да не вдига шум около случая, за да не поставя в деликатна ситуация съпруга си. Малко след заминаването си за София Симеонов спря и вестника, който също се издаваше от Бургас.

Върху художествения проект, който публично е представен пред оградата на строежа в морския град, СКАТ вече дори не е спомената. Сградата ще се нарича „Резиденция Зорница“, а от останалата информация се разбира, че опасенията на общинските съветници преди 9 години са били напълно основателни – там са посочени телефони на „отдел Продажби“.

Божидар Божков

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари